Nog wat geblaat over fotograferen

Biechtmomentje: iedere keer als ik een reeks foto’s af heb, deze opgestuurd heb naar de desbetreffende geportretteerde wil ik het liefst wegkruipen in bed in een fort van dekens. Ik vind dat één van de spannendste dingen van het fotograaf zijn. Mijn onzekerheid tackelt me nog steeds. Het heeft me nog niet gevloerd maar als iemand blij is met zijn foto’s denk ik ‘nee joh, valt toch wel mee’ of ‘ach ik had toevallig een goede dag’.

Stom, en ik moet daar mee kappen. Zelfs na de beste schoolbeoordeling ooit, na mezelf streng toegesproken te hebben dat ik er echt wel mag zijn en dat mijn werk oké is kamp ik nog dagelijks met die onzekerheden. Een voordeel heeft het wel: ik zal nooit naast mijn schoenen gaan lopen en ik blijf al-tijd kritisch op mezelf. Altijd. Altijd al geweest en die innerlijke perfectionist zal altijd blijven gillen. Voorbeeld: soms zit ik een half uur lang te kloten in Photoshop op één foto om vervolgens alsnog keihard op het kruisje te klikken en bij ‘opslaan?’ op ‘nee’ te duwen. Ach, houd me van de straat. Die hele zomertour van me is daarom zo’n slecht idee nog niet. Eén grote therapiesessie.

Vorige week fotografeerde ik twee leuke meiden in omgeving Zutphen die vroegen of ik hier nu van bij leer. Thuis liet ik die vraag nog in mijn hoofd doorsudderen. Ja, eigenlijk leer ik hier rete veel van. Meer dan ik van te voren had gedacht. Ik ontmoet wekelijks minimaal 5 nieuwe mensen waar ik met een blanco hoofd in wil gaan. Ik heb de taak om wekelijks minimaal 5 nieuwe mensen weer op hun gemak te stellen voor de camera.

Als ik dan thuiskom met mooie plaatjes van iemand die van te voren heel hard riep bang te zijn voor de camera of niet fotogeniek te zijn is dat weer een overwinning. Voor zowel de gefotografeerde persoon als voor mijzelf als fotograaf zijnde.

Goed, lekker anti climax-verhaaltje. (Ben ik goed in.) Ik ga gewoon lekker door met foto’s showen. Onzeker of niet. Zie hier de knappe Ilse. Knap mens. Knap, knap mens. Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen. En zo’n ‘geval’ met lichtelijke camera-angst. MAAR HALLO KIJK NOU! Shinen deed ze.

ilseblog4 ilseblog5 ilseblog6 ilseblog3 ilseblog2

Reacties

 1. Mariët schreef:

  Zo herkenbaar dat gevoel. Enige wat je kunt doen is gewoon dóórgaan. Die ene voor dat raam met dat rozige gordijn; té mooi.

 2. Laura schreef:

  Heel herkenbaar! Zelfs na vier jaar heb ik dat nog steeds als ik de klant een gallery doorstuur. Al moet ik zeggen dat ik niet meer Google Analytics check om te kijken of de pagina al bekeken is. Er is dus vordering!

  • Aline schreef:

   Haha lang leve de downloadbevestiging die ik krijg als mensen m’n bestanden hebben gedownload met Wetransfer :’D Ik denk dat elke creatieveling altijd een vorm van onzekerheid blijft houden. Denk ik.

 3. Sahar schreef:

  Dat licht, dat koppie, het klopt gewoon! Enne, de rekening voor de therapie krijg je nog :’) Haha nee maar zonder grappen, ik denk dat het inderdaad wel een functie heeft om je af en toe onzeker te voelen, als het je werk maar niet belemmert. En volgens mij is daar in jou geval geen sprake van!

 4. Berber schreef:

  Wát een mooie foto’s, mag je zeker trots op zijn! Ik herken het ‘wegkruipmoment’ na het opsturen van je werk naar iemand wel haha. Je bent in ieder geval niet de enige ;)

 5. Mooi!! En fijne stijl heb je. Ja, ik vind het fijne foto’s.

 6. Nadia schreef:

  Wow, ze heeft iets weg van Demi Lovato! Hele mooie foto’s, je foto’s zijn eigenlijk altijd bijzonder! Hoe je ze maakt, bewerkt en aan de wereld laat zien; met hart en ziel

  • Aline schreef:

   Haaa ja klopt!! Ik vond sowieso dat Ilse op heel veel anderen leek haha. Had er Miss Lipgloss en Olcay Gulsen ook al in gezien. En dankjewel! :)

 7. Lilian schreef:

  Ik vind de foto’s zo mooi geworden!

 8. Wendy schreef:

  Zolang je onzekerheid je niet weerhoudt van het doen van nieuwe en/of onbekende dingen, dan zou ik me er niet te druk over maken. Het houdt je kritisch op je eigen werk en je zal inderdaad nooit naast je schoenen gaan lopen. Maar je levert ook gewoon mooi werk. ;) Echt hoor.

