Een hele lekkere taart

13 januari 2014 - Eten

First things first: jullie kaartjes. Er komt een wall of fame online, uiteraard, maar omdat ik nog steeds (!) kaartjes binnen krijg wacht ik hier nog heeel even ietsie pietsie mee. (Maar ohh ben zo gelukkig met alle kaartjes. Ik straal er van.) Ik kreeg ook enorm veel vragen binnen bij het ‘vraag mij het hemd van mijn lijf’ stukje. Er zijn inmiddels meer dan 200 vragen binnen gestroomd, halleluja. OOK superleuk. Ga ik allemaal verwerken in stukjes dus ook daarvoor nog even geduld. Maar dan nu. Dames en heren. TAART. Gisteren hing ik het burgertrutje uit en showde ik mijn bak-skills. Voor zover die aanwezig zijn.

poekies

De poekies waren lekker aan het ravotten dus tijd voor mij om me eens lekker terug te trekken in de keuken.

(Doe maar net alsof ik dát niet heb gezegd. Ik wilde gewoon een excuus om weer eens een poekiefoto te spammen.)

Maar. TAART TAART TAART TAART! Ik maakte de..

lijngrootLemon Meringue Pielijngroot

naar een recept van Yellow Lemon Tree.

Overheerlijk, niet al te moeilijk en bovendien leuk om te maken! Weer eens iets anders dan een chocoladetaart of een taart met hompen slagroom. Deze taart kun je prima voorschotelen aan je bezoek op de zondagmiddag.

lijngroot

Wat heb je nodig?

De taart bestaat uit drie delen. De bodem, een laag lemon curd en de bovenkant van meringue.

Voor de bodem heb je nodig:

bodem
  • 150 gram bloem
  • 75 gram roomboter
  • 50 gram bruine of witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • een half ei (even klutsen en dan de helft erbij gieten)
  • een bakvorm van 24 cm
  • een deegroller
lijngroot

De rest van de taart:

De rest

Voor de eerste laag van de taart, de lemon curd heb je nodig:

  • 3 citroenen
  • 3 eierdooiers
  • 50 gram maïzena
  • 120 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 225ml water
  • 1 vanillestokje

Voor de topping, het meringue schuim heb je nodig:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram suiker
lijngroot deegroller

Hoe maak ik dat goddelijke uitziende baksel?

1. Je begint met het maken van de bodem. Je mengt alle ingrediënten voor de bodem door elkaar. Ik kneedde dit gewoon met de hand. Maak je aanrecht goed schoon en bestrooi dit met bloem. Vervolgens kun je het deeg uitrollen (doe ook bloem op je deegroller anders blijft het daar aan plakken) totdat het groot genoeg is voor de bakvorm. Vet je bakvorm in en leg je deeg hier in. Maak een klein opstaand randje en prik gaatjes in de bodem met een vork.

2. Nu mag je het meest gehate klusje doen van menig beginnend bakster. Eieren splitten. Drie stuks. Ik breek het ei gewoon in mijn hand met een kommetje eronder zodat ik het eiwit op kan vangen. Het eigeel probeer ik heel te houden in mijn hand en laat ondertussen het eiwit tussen mijn vingers door druppen. Eigeel drop ik in een ander bakje.

3. Doe de maïzena, het citroensap van de drie citroenen, de suiker, het merg van een vanillestokje en water in een pannetje. Rasp ook nog de schil van de drie citroenen boven dit mengsel. Dit verwarm je op laag vuur en blijf je doorroeren tot de klontjes verdwenen zijn. Voeg de boter toe en roer weer goed door. Voeg op het laatst het eigeel toe wat je bij stap 2 hebt gemaakt en blijf goed roeren tot je een mooi lijmachtig goedje hebt. Klaar is je lemon curd!

4. Giet je lemon curd in de bakvorm en dit gaat in de oven voor een half uurtje op 180 tot 200 graden, afhankelijk van hoe sterk jouw oven is. (Maura adviseerde 180, wij bakten op 200 want combi magnetron.) Laat hierna de taart helemaal afkoelen. Heb je ondertussen tijd om de troep op te ruimen en..

5. .. om de meringue te maken! Dit doe je heel simpel door de eiwitten stijf je kloppen en zodra het stevig is voeg je de suiker toe. Verdeel uiteindelijk over je taart.

6. Laatste stap, gooi je taart weer in de oven tot de meringue verkleurt. Dit duurde bij mij 10 minuutjes, het recept adviseert 5 minuten. Ik dacht dat de meringue hard hoorde te worden, want dat is hoe ik het ken, maar dit is niet het geval. De meringue blijft lekker zacht en schuimig.

Ik ging zo los tijdens het maken en bakken dat ik helemaal vergeten ben foto’s te maken van de tussenstapjes. Deze kun je gelukkig bewonderen op Maura haar blog.

lijngroot taarttaart

TAART TAART TAART! Ik word er blij van. En ik denk jullie ook.

En ok, ik ben ook de beroerdste niet. Voor de mensen die taart haten (wat bezielt jullie) of op dieet zijn hier een klein goedmakertje:

poekies1

Reacties

  1. Nadia schreef:

    Awh ziet er heerlijk uit! Wel een uitdaging om met citroenen te werken, maar ik denk dat het goed uitpakt!

    Blijf doorgaan met bloggen, want ik vind je blog in één woord megasupercoolfantastisch!

    liefs Nadia

  2. Linda schreef:

    Ooooh nommies, je foto’s zien eruit om op te eten!

