Een shoplog voor fotografen

24 september 2014 - Fotografie, Persoonlijk

Op Facebook ben ik aangemeld bij verschillende groepen waar tweedehands troep in wordt verkocht. Slecht voor mijn portemonnee want ik wil werkelijk alles wat voorbij komt meteen hebben. Ik bied overal fanatiek op en ben altijd toch een soort van opgelucht als de bedragen te hoog oplopen en ik niet de hoogste bieder ben want dan scheelt het me weer geld. Logica, doh.

Laatst kwam er een complete doka-set voorbij. Ik deed een leuk bod met in gedachte ‘ach ik word vast overgeboden maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd!’. De biedingen bleven uit en ik mocht de set komen halen. Shit. Of ik bedoel: yes! Hoera! Op naar Amsterdam.

Mevrouw de doka-verkoopster bleek pal naast Naomi te wonen. Naomi gaat het logo ontwerpen voor mijn portfolio website dus daar deed ik ook meteen maar even een brainstormsessie en ik ben vooral heel erg benieuwd en enthousiast terwijl het maar om zoiets kleins gaat. Naomi heeft zo’n andere kijk op ontwerpen dan Thomas bijvoorbeeld (die al mijn sites bouwt en ontwerpt) dus zo’n frisse wind vond ik heel erg tof.

Maargoed, dat terzijde. Ik merk dat ik steeds meer verlang naar analoge fotografie. Vanaf morgen leen ik een hele week een analoge Hasselblad op school omdat ik zelf ook dolgraag een middenformaatcamera aan wil schaffen. Lekker het hele weekend uitproberen. Nu al zin in. Voorraad rolletjes is al ingeslagen.

Maar die doka dus. Ik heb op school ook een doka maar hallo, soms wil ik ook gewoon thuis in m’n tokkie-outfit foto’s in een bakkie fixeer pleuren dus ik had het al helemaal bedacht. We hebben onderin ons appartementencomplex bergingen. Elk appartement heeft zijn eigen berging van een paar meter bij een paar meter. De vorige bewoner heeft zelfs in onze berging heel handig een werkbank getimmerd. Er is bijna geen licht dus even een vuilniszak voor het minuscule raampje plakken en klaar ben je.

In de trein naar huis, ingebouwd met alle loeizware dokazooi bedacht ik me opeens: ehm, er zit helemaal geen stroom in de berging.

Dus dat wordt nog even een puntje.

MAAR IK HEB WEL EEN DOKA.

OK BIJNA DAN.

WILLEN JULLIE ‘M ZIEN?

KOMT ‘IE!

(Inclusief spoedcursus voor doka-leken.)

doka1 doka2

De vergroter, hiermee projecteer je je negatief op lichtgevoelig papier.

doka3

En dit is dan dat lichtgevoelige papier. Het is nog een complete verrassing hoeveel er in elk pakje zit want die kun je niet in het licht openmaken. Ook dus een verrassing of ze überhaupt nog bruikbaar zijn. Sommigen zitten nog helemaal dicht dus dat is wel superfijn want dit papier is normaal Heel. Erg. Duur.

doka4

In die ontwikkeltankjes prop je je fotorolletje als je die volgeschoten hebt. In het pikkedonker moet je deze op een spoeltje wikkelen wat soms voor de nodige frustratie kan zorgen.

doka6

Ontwikkelbakjes, doka-lampjes, tangetjes, alles is aanwezig in m’n bijna bestaande doka!

doka7 doka10 doka11

Als je een foto gaat uitvergroten (dus vanaf je negatief op een stuk papier projecteren die je vervolgens ontwikkelt zodat je je foto hebt) kun je vaak niet met het blote oog zien of je hem scherp hebt geprojecteerd. Daarvoor bestaat een korrelzoeker.

Ik moet al m’n chemicaliën nog inslaan en ik weet dus überhaupt niet of de berging geschikt is maar ach joh he dat zien we dan wel weer. Anders gebruik ik de slaapkamer wel.

JONGENS, IK VIND HET NU AL LEUK. Wordt vervolgd, uiteraard.

Reacties

 1. Anne schreef:

  Dit is hoe dan ook te cool, gewoon, vanwege alles wat je nog niet open mag maken. Ik ben benieuwd! :D

 2. Ester schreef:

  Wat gaaf dat je het daadwerkelijk gaat doen! Ik heb op de middelbare school foto’s gemaakt met zo’n simpel blik waarna we de doka inslopen om te kijken of onze foto’s daadwerkelijk gelukt waren. Intensief, maar zo leuk!

