Wat als er brand zou uitbreken in mijn huis?

15 december 2013 - Persoonlijk

Ik kom regelmatig dingen tegen op internet waarvan ik denk ‘omg dat moet ik onthouden!!!’ om het vervolgens natuurlijk keihard te vergeten. Ik denk dat het inmiddels een jaar geleden is dat ik deze website tegen kwam, om hem vervolgens weer keihard te vergeten. Gelukkig is daar de fantastische Iris, die er gister een blogpost over maakte. Dankzij haar ben ik weer een uurtje zoet geweest. If your house was burning, what would you take with you? Een vraag waar je liever niet over nadenkt. Een van mijn aller aller allergrootste angsten is brand.

Vroeger, toen ik nog een klein Alinetje was dacht ik hier ook heel veel over na. Dan lag ik ’s avonds in bed en dacht ik ‘oké, als er NU brand komt pak ik die koffer die op zolder staat, stop ik daar AL mijn barbies en knuffels in en mijn Tina’s en Missy de poes en wat kleren en mijn leesboeken en mijn Britney Spears cd’s en oke die van de Spice Girls ook en als ik dan toch bezig ben doe ik mijn cd-speler er ook bij en als de vlammen de trap nog niet hebben bereikt doe ik mijn nagellak er ook bij’.

Nu ik geen klein Alinetje meer ben weet ik heus dat dat onmogelijk is.

Maar wat zou ik dan wel meenemen? Stel, ik heb 1 minuut de tijd om spullen bij elkaar te grissen?

Spullen copy
 • Natuurlijk mijn poekies. Wat nog een heel karwei wordt aangezien ze allebei niet van reismandjes houden.
 • M’n Macbook. Niet het allerbelangrijkste wat er bij zit, want die kan ik immers opnieuw kopen. (Ik heb toch een geldboompje op het balkon.) Maar het lijkt me super onhandig om een tijd lang zonder te zitten.
 • Portemonnee. Omegod wat nou als je AL je pasjes opnieuw moet aanvragen?
 • Externe harde schijf met duizenden foto’s.
 • Telefoon. Uiteraard. Staan zo’n 7000 foto’s op. (ZEVENDUIZEND? Ja.)
 • Dat blauwe doosje waar Emmy aan snuffelt zitten mama-spulletjes in. Onder andere een handgeschreven briefje.
 • Het kleine doosje daaronder zit een haarplukje van mama in.
 • Die slinger op mijn laptop: het kettinkje van mijn mama. De oplettende lezers weten dat ik hier een tattoo van heb op mijn pols, maar dat wil niet zeggen dat dit kettinkje in rook op mag gaan. Liever al mijn camera apparatuur en Macbook bij elkaar dan dit kettinkje.
camera
 • De fotocamera van mijn vader. Zoals je kunt zien is de sluiter kapot, maar ik wil hem ooit nog laten repareren zodat ik er zelf mee aan de slag kan. Ik heb zelf natuurlijk ook wel analoge camera’s, maar hoe tof is het om die van je papa te gebruiken die hiervoor al de meest waardevolle foto’s heeft gemaakt? Waaronder deze foto:
fotofoto
 • Een van de vele mooie foto’s van mijn mama en mij. Deze hangt op groot formaat hier aan de muur, maar tijdens een brand ga ik natuurlijk niet de moeite nemen om deze los te pulken. Dan maar dit kleine formaatje.

