Over mijn fotoboek

26 november 2013 - Fotografie, Persoonlijk

Gegroet, hier spreekt mevrouw warhoofd. Ehrmehrgehrd ik heb zoveel aan mijn hoofd dat ik vervolgens ook weer de helft vergeet. To-do lijstjes hebben bij mij geen werking want dan vergeet ik weer de helft daarop te schrijven. Scheelt dat mijn hoofd aan m’n lichaam zit, anders raakte ik die ook nog eens kwijt. Scheelt ook dat ik vandaag reteveel moest doen voor school en totaal geen stress heb (ahum). Ik heb het al eens eerder laten vallen, ik ben bezig met een fotoboek, een opdracht vanuit mijn studie. Een fotoboek dat een verhaal vertelt over mijn vader. En deze opperchaoot maakte vandaag op haar opperchaotische manier een dummy hiervan. En dat was nog niet makkelijk.

Een dummy is een probeersel, een proefversie van je boek. Je kunt je wel blind blijven staren naar de foto’s op je computerscherm maar een gouden tip als je een fotoboek maakt is om alles uit te printen en dan in elkaar te vouwen. Zo kun je er in bladeren, kun je volgordes bekijken en word je proces beter zichtbaar.

Echt, holy moly, als ik later rijk en beroemd ben ga ik iemand inhuren om mijn boeken te maken. Wat een stress. Keuzestress. Het begon zeg maar allemaal zo:

projectpapa

Ik ben de archieven ingedoken omdat ik in mijn fotoboek veel tijdssprongen wil maken. Dit omdat er natuurlijk een groot contrast is tussen nu en vroeger. Wat logisch is, maar ik doel meer op het feit dat mijn moeder dood ging en hierna de tijd een beetje stil bleef staan. Maar eerst, in die archieven vond ik DIT:

stortemelk

HILARISCH. Uit de tijd dat mobiele telefoons nog niet bestonden. Dat je op vakantie gaat en eens in de zoveel dagen even langs het mededelingenbord fietst om te checken of je bent gebeld. Hoe heerlijk is dat? En check ook dat lettertype. I laffit!

Anyway! Ik had zoveel foto’s gemaakt en uitgezocht dat ik het overzicht totaal kwijt was. Ik had duizend en een ideeën. Dus kreeg ik het advies van mijn leuke knuffeldocente om alles op een witte muur te plakken. Dit deed ik vorige week. En vervolgens heb ik er een week naar gestaard, met wat pauzes van slapen en eten en naar school gaan.

Hoe ging ik in godsnaam al die foto’s in een boek gieten?

Ik (ofja eigenlijk Thomas want ik ben lui) kocht een mega stapel A3 papier, om die dubbel te vouwen tot een A4 boek. En toen begon de ellende.

papa

Dit is een klein deel van mijn bureau. Neem deze troep in gedachte en doe dit keer 10 en je hebt een beeld van mijn studeerkamer.

blog2

Mijn super professionele wijze om aan te geven dat ik een foto groter wil hebben.

blog1

Lekker blijven plakken.

blog3

Muur wordt alsmaar leger. Therapeutisch klusje hoor, kan het iedereen aanraden.

blog4

Lekker profi bijsnijden.

Wat komt er dan zoal in dat boek? Ik ben uiteraard de beroerdste niet, en show een klein beetje. Het is een heul erg persoonlijk boek, dus de nadruk ligt echt op een klein beetje.

lijngroot tekst1

Een quote van mijn vader, op pagina 1.

zonnebloemenblog zonnebloemenblog1

Het proces van een groeiende zonnebloem naar aangevreten zonnebloem tot een dode zonnebloem naar een zonnebloem alleen nog aanwezig op ansichtkaart (foto hier niet te zien omdat er een andere foto van mijn mama naast staat). Deze foto’s heeft mijn vader zelf gemaakt door de jaren heen, en vind ik een mooie metafoor voor de dood van mijn moeder. Mijn ouders waren al-tijd bezig met hun metershoge zonnebloemen. Om af te sluiten met mijn eigen zonnebloemfoto anno 2013, omdat onze levens weer min of meer regenbogen en unicorns zijn.

sios

of

ZONNEBLOEMEN lijngroot

Omdat ik dol ben op metaforen (je kunt maar ergens dol op zijn in je leven) heb ik ook drie foto’s gevonden van een trap. Op eentje staat mijn moeder, op de ander sta ik samen met mijn moeder (hier te zien) en bij de laatste is de trap leeg. Door de jaren heen gemaakt, door mijn vader. Symbool voor de loop in mijn vaders leven. (Lege trap staat voor het feit dat hij nu woont in een huis dat ooit zo vol was.)