 9. Magali schreef:

  Demi Lovato, maar dan veeleer mooier!! Top foto’s weer, Aline. Ik kan me bijna niet voorstellen dat jij onzeker bent omdat ik je foto’s altijd prachtig vind, maar tegelijkertijd kan ik me het maar al te goed voorstellen. :)

 10. Ilse schreef:

  Ik ken dat verschrikkelijke gevoel van onzekerheid, maar geloof me: het is echt, echt, echt niet nodig om te twijfelen aan je werk. Aldus een zeer tevreden ‘klant’ ;)

 11. E. schreef:

  Echt ontzettend mooi! (jij en zij, he)

 12. Maai schreef:

  Echt prachtig, prachtig prachitg, meis, je bent steengoed!

 13. Nienke schreef:

  Oh oh, wat een mooie foto’s weer! Dat gevoel van ‘het is vast niet goed genoeg’ is hier ook heel herkenbaar. Maaar: zo goed dat je je niet laat belemmeren! gewoon doorgaan, en dan blijven wij wel 100.000 keer zeggen hoe goed je bent. :)

 14. Senna schreef:

  Je foto’s zijn prachtig! Ik begrijp de onzekerheid. Maar ze zijn zo mooi en ik ben jaloers ;)
  Wat ik bijvoorbeeld heel erg knap vind, dat die foto’s met tegenlicht zo goed belicht zijn!

 15. Jorien schreef:

  Nog anderhalve week en ik mag met m’n man&baby op de foto. En jij bent misschien zenuwachtig als je je werk opstuurt, maar ik ben nu al zenuwachtig voor volgende week vrijdag…
  Toen ik me aanmelden was ik even vergeten dat alle zwangerschapskilos niet opeens magisch verdwenen zouden zijn en dat ik een baby van twee maanden heb die geen seconden stil zit en net als haar moeder niet bijster fotogeniek is ;-)
  Maar heb er wel zin in hoor, ik mail je nog voor tijd&plaats!

 16. Stéphanie schreef:

  Ik vind je foto’s zo mooi dat ik bijna zelf op de foto wil. Bijna. Want ik heb een hekel aan poseren en ga het liefst met een gekke bek op de foto ;).

 17. Stephanie schreef:

  Mooie foto’s weer :D

 18. Malou schreef:

  Wauw, mooi zeg! Ik dacht ook gelijk van hee Demi Lovato haha, grappig. Ik hoop dat ik (ooit) nog een keer een nieuwe afspraak met je kan maken en dat ik mezelf nooit meer buiten sluit haha ;D Want ik wil ook Aline-foto’s!

 19. Sabrina schreef:

  Wauw, wat een mooie foto’s! En ik begrijp helemaal dat je onzeker bent over je eigen werk, ik denk dat veel mensen dat zijn, ook buiten de fotografie-business! Maar wat je misschien iets zelfverzekerder maakt: ik kom heel vaak terug op jouw blog en een van de redenen daarvoor is dat ik de foto’s die je bij de artikelen plaatst, geweldig vind. Goede fotografie draagt naar mijn idee zeker bij aan een goede blog en ik vind dat je prachtige foto’s maakt (:
  Liefs, Sabrina

 20. Ik doe totaal geen creatief werk maar ik herken dat gevoel ook. ‘Kan ik het wel/ doe ik het wel goed’. Mensen zeggen ook altijd tegen mij dat ik meer kan dan ik zelf denk en dat is gewoon ook zo, maar wat zijn je gedachtes veelbepalend. Maar geloof van mij en iedereen hier dat jij die gedachtes echt niet hoeft te hebben, wat een plaatjes!

 21. Kathy schreef:

  Wauw wat een mooie meid zeg, en wat een prachtige foto’s weer!!! Je bent echt goed in je werk Aline! En als iedereen het zegt, dan is dat ook zo ;)

 22. Joyce schreef:

  Niet zo bang zijn! (ik herinner me dat je zelf zei dat ik me vooral moest ontspannen ;-)) Je levert echt mooi werk!
  Ik ben in elk geval super nieuwsgierig naar het resultaat en weet alvast dat ik echt niet teleurgesteld kan zijn.

  Ik bedoel, je weet inmiddels hoe slecht sommige andere “fotografen” zijn ;-)

  • Aline schreef:

   Hahahaha helemaal waar! Ik ben ook niet bang tijdens het fotograferen zelf. Dan ben ik helemaal in m’n element gek genoeg. Achteraf vind ik het opeens spannend. :’) Lieve comment, dankjewel! Ik begin morgen aan jouw serie trouwens :) Hopelijk dinsdag klaar!

 23. Mikki schreef:

  Aline ik vind echt al je foto’s stuk voor stuk prachtig! Vaak zie je wel eens foto’s van fotografen en dan denk je soms “oh deze is iets minder” maar bij jou zijn ze echt allemaal mooi en ik hoop dat je een hele succesvolle fotograaf wordt <3

 24. Marlissa schreef:

  Ik kwam je website net tegen en wil even een groot compliment geven voor je foto’s. Liefs

 25. Lizet schreef:

  Je maakt echt beeldschone foto’s. Echt.

Laat een reactie achter