Net als Iris heb ik er best wel lang over nagedacht wat ik mee zou nemen. Ik merk ook nu dat ik een heleboel spulletjes vergeten ben, bijvoorbeeld een stapel brieven die mijn moeder aan mijn oma schreef waarin ze uitgebreid over mij en mijn broer vertelt. Het is gek om erover na te denken, maar wel leuk om na te gaan welke spulletjes voor jou echt heel veel waarde hebben. Thomas bijvoorbeeld, zou echt niet weten wat hij mee zou nemen. Verder dan zijn telefoon of Macbook kwam hij niet. Geen materialist dus! Ik daarentegen hecht waarde aan de domste dingen. Zo heb ik al mijn festival polsbandjes van door de jaren heen nog, duizend toegangstickets van bioscopen en concerten, speelgoedmuisjes van overleden katten uit ouderlijk huis en het shirt wat ik droeg op onze eerste date, om maar wat te noemen. Dingen die onvervangbaar zijn. Waar je niet effe een nieuwe variant van koopt. Op de website van The Burning House zag ik complete CD collecties voorbij komen, platenspelers en muziekinstrumenten. In de praktijk waarschijnlijk onmogelijk om mee te nemen, maar zo leuk en mooi om te zien wat waardevol is voor mensen.

spullen12

Welke spulletjes zou jij verzamelen?

Reacties

 1. Malou schreef:

  Mooi en naar tegelijk om over na te denken! Ik zou mijn laptop en externe harde schijf mee pakken, mijn mandje met kaartjes en brieven die ik door de jaren heen heb gekregen van lieve mensen, een paar sieraden die onvervangbaar zijn (trouwring van mijn overleden oma, bedeltje dat ik heb gekregen van mijn overleden tante) mijn knuffelpaard zou ik ook nooit willen missen, en oooh als ik er alleen al maar aan denk mijn bij elkaar gespaarde boekencollectie kwijt te zijn.. maarja die kan ik nooit allemaal meenemen natuurlijk! Oh en mijn dagboeken! Poeh. Lastig =( Ik ben ook enorm bang voor brand. Ik roep al mijn hele leven dat ik zo een brandveilige kluis wil en daar zou ik dan mijn allerallerallerbelangrijkste dingen in doen.. misschien moet ik dat ooit echt eens doen!! ;D

 2. Ginny schreef:

  Wat een superleuk artikel! Inderdaad leuk om te lezen én moeilijk om te bedenken.
  Jij hebt best wel belangrijke dingen die écht onvervangbaar zijn, zoals het kettinkje en het plukje haar van je moeder. Dat lijkt me moeilijk als je dat niet meer zou hebben…

 3. Tamarah schreef:

  Wat bijzonder om te lezen.. het zet me wel aan het denken.. Vooral wat je schrijft over je moeder..

  Ik hecht veel waarde aan foto’s om dat ze zo goed herinneringen kunnen oproepen.. Eens heb ik brand gehad in de berging onder ons flatje en wij woonden op de begane grond (dus recht onder ons, brak brand uit!) Ik heb de complete caviakooi over het balkon moeten tillen en heb vervolgens mijn vriend wakker gemaakt :) (ja in die volgorde!) en gelukkig was het huisje niet afgebrand dus alles is heel gebleven! Maar ik schrok wel erg en realiseerde me dat ik een box moest maken met dierbare spullen die ik zo mee kan nemen als er brand uit breekt en dat heb ik nu gemaakt alleen staat deze op zolder :)

 4. Annoesjka schreef:

  Wat een mooi artikel! Ik zou mijn huisdieren als eerste meegrijpen en daarna mijn fotoalbums. Ik plak foto’s nog ouderwets in, zonder ze daarna op een aparte schijf te bewaren, dus als die in rook op zouden gaan, zouden ze ook weg zijn. Misschien toch slim om eens zo’n externe harde schijf aan te schaffen.

  Verder bezit ik vooral spullen die qua emotionele waarde wel vervangbaar zijn, haha. Ik kan me bovendien snel ergeren aan troep, dus ik zorg er ook voor dat ik zo min mogelijk ‘overbodige’ spullen heb.

 5. Fenne schreef:

  We hebben eens moeten evacueren door een brand bij de buren. Terwijl de ramen sprongen en glas in het rond vloog, gritste ik enkel nog snel mijn portefeuille mee nadat ik de honden klaar had voor vertrek.

 6. Stephanie schreef:

  Pff heftig (en belangrijk) artikel, vooral de spulletjes van je moeder ..