blogtrap lijngroot

Naast het zonnebloemgezwets en trapgelul heb ik natuurlijk ook zelf gefotografeerd.

blogblgo

(Als in: dat mijn vader niet zo oud wil worden. Links is mijn opa.)

nachtbraker

Mijn vader is nachtbraker to the max. (Deze foto is technisch nog niet wat het zijn moet.)

rook lijngroot

Ik ga het boek voorzien van prachtteksten, quotes, zinnen uit liedjes en nog meer mooie woorden. Het wordt een klein tijdreisje van heden naar verleden en weer naar het heden. En ondanks dat het mijn humeur, nagels en nachtrust kost vind ik het stiekem wel fantastisch om te maken. Urenlang foto’s spitten, zelf fotograferen, layouts bepalen, teksten schrijven.. Had ik al gezegd dat ik van mijn opleiding houd? (Voor nu dan. Over twee weken beoordelingen en een expositie voor een commissie van 5 docenten. Dan piep ik wel weer anders.)

Als u me nu weer wilt excuseren, dan ga ik weer even vloeken op mijn prachtige amateuristische dummy.

dummy

Reacties

 1. Mieke schreef:

  Wauw, wat een prachtig project zeg. Ik kan me ook wel voorstellen dat het spannend is om zoiets persoonlijke te (moeten) laten beoordelen.

  • Aline schreef:

   Ja SUPER eng haha. Het is ZO persoonlijk en als er dan opeens een buitenstaander naar kijkt is dat echt verschrikkelijk. Gelukkig tot nu toe alleen nog maar positieve geluiden gehoord uit m’n klas.

 2. Veraa schreef:

  Dat telefoonbericht.. geweldig! Soms wou ik dat ik eerder was geboren. Geen smartphones of computers, nee typemachines, old skool analoge camera’s en telefoonberichten. De hipster in mij juicht. Maar goed, uiteindelijk zijn computers zo slecht nog niet (;

 3. Natasja schreef:

  Ik zou zoveel ideeën überhaupt niet kunnen ordenen dus volgens mij ben je al verder dan je denkt! En wat een bijzonder mooi project, ben benieuwd naar het eindresultaat. Vloekse!

 4. Maaike schreef:

  Het ziet er nu al dat hele kleine beetje prachtig uit! Lijkt me heel moeilijk om zo’n persoonlijk verhaal vast te leggen.

 5. Malou schreef:

  wauw het ziet er prachtig uit =)

 6. Mirthe schreef:

  Oh wat moooooi <3 Ik denk dat het een heel mooi 'eerbetoon' is, voor je vader maar ook een beetje voor je moeder. Wat fijn dat je toch een beetje deelt, ook al is het zo persoonlijk en dichtbij.

 7. Tamara schreef:

  Wauw, gewoon wauw!
  Ik vind het knap dat je zo een verhaal kunt vertellen doormiddel van foto’s. Ik zie het voor me en vind je sneakpeak al prachtig.
  Ik zou willen dat ik het kon, zo verhalen vertellen (en zo foto’s maken)!

  En de zonnebloemen met gele achtergrond ;)

 8. Jana Vmh schreef:

  Het ziet er nu al mooi uit!

 9. Marian schreef:

  Je bent echt een heldin, weet je dat? Met die paar foto’s weet je me al perfect de sfeer uit te leggen en te integreren.

  Ik ken je niet, maar ik heb je hoog staan! Hoe gek dat ook klinkt.

 10. Wendy schreef:

  Wat een mooi project en wat een prachtige foto’s. Zeker als je de achterliggende gedachte weet. En ik vind de zonnebloemen met de gele achtergrond het mooist. :)

 11. Petra schreef:

  Prachtige foto’s en wat een topproject. Het kan niet anders dan dat t te gek wordt – ziet er al zo veelbelovend uit. Houd ons op de hoogte!

 12. linda schreef:

  Prachtige sfeer impressie van je book!
  Een mooi document met bijzondere momenten, gemixt met quotes en uitspraken, dat moet een heel bijzonder boek worden! :)

 13. Marieke schreef:

  Héél mooi! Die foto van je vader en opa vindt ik geweldig. Precies hetzelfde! En dan dat bericht op dat telefoonbriefje: de poes is terug! Geweldig!

