Een dagelijkse aanbevolen portie fotografie

27 februari 2014 - Fotografie

Goodmawrning! Volgens mij heb ik nog nooit in mijn hele blogcarriere ’s morgens een blogpost gemaakt. Ben vanmorgen extra vroeg opgestaan om een verslag voor kunstgeschiedenis af te maken waar ik straks ook nog eens een presentatie over moet geven. Yuk. Ook ’s morgens heb ik last van studie ontwijkend gedrag en zit ik te kwijlen op een website van een fotografe. Inspiratie op doen voor eigen werk.

Gistermiddag had ik trouwens een lezing van Koos Breukel, Nederlands bekendste portretfotograaf. Die ene van het staatsieportret van Willem-Alexander, voor de mensen die nu denken ‘who zhe fok is Koos Breukel?!’ Ik vond het een hele toffe man, lekker nuchter. Hij vindt zelf het staatsieportret verschrikkelijk geworden en daar moest ik om gniffelen, want hoe herkenbaar is het dat je je eigen werk uiteindelijk kut vindt? “Ik heb ook helemaal niks met het koningshuis hoor..” Ik moest nog harder gniffelen.

Hoewel mijn aandacht halverwege een beetje wegzakte omdat ik mega veel honger had en alleen maar kon denken aan de burgers die ik zou gaan eten met Thomas naderhand, heb ik er best wat van opgestoken. De beste portretten maak je vaak al tijdens de testfotootjes, aldus Koos. De eerste 5 tot 10 minuten zijn cruciaal en daarna zwakt het af. Dan is de fotograaf uitgekeken op zijn onderwerp, en de geportretteerde uitgekeken op de fotograaf. Dan moet je de boel gaan forceren en dat lukt niet. Dan gaat de geportretteerde extra zijn best doen waardoor de foto’s steeds minder worden.

Waar gaat een goed portret over? Men beweert vaak door middel van een portret iemand te kunnen ‘lezen’. Naar binnen te kunnen kijken. Koos vindt dit onzin. Voor hem gaat het vooral over de buitenkant en een suggestie over de binnenkant. Ik had voorheen vrij weinig met Koos Breukel, maar ik kan zijn werk, en vooral zijn houding als fotograaf best waarderen. Kijk vooral dat prachtige portret van Jan Wolkers. Zo breekbaar.

lijngroot

Goed. Totaal iets anders binnen de fotografie. De reden waarom ik deze blogpost eigenlijk wilde schrijven is omdat ik laatst op een website kwam met zulke. mooie. foto’s. Van Andrea Hübner om precies te zijn. Een chick uit Duitsland. Ik zal voor nu ophouden met lullen, kijk vooral even naar haar prachtige werk. Meer kun je vinden op haar website.

so-lost-for-so-long-klein quiet-afternoon-klein a-thousand-other-faces-klein the-past-is-just-a-memory-klein don't-leave-me-here-klein downwind-klein silent-memories-klein seawards-klein world-of-silence-klein my-own-time-klein by-your-side-klein never-changed-my-mind-klein

Ik wens jullie een fijne donderdag!

Reacties

 1. marit schreef:

  Wauuwwheee, wat een suuuuper mooie foto’s van die andrea, dit brengt je zo weer even heel wat inspiratie :)

 2. Anne schreef:

  Wauw ik ben een beetje verliefd geworden op deze foto’s. Ik heb totaal geen fotografie-achtergrond, maar voor mij is de maatstaf voor een goede foto dat ik er lang naar kan blijven kijken, en ‘m telkens opnieuw zou willen zien. Thanks for sharing. Dat portret van Jan Wolkers is overigens ook schitterend, wat je zegt, zo extreem breekbaar. Knap hoor.

 3. Nena schreef:

  Wauw wat een prachtige foto’s! Echt knap dat mensen dat soort beelden voor zich kunnen zien en het dan met een camera kunnen laten “gebeuren”.

 4. Dina schreef:

  Oh wauw, wat een prachtige foto’s. Succes met de presentatie trouwens!