  Ik zou fotoalbums meenemen, en inderdaad ook waardevolle spullen (kettinkjes, dagboeken, foto’s etc.)

 7. Anneloes schreef:

  Komen je poezen nou altijd zo lief kijken wat je aan het doen bent? Leuk zeg! Onze poes loopt altijd heel hard door als ik druk bezig ben.

  • Anneloes schreef:

   Overigens zou ik mijn caviakooi meenemen en de rest zou er voor mij niet toe doen, meer kan ik dan toch niet meenemen :)

  • Aline schreef:

   Haha ja! Mijn katten zijn super nieuwsgierig. In mijn oude huis had ik ooit een kapotte deurkruk. Mijn papa kwam die toen maken en toen hebben ze een uur zitten staren hoe mijn papa die deurkruk erop schroefde. Zo lief.

 8. Isabel schreef:

  Echt heel moeilijk… Ik zou veel boeken mee nemen denk ik. En mijn laptop en camera en mobiel.

 9. Suzanne schreef:

  Wat een super heftig idee, ik ben ook heel erg bang voor brand (doordat ik vroeger erg verbrand ben geweest, al was dat door kokend water..) Je hoort het de laatste tijd veel, brand in huis.. Ik zou mijn laptop redden en mijn poekies, de rest kan mij gestolen worden. Wel komt er een brandkluis in huis, waar belangrijke papieren in komen te liggen..

 10. Romee schreef:

  Als ik er zo over nadenk ben ik best materialistisch.. whoops! Ik zou in ieder geval mijn gitaar, camera, net zo’n soort ‘blauw doosje’ en kat&poes meenemen

 11. Mariette schreef:

  Oke dit is best lastig… Ik zou mijn telefoon, laptop, baby popje en baby foto-album meenemen.

  Liefs, Mariette

 12. Sylvia schreef:

  Lastig. Uiteraard gris ik dan kat Chuck mee, maar ook de ring van mijn tante, laptop en portemonnee.

 13. Eline schreef:

  Mooie lijst, maar jij kan wel heel snel verzamelen op één minuut :p. Hoogstwaarschijnlijk zou ik mijn doos met brieven en foto’s, mijn katten, het verjaardagskaartje van m’n vriendje en al mijn kleren uit het raam gooien :p.

 14. Kiki schreef:

  Wauw, wat een moeilijk onderwerp. Ik zou echt niet weten wat ik mee zou moeten nemen. Vroeger zei ik altijd dat ik mijn knuffel het belangrijkst vond maar dat is nu niet meer het geval (ik slaap er nog steeds mee, maar kan ook zonder). Ik denk dat ik sowieso de harde schijf zou willen redden vanwege alle herinneringen die daarop staan. Goh wat zijn we tegenwoordig toch afhankelijk van de computer! ;p Liefs

 15. Leen Philips schreef:

  Zalig, ik had deze post ook bij Iris gezien en ging ze ook voor mezelf posten! Ik denk dat het moeilijk is om te beslissen wat je precies meeneemt als het brand. Ik denk dat je er het liefste gewoon levend uit komt.. Maar je neemt natuurlijk altijd wel een aantal dingen mee.. Ik denk dat ik de post toch ook nog ga maken voor mezelf.. Ik vind het echt een gave website!

 16. Desi schreef:

  Wat een prachtige blogpost is dit! Heel erg bijzonder om te lezen :) Wat ik zelf mee zou willen nemen.. sowieso mijn camera, want daar heb ik heel erg lang voor gespaard. Mijn computer met daarop al mijn foto’s en dan heb ik ook nog een plekje met allemaal mooie briefjes van vriendinnen. Daar kan ik ook echt niet zonder. Liefs

 17. eline schreef:

