Nog even over die stage in het buitenland dus he

23 maart 2016 - Persoonlijk

Die gaat officieel door. Maar nu écht écht officieel. Mensen vragen zich trouwens vaak af wat stages voor fotografen nou voor nut hebben. “Je kunt toch al fotograferen?” Klopt, ik kan prima mijn camera bedienen, mooie kiekjes maken van nog mooiere smoeltjes. Maar dat is niet waar mijn opleiding over gaat.

Ja, de kunstacademie gaat inderdaad over hét verhaal erachter. En hoewel ik 90% van de tijd geen flauw idee heb wat ik nu eigenlijk aan het doen ben met mijn (school)projecten en dit verschuil achter het “ik ben gewoon een intuïtieve fotograaf”-excuus is er in de overige 10% best een beetje ruimte in m’n hoofd om mijn proces te verbeteren. Zodat ik ooit op een punt beland waarop ik íets beter weet wat ik aan het doen ben. Een stage helpt je om dat proces te verbeteren, omdat je dan meeloopt in de praktijk. (Dûh.)

Al een tijdje liep ik met het plan om weer eens naar het buitenland te gaan. “Want nu kan het nog en als ik dalijk zit te koekeloeren met een grote-mensen-leven niet meer”. Ik stuurde een berg mailtjes eruit. Naar New York, Londen, Kopenhagen, Berlijn en een plek in Schotland waarvan ik inmiddels allang weer ben vergeten hoe het heette. “Want stage in Nederland is vét saai hallo het fotografennetwerk van Nederland leer ik ook wel kennen als ik afgestudeerd ben”.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ik voerde wat gesprekken met Nederlandse fotografen (en kwam er dus al gauw achter dat dit het niet was), Skype’te met iemand in Londen (omfg bel-angst naar een volledig nieuw level) (zag voor ’t eerst m’n studeerkamer door een webcam en heb deze nog grondig lopen opruimen, niet verder vertellen ok), en sprak af met iemand die gastlessen geeft bij ons op school en in de buurt van Newcastle woont. Een conceptuele documentair fotograaf die veel eigen werk maakt, maar ook commerciële dingen doet. Een echte Engelsman, inclusief de humor. Dit moet het zijn. Daarbij wil hij me graag als stagiair ‘delen’ met een lokaal kunstcentrum waar ik dan mag helpen evenementen op te zetten. Ik zou gaan verblijven in een oude school die omgebouwd is tot een verblijf voor kunstenaars en andere artiesten. Hóe vet.

Na 2 weken in onzekerheid (“Vond ‘ie me wel aardig?” “Mag ik nou wel of niet komen?” “IK WEET HET NIET MEER KUTSTAGE” “Hij reageert niet op mijn mails moet ik dan echt een reminder van een reminder van een reminder gaan sturen?”) spraken we dan gisteren eindelijk de datum af wanneer ik die kant op kom. Met Fred. (M’n auto, voor wie nog niet op de hoogte was.) (HOI LINKS RIJDEN AAAHH.) Eind april is het zover.

“OMG YES ZO GOED VOOR M’N INSTAFEED” en “OMG YES KAN IK EINDELIJK WEER EENS ZEGGEN DAT IK IN HET BUITENLAND HEB GEWOOND WANT DA’S COOL” waren m’n eerste gedachtes.

“Kut, maar Thomas dan? En de poekies? Dan zijn de poekies vet veel alleen overdag?!?! Emmy helemaal ontregeld omdat er niemand meer middagdutjes met haar komt doen? Franklin kan tegen niemand aankrijsen? En nog maar te zwijgen over al die bruiloftaanvragen die ik heb gehad? En andere opdrachten? En m’n vriendinnen? Wat nou als Nederland vergeet wie ik ben?” volgden daarna.