 14. Emma schreef:

  Wat een fantastisch project, dat is echt iets wat je gaat koesteren in de familie. Bij het kampeerbriefje kwam er een glimlach op mijn gezicht, wat een briljant iets! Heel veel succes er nog mee.

 15. Linda schreef:

  Ik ben zó nieuwsgierig naar het eindresultaat! Ik vind het nu al fantastisch… Wat heb je alles prachtig vormgegeven (ja. nu al.) en het komt dan ook allemaal hartstikke goed! Maar logisch dat je nu nog veel stress hebt, dus stress ze ;)

 16. Lilian schreef:

  Wauw, dat ziet er allemaal zo kunstig uit! Ik krijg spontaan zin om zelf aan de slag te gaan.

 17. Liesbeth schreef:

  wat amateuristisch??? de dummy lijkt al prachtig, dat boek wordt echt ontroerend mooi.

 18. Melissa schreef:

  Wauw, wat mooi. :)

 19. Nanda schreef:

  Wat leuk dat je toch wat hebt laten zien, ik vind het er prachtig uitzien. Volgens mij gaat dat helemaal goed komen met dat boek :)

 20. Sabrina schreef:

  Ik denk serieus dat je niet bang hoeft te zijn voor de beoordelingen, het ziet er geweldig uit! Die quote’s zijn ook geweldig!

 21. Maartje schreef:

  Dat ziet er echt al prachtig uit! Dat gaat echt een prachtig fotoboek worden. Veel succes nog :).

 22. Mariette schreef:

  Van wat we mogen zien, weet ik zeker dat het een heel mooi boek gaat worden. Lijkt me lastig met al die keuzes! Komt wel goed :).

  Liefs, Mariette

 23. Marije schreef:

  Ik vind het nu al een fantastisch project. Je hebt echt talent! De foto’s van je vader en opa naast elkaar is zo mooi. En die sigaar en de trap-metafoor en ooh

 24. Isabel schreef:

  Volgens mij wordt het echt een prachtig boek!

 25. Iris schreef:

  je maakt echt hele mooie foto’s! De eerste zonnebloemfoto vind ik de beste van de twee… Die van je opa en je vader zijn echt heeeel leuk bedacht! Liefs

 26. EllaNola schreef:

  Volgens mij wordt het mega tof!

 27. Elisse schreef:

  Succes Aline, wordt vast een prachtig boek en een geweldige hommage aan je ouders :)

 28. SanneWierda schreef:

  Wat een mooi project! En wat een mooie metaforen! Je gaat dit project vast keihard rocken.

 29. Kimberly schreef:

  Het ziet er eigenlijk al heel erg mooi uit, wauw! Wat een mooie metaforen ook, en de eerste quote van je vader ook.. Ik weet zeker dat het goed komt en je iets prachtigs neer gaat zetten!

 30. Julia schreef:

  Ooh bij die trapmetafoor kan ik bijna janken! Ik zou het zo op mijn vader kunnen toepassen alleen dan een beetje anders: eerst ben ik het huis uit gegaan, daarna is mijn moeder bij hem weggegaan, nu woont hij er nog met mijn broertje, maar die wil binnenkort ook het huis uit :( Maar waarschijnlijk gaat mijn vader dan verhuizen, want alleen daar blijven wonen ziet hij niet zitten. Inderdaad ‘een huis dat ooit zo vol was’… Ik vind het echt een mooi project en je foto’s zien er zo mooi uit! Alleen deze foto’s ontroeren me al!

 31. Silke schreef:

  Wat een geweldige fotos!
  Ik word altijd zo blij als ik fotos op vlieland zie staan in je blogposts of op instagram, ben ik toch niet de enige die van vlieland houdt.

 32. Dina schreef:

  Wauw. En die trapmetafoor, echt prachtig!

 33. Francine schreef:

  Wauw dit is echt geweldig, als het boek klaar is zou ik het heel graag helemaal doorkijken. helemaal te gek, ik weet zeker dat dit echt top wordt!

 34. Sonja schreef:

  Wauw! Het zijn echt maar een paar foto’s, maar nu snap ik ineens echt nog veel beter waarom fotografie echt kunst is.
  Heel veel succes nog, gaat vast iets heel moois worden:)

 35. Marjolijn schreef:

  Ge.wel.dig. Jij komt nog ver

 36. Lieke schreef:

  Supermooi project, en wat moet het ook mooi zijn om je vader zo vast te leggen. Het ziet er nu al prachtig uit, succes met het afronden :)

 37. Berber schreef:

  Wat supermooi om te lezen. Ik was echt geraakt door het verhaal van de zonnebloem en de trap. Heel veel succes nog met de rest! :)

 38. Maaike schreef:

  Jeetje Aline, ik heb nu natuurlijk maar een heel klein stukje gezien van het “boek”, maar het raakte me ergens echt wel. Vooral de zonnebloemen en de trap, en de metafoor erbij. Je hebt talent, en ik weet zeker dat dat met die beoordeling helemaal goed gaat komen.