  Ai lastig. Ik dacht hier ook vroeger over na en dan werd ik echt zo bang dat ik iets bijzonders kwijt zou raken, dat ik al mn waardevolle spullen binnen handbereik legde :)
  Ik zou nu denk ik mn knuffels (jawel, ik Slaap nog steeds met knuffels) meenemen , mn mobieltje (gewoon omdat ik geen zin heb om een nieuwe te kopen als hij sneuvelt)en mn cd’s van taylor Swift ¤_____¤

 18. Maai schreef:

  Ik las hem inderdaad ook bij Iris. En nu bij jou. Leuk om te zien inderdaad wat je het meest dierbaar is. Ik denk hier zooo vaak overna, Ik heb mijn pad al uit gestippeld, ik ben zoo bang voor brand. Ik heb met mijn man de afspraak dat ik mijn zoontje pak en hij mijn dochter. De katten lopen hoop ik zelf het huis uit???? Ja ik hoop het. Daarna zijn mijn foto’s mij het meest dierbaar. Mijn kinderen, mijn katten en mijn foto’s dus. Oh jak, ik voel me er gewoon naar bij om er over na te denken.

 19. Kris10V schreef:

  Speciaal voor die reden (en ook wel voor als mijn laptop zou crashen) staan mijn meest dierbare foto’s online gestockeerd. De kans dat het volledige internet crasht is toch niet zo groot. Daarnaast zou ik gewoon mijn handtas meegrissen (met mijn portefeuille, gsm en fototoestel erin) en veel te bang zijn om op zoek te gaan naar andere spullen.

 20. Wendy schreef:

  Ik denk daar wel eens over na en ik vind dat soms best moeilijk. Sowieso mijn twee katten, maar wat ik verder mee neem… Mijn laptop plus externe harde schijf? Mijn fotocamera? Mobiel, portemonnee? Best lastig.

 21. Anne schreef:

  Oef ja, bij Iris was ik er ook al uitgebreid over aan het nadenken en ik kom dus ook echt niet verder dan m’n telefoon.. Al zou het dan ook echt niet HEUL erg zijn als die in vlammen opgaat.

 22. Anoeska schreef:

  Wat een mooi en bijzonder artikel. Leuk om daar eens over na te denken. Toen ik klein was lag ik daar net als jij ook uren over na te denken in bed. Nu zijn al die dingen natuurlijk wel een beetje veranderd. Vind dat je hele mooie dingen hebt uitgekozen!

 23. Sabrina schreef:

  Heftig om over na te denken!

 24. olga schreef:

  Mijn huisdieren en daarna de spullen die een emotionele waarde voor me hebben. Deze liggen helaas wel door mijn huis verspreid, dus mocht er een brand uitbreken zal ik ze nooit allemaal op tijd kunnen vinden en mee kunnen nemen.

 25. Sabine schreef:

  Mooi geschreven! Ik zou onze kippen (die staan weliswaar buiten, maar wel tegen het huis aan, dus ik zou niet willen dat hun hokje ook in de fik vliegt met Zwartbessie en Floddertje erin), en onze fotoalbums meenemen. Ik denk eigenlijk dat dat het al wel is.

 26. Sanne schreef:

  Ik zou mijn hamster, vogels en konijn meenemen. Ook mij laptop en telefoon, en als het kan zou ik ook nog op zoek gaan naar het doosje van mijn oma.

 27. Stella schreef:

  Ik herken mezelf in klein Alinetje! Ook ik wist precies welke barbie ik wel en niet mee zou nemen! Ik bedacht me ook altijd hoe ik dan met mijn deken als parachute uit mijn raam zou springen.. Zucht. Ik vind brand ook heel eng, maar toch is het goed om hier bij stil te staan! Ik ga er maar eens wat beter over nadenken binnenkort. Liefs, Stella. (Je schrijft zo zo zo leuk, wauw, moest echt nog even slijmen).