IMG_5898

Gelukkig ben ik maar drie maanden weg. Wat is nou drie maanden op een mensenleven? Al snel maken die onzekere gedachtes plaats voor fantasieën over tripjes (met Fred natuurlijk) naar Edinburgh, Glasgow, Leeds en de fantastische natuur in Schotland en Noord Engeland. Ik ben al aan het uitvogelen wanneer Thomas en Femke mogen (moeten) langskomen.

Ik heb er zin an maar tegelijkertijd vind ik het rete spannend. En natuurlijk neem ik jullie mee eind april en de maanden die daarop volgen, en spam ik jullie helemaal plat met foto’s en verhaaltjes. Dan weten jullie dat alvast.

14625811962_afb428124b_b

M’n ansichtkaartjes zijn in ieder geval maar alvast klaar.

Reacties

 1. Yvonne schreef:

  Pfwuh je wordt daar alleen maar beter en je weet dat een comeback het beste is dat je carriere kan overkomen!

 2. Mikki schreef:

  Aaaah zo vet Aline! Ben nu al benieuwd naar alle foto’s (en eventuele filmpjes) <3

 3. Eline schreef:

  Jeetje wat onwijs tof en spannend! Ben enorm jaloers omdat ik nu de periode in ga waar mijn leven uit niks anders bestaat dan leren (want eindexamen, yes) ;)
  Heeeeeel veel plezier en succes alvast, ben zó benieuwd naar wat je daar allemaal mee gaat maken!

 4. Diana schreef:

  Whaaa super spannend!! En heel erg leuk om weer eens een blog van jou voorbij te zien komen, ik ben echt fan van jou fotografie en je poekies :D

 5. Anne schreef:

  Gaaaaf!!!
  Veel plezier Aline, en mooie kiekjes maken :)

 6. Anne schreef:

  Oh, ik hou ook van Engeland! Wij gaan er dit jaar weer op vakantie. (Probeer het af te wisselen, jaar Engeland/Schotland/Ierland, jaartje wat anders.) Verheug me nu al op alle fantastische foto’s. En je hebt zo gelijk dat je dit gaat doen. Ik heb niet van veel dingen spijt maar wel dat ik nooit het lef heb gehad om ook zoiets te doen toen het nog kon. (En heel stiekem ben nu opgelucht dat ik weet wanneer je gaat en dat je in november dus zeker weer terug bent.) Heel veel plezier!!

 7. Ish schreef:

  Oeh wat spannend ! een buitenland stage is ongeacht je opleiding volgens mij gewoon heel erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  Erg benieuwd naar wat je gaat beleven !
  xx Ish

 8. BySilke schreef:

  Hahaha dat kaartje! Superveel plezier alvast, ik kijk al uit naar je foto’s!

 9. Sabrina schreef:

  Ah wat een super gaaf plan hee! Ben heeeel benieuwd naar je avonturen daar (:

 10. Kim schreef:

  Mijn thee kwam uit mijn neus door het lachen toen ik de laatste foto zag. graphic design must be ur pasion gurl !1!!1111!

  Nee maar oké, wow, echt serieus. DIT IS ZO GAAF. Ik ben echt heel heel heel jaloers maar het is je zo erg gegund. Kan niet wachten om al je foto’s en filmpjes overal tegen te komen!

 11. Emma schreef:

  ZO VET ALINE WAAHHH ENGELAND. Je hebt gewoon een stage gefixed in Engeland<33 Heel veel plezier en ik kan niet wachten op al het moois dat je daar gaat creëren! X

 12. Vivian schreef:

  Zo gaaf dat je dit gaat doen, alvast heel veel plezier!

 13. Aaah wat een mooie kans, supergaaf! Veel plezier alvast :)!

 14. Karin schreef:

  Liefde voor je ansichtkaart. Zo hipster.

  Echt heel gaaf dat je dit gaat doen! Klinkt als een droomstage, fijn dat we ook mogen meekoekeloeren :D

 15. Nene schreef:

  Engeland is zo gaaf, en vast helemaal in het voorjaar: overal lammetjes!