 39. Lotte schreef:

  Ziet er uit als een grote klus waar veel tijd en liefde in wordt gestopt.. veel plezier met het maken en geniet er vooral van!

 40. Hilde schreef:

  Wat ’n ontzettend gaaf project zeg! :D
  Erg mooi met die metaforen, de foto’s die je zelf hebt gemaakt van je vader & opa en die quote van je vader; volgens mij gaat het een prachtig boek worden :) Heel veel succes nog met het hele proces!

 41. Linda schreef:

  Mooi mens ben je. Een lach en een traan in bijna elke blogpost.

 42. Manon schreef:

  Je dummy is misschien chaotisch, maar het is een prachtig project!

 43. Eline schreef:

  Heel fijn dat je deze post hebt gemaakt over je project. Ik vond dit een heel leuke post om te lezen. De gedachtes achter de foto’s (zonnebloemen, trap) zijn zo mooi! :) Dat heb je goed bedacht.

 44. Desi schreef:

  Zo leuk om te zien hoe jij bezig bent aan je fotoproject. Volgensmij heb je er stiekem zoveel plezier in. Die studie past echt perfect bij jou. Wat een mooi idee trouwens, om dat fotoboek over je vader te maken. Volgensmij wordt het echt prachtig. (En stiekem vind ik het ook een beetje ontroerend.) Heel veel succes en vooral ook heel veel plezier met je dummy en straks je fotoboek. Ik ben heel erg benieuwd naar meer updates daarover. Dan ga ik nu lekker slapen, haha. Want ik moest persee nog eventjes je nieuwe blogpostje lezen. Liefs en welterusten.

 45. Marah schreef:

  Wauw, supermooi!

 46. Eva schreef:

  Ik vind het heel mooi allemaal. En heb een beetje een brok in mijn keel, oke een gigantische. De zonnebloem en de trap zijn zo prachtig en dat gevoel zo herkenbaar (al is dat hier zo vanwege de scheiding). Maar zo mooi! En wat ben je goed bezig!

 47. Marjolein schreef:

  Supercool! En haha, ik moest even lachen toen ik zag dat je je site in ‘Pepernoots’ hebt veranderd. Geniaal ben je ook!

 48. Merel schreef:

  Groetjes terug aan je dummie (ik heb laatst die van mij gevonden van toen ik nog op de HKU zat, HILARISCH). En denk maar vast aan het eindresultaat, want dat wordt FANTASTISCH. Super leuk dat je dit deelt!

  • Aline schreef:

   HAHAHA JA EN HET HEEFT GEWOON EEN NAAM! HET HEET DORIS!

   (dit linkje was al gepost door m’n klasgenoten in onze FB groep en ik werd helemaal hysterisch)

   Ja dat is inderdaad onze schoolpoekie. Die is nu intens gelukkig aan het chillen in het asiel met een dekentje en lekkere brokjes <3

 49. Anoeska schreef:

  Wat een mooi en bijzonder project. Kan me wel voorstellen dat ’t je helemaal duizelt na een tijdje.

 50. Fenne schreef:

  Zo’n dummie is soms lastig werk, maar eenmaal die vorm krijgt lijkt de haalbaarheid van een project ineens zo dichtbij :-)

 51. Ginny schreef:

  Weer superleuk geschreven!

 52. Emma schreef:

  Ik ben nu voor het eerst op je site, maar ga je gelijk volgen op bloglovin :)
  wat schrijf je leuk!

 53. Stephanie schreef:

  Wat een prachtig idee, heel erg mooi! Heb echt met bewondering je artikel gelezen en bekeken, wauw!

 54. Mikki schreef:

  Ik vind dit op een of andere manier heel ontroerend, en zo mooi dat ik het zelf eigenlijk ook zou willen maken van mijn ouders
  Maar ik geloof, als ik jou zo hoor(lees), dat het nogal time consuming is… haha

 55. Janet schreef:

  Wat een ontzettend mooi en intens idee, ik begrijp dat je hier niet teveel van wilt laten zien. Maar ik hoop wel dat je op een dag misschien nog meer wilt delen!

Laat een reactie achter