 28. Kimberly schreef:

  Wat heb je dit blogje mooi geschreven zeg, vooral de dingen over je moeder.. Ik zou ook niet weten wat ik mee zou moeten nemen, het liefste mijn hele kamer.. Ik heb ook heel veel dingen zoals alle toegangskaartjes, bioskaartjes, ansichtkaarten en troep waar mijn vriend en ik allemaal zijn geweest, de ring, geschreven briefjes en foto’s van mijn opa, snorharen van mijn overleden poekie Joris en tja, eigenlijk teveel.. ik stop de gedachten dat mn huis ooit kan afbranden maar een beetje weg, ik word er verdrietig van als ik eraan denk en wat er allemaal vergaan zou daarmee

 29. Femke schreef:

  Is er soms iets bijzonders met jou moeder gebeurd? Want ze is blijkbaar enorm belangrijk voor je!

 30. Stephanie schreef:

  Wat een leuke en ook mooie post om te lezen! Ik vind het zo gaaf dat je allemaal dingetjes van je moeder nog hebt, zoals een plukje haar.

 31. Angela schreef:

  Lastig vind ik zo iets, ik zou voor mijn portemonnee gaan en mijn externe harde schijf, waar ook al mijn foto’s op staan.

 32. Saskia schreef:

  Eigenlijk best goed om daar eens bij stil te staan. Ik zou zorgen dat man en kat veilig zouden zijn. De rest, tja, allemaal vervangbaar… ( oké, mijn HD met foto’s zou nog erg hoog op het lijstje staan)

 33. annouska schreef:

  Ja na het blogje van Iris ben ik ook hard gaan nadenken over alles wat ik mee zou nemen. Eigenlijk bijzonder weinig maar met heel veel waarde.

 34. Jamie schreef:

  Wow, dat is wel echt iets om over na te denken.
  Het liefst zou ik alles meenemen, als je erover na gaat denken heeft bijna alles eigenlijk wel (emotionele) waarde!

 35. Femke schreef:

  Ughhh ik vind dit zo naar om over na te denken. In de praktijk duw ik Floortje in een kooitje, pak ik mijn telefoon, portemonnee en sleutelbos terwijl ik L. meesleur.

  Yak.

 36. Maaike schreef:

  Mijn katten, die gaan boven alles. De rest van de familie, maar ik ga er van uit dat die zelf ook wel weg rennnen. Mijn herinneringenbak: een grote plastic bak vol oude schoolagenda’s, rapporten, foto’s, werkstukken, schoolkranten met mijn artikeltjes er in, tekeningen, etc. Mijn halve jeugd dus. Verder mijn 2 teddyberen (die ik al sinds ik werd geboren heb, die kan ik echt niet achterlaten), laptop, telefoon, portomonnee, etc.

 37. PS by Dila schreef:

  Hier denk ik ook vaak over na, van wat als er NU brand uit zou breken, wat zou ik dan meenemen? Maar voor mij is het eigenlijk heel simpel: mijn laptop en telefoon zijn toch wel echt het allerbelangrijkste (wel sneu eigenlijk haha).

 38. Mikki schreef:

  Mijn macbook, iphone en een kussentje die ik al vanaf baby heb en die nog steeds in mijn bed ligt
  En m’n tweedehands jas. En m’n vogel portemonneetje. Met inhoud natuurlijk

 39. (Red) Sonja schreef:

  Zo herkenbaar! Ik dacht daar ook heel veel over na toen ik klein was. Dan lag ik in bed en dan bedacht ik wat ik allemaal mee ging nemen. Volgens mij waren het bij mij voornamelijk knuffels (maar dan x7000, want ik had er véél) en mijn kat die ik toen had.

  Nu heb ik geen kat (komt! komt! :D), maar als ik die zou hebben die natuurlijk. Verder zou ik meenemen: het spiegeltje dat van mijn oma is geweest waar haar naam in gegraveerd staat, de tinnen plaat van Caro Emerald waar ze voor mij een persoonlijke boodschap op heeft geschreven, mijn portemonnee, telefoon & computer (die laatste 3 alleen als ik tijd heb).

  En waarschijnlijk vergeet ik dan nog dingen, maargoed.. Veel tijd heb je dan toch niet!

Laat een reactie achter