 5. Karlijn schreef:

  Haha, dat is toch hartstikke leuk dat hij daar voor uitkomt. Heerlijk zo iemand die recht voor zijn raap is. En ook wel ‘fijn’ om te horen dat zo’n topfotograaf ook niet altijd tevreden is met zijn werk. En wow, dat portret van Jan Wolkers is er echt eentje die binnenkomt en raakt.

 6. Isabel schreef:

  Mooie foto’s, wauw. Ik kan niet zo goed uitleggen wat het is, maar ze stralen gewoon iets heel moois uit. Een beetje sprookjesachtig ook wel, vooral bij de eerste paar foto’s.

  Succes met je presentatie!

 7. Nanda schreef:

  Wat een mooie foto’s! Heel inspirerend. Vind die kleuren van de fotos met de appels en het model erg mooi.

 8. kelly schreef:

  Wauw, wat een prachtige foto’s zijn dit. Erg gaaf!

 9. Manon schreef:

  Prachtige foto’s vind ik het. Die ene in dat bad vind ik het mooiste denk ik <3

 10. Sabrina schreef:

  Aah mooie foto’s zeg! Dat portret van Jan Wolkers vind ik eigenlijk het meest indrukwekkend, wauw!

 11. Linda schreef:

  Heel erg mooi! De kleuren, de sfeer, alles…
  Die foto van Jan Wolkers is trouwens ook erg mooi, heel sprekend.

 12. Iris schreef:

  Heel erg mooi! Die met die groene jurk herken ik volgens mij van een voorkant van een boek.

 13. Ines schreef:

  Mooie inspiratiepost :)

 14. Jill schreef:

  Wauw die foto in dat bad vind ik prachtig.

 15. Eline schreef:

  Ok wauw, stuk voor stuk prachtige foto’s.

 16. Anoeska schreef:

  Wat een schitterende foto’s zeg!

 17. Merel schreef:

  Die foto met dat meisje met de sproetjes! Dan wil ik gewoon ook sproetjes hebben!

  En ik heb Koos Breukel laatst ook horen spreken op een symposium over Alexander Hugo Bakker Korff (ja, daarvan denk jij dan vast weer van whatthefok – ik namelijk ook voordat ik naar dat symposium ging). Leuke man wel (Breukel), maar zwaar slecht praatje. Maar ja, hij kwam ook als laatste invallen voor iemand die niet kon en de link met Bakker Korff was dan ook het ‘voyeurisme’ in zijn werk. Tja, dat droeg niet echt bij.

  Er zaten ook vrij ranzige foto’s van de geboorte van z’n kindje in z’n presentatie trouwens. Het zal vast prachtig zijn voor de moeders onder het publiek, maar ik kreeg er alleen maar verkrampende eierstokken van. Geboortes en krijsbaby’s neeeeee.

 18. Eva schreef:

  Wauw, die foto’s zijn echt zo mooi. Eigenlijk zijn ze vrij eenvoudig qua opstelling maar daarom zeker niet minder mooi

 19. Maartje Anna schreef:

  Ah Koos Breukel, wat gaaf! Mooie foto’s, bedankt voor het delen!

 20. Sabine schreef:

  Wauw, dat portret van Jan Wolkers is inderdaad prachtig! En Andrea maakt inderdaad echt prachtig werk. Ik ken haar al erg lang, eigenlijk in eerste instantie als model van fotograaf Michael Magin – ook echt een mega aanrader. Zijn werk is prachtig.

 21. jade schreef:

  Die foto van Jan Wolkers: zo schoon!

 22. Judith schreef:

  Die met die trap en die groene jurk in dat groene veld (F*CK DE REGELS, ER HOEFT HELEMAAL GEEN CONTRAST TE ZIJN ENZO) zijn echt megamooi! Love it!

 23. Iris schreef:

  Oh dat meisje dat in bad zit met die bloemetjes <3 En dat afdwalen omdat je honger hebt is zo herkenbaar. Ik heb dat bijna elke college (ik houd gewoon veel van eten) en dan hoor ik eigenlijk niets meer van wat er wordt verteld :')

Laat een reactie achter