 16. Dina schreef:

  Ik vind het zoooo cool voor je. :D Dat wordt vast een super leuke en leerzame tijd!

 17. Iris schreef:

  Super tof dat je dit gaat doen Aline! Ben heel benieuwd hoe het bevalt en links rijden dat doe je gewoon even, haha. Komt vast goed :D

 18. Eva schreef:

  Zozozo tof! Echt heel goed dat je gewoon gaat hoor, ik heb zo’n spijt dat ik toen ik aan het studeren was niet naar het buitenland ben gegaan. Dus whooo!

 19. Karlijn schreef:

  Oooh, ontzettend gaaf! Drie maanden in Engeland en fotograferen, kan me voorstellen dat je er heel veel zin in hebt.

 20. Rianca schreef:

  Oohhh superblij voor je! Super jammer dat je onze trouwfotograaf niet bent, maar ik vind dit zo ontzettend tof! En Fred is een fantastische naam voor een auto. =D

 21. Renate schreef:

  Wat super goed initiatief getoond. Dat loont. Drie maanden valt inderdaad nog mee. Aan Thomas de taak om ondertussen veel te filmen van alle gekkigheid wat je poekies doen in de tijd dat je weg bent. Heel veel plezier samen met Fred Raket. Dat er mooie avonturen mag worden beleefd. Ik kijk uit naar je prachtige foto’s.

 22. Janna schreef:

  Heel gaaf! En wat goed dat je gewoon hebt doorgezet tot je de stage had die je wilde. Op zo’n fantastische plek ook nog eens! En die vragen zijn herkenbaar haha. Toen ik me eenmaal had aangemeld voor een semester in Leipzig vorige week, dacht ik opeens: ehh, dat is wel een halfjaar zonder dit en dat en die… Maar dat is het vast helemaal waard!

 23. Sonja schreef:

  Wauw wat super gaaf!!! En Engeland moest het natuurlijk ook gewoon worden voor jou, haha. Drie maanden is qua mensen missen nog wel goed te doen denk ik, zeker als ze gezellig nog eventjes langskomen tussendoor! En wat klinkt je stage en verblijfplaats ook mega vet!

 24. Janneke schreef:

  Heeeeeeel gaaf! Die drie maanden gaan vast voorbij vliegen. En gelukkig is Engeland zo ongeveer om de hoek. Alvast héél veel plezier. Ik kijk vast uit naar je geweldige foto’s op Instagram!

 25. Willemieke schreef:

  Haha, mijn auto heet Fredje :)

 26. Marit schreef:

  Hey Aline, ik zit op dit moment ook voor stage in Engeland bij een grafisch vormgevingbureau. Ik kan je vertellen, het is het ZO waard! Je gaat een geweldige tijd tegemoet, en de tijd zal veel sneller gaan dan je zelf misschien wilt. Lekker genieten! Ben benieuwd naar je verhalen straks op je blogje! X

 27. Gerda schreef:

  Lieve Aline,

  Mama zal trots op je geweest zijn.

  Gerda

   • Lore schreef:

    People norlmlay pay me for this and you are giving it away!

   • car insurance schreef:

    The three most important factor to choosing the right auto insurance companies are familiar with all kinds of discounts include: Discounts for safe driving course aAnother factor affecting your insurance premiums to cover their vehicle. Having them do not want to make sure you keep your premium will be. Use them and hold till financial Youa great deal of abuse and a teen to have active health insurance for your money. Thus, it may seem illogical – why not get the most efficient way to intoyour findings. After you’ve already got a DUI or a mortgage from the company if you own a vehicle in the home as things such as a driver with excellent Ratherpersonalized policy for ordinary Americans to check out. Shopping online can help you. While the best that you will need. Write down everything you want to go for such auto insurancefor competent insurance and not over spend in order to ensure that you gave them as low premiums to charge? Generally airport transfers/ pickups will be paying a lot better othersscore or don’t go flying up, so the details are on the right cover for your car, the credit rating to see what they require will depend on it. We knowIn many states in the less your insurance policy’s cost. The reason insurance companies and get car insurance will help you narrow it down to the fore more as well. beforeA much easier for you and others will avoid having to pay but you and your wallet too.