 3. sam schreef:

  wat cool dat je dat allemaal zelf gaat doen! Ben erg benieuwd of het gaat lukken in de berging dus ik blijf gewoon lekker mee lezen :)

 4. Lieke schreef:

  Ooh zo leuk! Ik heb hier een doka set van mijn vader staan. Papier gekocht, ontwikkelaar gekocht, stop spul gekocht, nu nog een keer echt een foto op het papier zien verschijnen. Dat lijkt me magisch. <3

 5. olga schreef:

  En anders even investeren in een paar kilometer verlengsnoer (dat vind je vast ook wel op die sites, haha) en dan kun je in je tokkiekleding doen waar je zin in hebt!

 6. Aaah, wat een leuke spulletjes!

 7. Silvana schreef:

  Aaah, wat tof! Het ziet er ook zo heerlijk retro uit, super leuk. Ben benieuwd naar het vervolg!

 8. Bente schreef:

  wat super tof! Een thuis doka! Ik ben benieuwd of het lukt in de berging (en natuurlijk naar het resultaat!:))

 9. Nanda schreef:

  Super leuk! Ben heel benieuwd naar je eigen in huis doka resultaten :D

 10. Eilish schreef:

  Aaah super gaaf dit!

 11. Nikki schreef:

  Awesome! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb het op de basisschool gedaan, daar had een enthousiaste juf een doka ingericht in het voorraadhok. Superleuk :) Je nieuwe achtergrond is ook cool, trouwens :)

 12. Stephanie schreef:

  Jeetje wat gaaf, heel tof :D ben benieuwd!
  Toen ik stage liep in de dierenartsenpraktijk heb je ook wel met zulk soort dingen te maken. Sommige oude praktijken hebben namelijk erg oude röntgenapparatuur waar je de foto’s in het donker zelf nog moet ontwikkelen met ontwikkelvloeistof en zo. Heel toff!

 13. Lauriëtte schreef:

  Dit is gaaaaf! Ik ben zo benieuwd hoe het allemaal in zn werk gaat, lijkt me geweldig om zoiets gewoon thuis te kunnen doen! :D Kijk uit naar de volgende update!

 14. Paul schreef:

  Voor een schoolproject – geen fotografie opleiding – heb ik ooit ook foto’s ontwikkeld. Superleuk om te spelen met dingen als belichting. Veel plezier.

 15. Anne-Fleur schreef:

  Oooh vet cool!! Ben benieuwd wat daar allemaal uit gaat komen! En misschien gewoon 1000 verlengsnoeren aan elkaar ;)

 16. Bouchra schreef:

  Supergaaf! Ben heel benieuwd naar je volgende update X

 17. Ruth schreef:

  Ohhh wat leuk! Ik zag ook al analoge fotografie bij zilverblauw en nu bij jou… Ik heb op zolder nog een analoge camera liggen, waar ik ‘het’ mee geleerd heb. Waar koop jij je rolletjes?

 18. annouska schreef:

  Wauw dat vind ik echt een toffe aankoop!

 19. Lizet schreef:

  Wat gaaf! Ben heel benieuwd naar het resultaat!

 20. Olga schreef:

  Het is voor mij al erg lang geleden, maar erg leuk om al die herkenbare spullen voorbij te zien komen. Goed idee! En dat stroomprobleem vind je vast wel wat op. ;)

 21. LNNK schreef:

  Wat tof zeg! Alvast heel veel plezier ermee!

 22. Maartje Anna schreef:

  Hee wat ontzettend leuk, lekker klote met fixeer! Ik heb zelf ook een paar keer in de doka gestaan en het blijft zo magisch! Ik hoop dat je er mooie plaatjes uit haalt!

 23. Made by Carlijn schreef:

  Oooh toff! Ik ben benieuwd!!

 24. Liselore schreef:

  Tof! Ik hoorde laatst van iemand dat je ze voor zo’n €15 al kunt krijgen, zou het ook bijna willen overwegen. Betekent dan wel weer een tijdrovend erbij vrees ik.

 25. Mikki schreef:

  Ik ben een slechte bloglezer. Ik haal nu alles in van de afgelopen 2 maanden oeps.

  Maar FRANKLIN HAHA die tweede foto <3

  Ik ben benieuwd of het inmiddels gelukt is met de doka ik ga gauw verder lezen (ja ik lees van oud naar nieuw)

Laat een reactie achter