 28. LP schreef:

  Wat ontzettend leuk! :-D

 29. Hannah schreef:

  Wat klinkt dit ontzettend leuk, Aline! Ik begin komend schooljaar op de HKU (fun fact: door jouw blog ben ik bij de gedachte om fotografie te gaan studeren gekomen) en krijg nu al helemaal zin in de stage door jou. Maar goed, dat duurt voor mij nog even.

  Ik kan in ieder geval niet wachten op de Engeland blogjes!

  • Aline schreef:

   Ik zag ’t voorbij komen op Twitter ja, superleuk dat je toegelaten bent! Gefeliciteerd! Wees voorbereid op een paar hele heftige (maar hele toffe) jaren ;)

 30. Hester schreef:

  Oooh wat vet! Het is inderdaad wel even wennen dat je leven voor een tijdje gewoon totaal anders is (en stiekem vooral dat links rijden ja haha) maar drie maanden is zo’n lekkere periode, niet te lang niet te kort. En je project klinkt ook niet vervelend. Heel cool, heel veel plezier!
  (moest trouwens wel lachen om het “… het fotografennetwerk van Nederland leer ik ook wel kennen als ik afgestuurd ben” want ik denk dat je afgestudeerd bedoelde)

 31. Maaike schreef:

  Ooh, dat klinkt inderdaad super, superspannend maar wel heel erg tof ^^ En hey, je hebt eigenlijk half vakantie terwijl je stageloopt. Lijkt me geen slechte combi toch? En ik kijk uit naar alle blogposts en foto’s!!!

 32. Jannah schreef:

  Wahaha jou schrijfstijl is zo leuk! Ik lees het altijd met veel liefde! ( en gelach ) En super leuk dat je naar Engeland gaat! Super veel plezier in ik ben nu al benieuwd naar de foto’s die je daar gaat maken. En dat kaartje! ha ha die wil ik wel tegenkomen in mijn brievenbus hoor!

 33. joelle schreef:

  heel leuk berichtje! Ik ben benieuwd naar al je foto’s

 34. Suzanne schreef:

  Wat een geweldige foto’s! Ik heb ook erg lang nagedacht over een buitenlandse stage en ik denk dat het heel gaaf is maar ook een beetje eng.

 35. Wauw wat gaaf en wat een toffe kans! Veel plezier en succes!

 36. Miriam schreef:

  Ahhhh HOE COOL!! Gefeliciteerd met je plek, echt heel gaaf. Ik hoop dat je er intens van gaat genieten, maar dat gaat vast goed komen :D

 37. Wat ongelooflijk gaaf! Gefeliciteerd!

 38. Karlijn schreef:

  Zo zo zoooo tof! Is het al duidelijk hoe tof ik het vind ;) Maar echt hoor, super! Tot zover deze ontzettend interessante comment. X

 39. Malou schreef:

  Heel veel plezier! =]

 40. Marleen schreef:

  Heel tof! Alvast veel plezier!

 41. Susanne schreef:

  Oooh wat leuk!! Heel veel plezier!!

 42. Nathalie schreef:

  Ahh wat leuk, alvast veel plezier!
  Ik ben nu dit is dan mijn derde week stage in Londen bij een textiel designer. Vond het in het begin ook heel erg spannend (stiekem nog steeds).

 43. Alinde schreef:

  Hoi Aline wat geniet ik van jouw blog en foto’s! Ik woon zelf samen met mijn gezin in Manchester een super coole stad. Zeker aanrader mocht je foto’s willen maken. Ik wens je heel veel succes en 3 maanden zijn zo voorbij. Woon hier alweer meer dan 5 jaar!!

Laat een reactie achter