  3. iefetje schreef:

    Oww.. een tip om eieren te scheiden:
    http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/102/a/922/eierscheider-roestvrij-staal

    Taart ziet er lekker uit… ik ga hem ook eens proberen te maken

  4. Maaike schreef:

    Lekkerrr! Ik hou van meringue. <3

  5. Stella schreef:

    Aaaaah jam jam jam, ik heb een kwijlbakje nodig. Dat ziet er echt heerlijk uit! En wat leuk dat je zoveel kaartjes krijgt! En vragen! Ik ben heel benieuwd naar de antwoord kant van de vraagjes! Liefs, Stella.

  6. Adriënne schreef:

    Oh, wat ziet dit er lekker uit! En wat gezellig en ontzettend leuk dat je nog steeds kaartje binnenkrijgt! Ik ben erg benieuwd naar je wall of fame en je soort ‘Q&A’. :D

    Liefs,
    Adriënne

  7. Swaen schreef:

    Heerlijk! Wat een mooie foto’s ook :)

  8. Jessy schreef:

    Yum yum yum! Het ziet er heerlijk uit :)
    Ik gebruik altijd het recept van SortedFood. Iets simpeler dan deze.

  9. Bouchra schreef:

    Ik ben benieuwd naar je Q&A! Wat ziet die taart er heerlijk uit, YUM!

  10. cheyenne schreef:

    yum yum yum yum, die ga ik zeker proberen!
    xo, cheyenne

  11. Linda schreef:

    Oké, nu heb ik zin in taart!

  12. Sabine schreef:

    Oef die taart ziet er lekker uit! Ik ben gek op citroen! Ik vind eieren scheiden juist leuk! :P Als ik spekkoek maak is de eerste stap altijd 20 eieren scheiden. I love it! :P

  13. Femke schreef:

    Oh-my dit ziet er echt zo lekker uit. Ik wil dit maken. Helaas kan mijn combimagnetron niet eens pepernoten bakken aan (dat was echt huilen) :(.

    Kaartje komt er nog aan trouwens, moet woensdag toch wat op de bus doen dus niet vergeten Femke foei. Maar ik dacht eerst nog maar even afwachten of het nog gewenst is enzo. Oke, en ik ben lui.

    liefs,
    Femke

    • Malou schreef:

      Hihi ik las ‘mijn combimagnetron kan niet eens pepernoten bakken’ ik dacht van nou da’s jammer, want dat zou wel echt te cool zijn als ie dat zelf kon. Maar toen las ik nog ‘aan’ en toen dacht ik OOOOOH. Tot zover mijn observatie haha.

    • Aline schreef:

      Haha, uiteraard! Kaartjes zijn ALTIJD leuk ^_^

  14. Nena schreef:

    Lijkt me heerlijk! Die hoop ik zeker een keer te gaan maken…

  15. Ricky schreef:

    Mmmm…. ziet er verrukkelijk uit! Maar ipv je hand,kan je ook de eierschaal gebruiken om de dooier in op tevangen. Iets minder glibberig ;) Ik ben benieuwd naar de wall of fame!

  16. Anoeska schreef:

    Jij word nog eens een echte keukenprinses! Die taart ziet er echt heerlijk uit.

  17. Chantalia schreef:

    Werkelijk nog nooit van een Lemon Meringue Pie gehoord, maar hij ziet er erg lekker uit!

  18. Anne schreef:

    Oh, ik vind zulke taarten er te lekker uit zien door dat schuim! Maar in praktijk vallen ze dan bij mij altijd weer tegen ;)

  19. Olga schreef:

    Poekies en taart. Wat wil een mens nog meer :)

  20. Maura - YLT schreef:

    Ooooh zo leuk dat je mijn taart hebt gemaak en hij ziet er super goed gelukt uit. Yes! Ben heel blij dat de taart het wel overleefd heeft (in tegenstelling tot de super fancy chocomel in een buisje verjaarspost haha)!

    Nu wil ik ook taart. Heb je nog een stukje over? Dan fiets ik morgen even langs ;)

  21. Marieke schreef:

    Zoveel goddelijks op de vroege ochtend kan ik bijna niet aan, joh! Die tijd ziet er echt verrukkelijk uit! Ik sla ‘m op!

  22. Sabrina schreef:

    Ooh die ga ik maken!

  23. Kimberly schreef:

    Ohhhh dit moet ik echt proeven, het lijkt me zo onwijs lekkerrrr hmm! Dit doet me er trouwens aan herinneren dat ik nog moet ontbijten :’) Nog een handige tip om eitjes te scheiden trouwens: pak een fles en maar de bovenkant goed schoon, doe een ei heel in een bakje, knijp de fles in en zet de opening van de fles op het gele, laat de fles los en het gele word in de fles gezogen :D Echt heel grappig om te zien ook

  24. Esmay schreef:

    OMFG. Ik heb nu echt freakin’ honger in dit. Dit klinkt namelijk gooooddelijk. <3

  25. Elodie_O schreef:

    Ik heb die taart met kerst gemaakt, maar op de een of andere manier was hij heel vloeibaar. Volgens mij gewoon teveel eieren gebruikt voor de merengue. Maar oh wat is die lekker! Ik was altijd die hard voor de chocoladetaart, maar deze heeft toch ook mijn hart veroverd.

    • Aline schreef:

      He wat gek! Bij mij kwam er aan de onderkant wel een beetje vocht vandaan maar ik dacht dat dat van de boter was waarmee ik m’n bakblik had ingevet. Misschien was je lemon curd nog niet stijf genoeg?

  26. Bregje schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! En ik was nog wel van plan om vanaf nu alleen maar hartige dingen te bakken…

  27. Marlous schreef:

    Wauw, wat is ie goed gelukt! Ik probeer ook wel eens Maura’s recepten na te maken maar het lukt me nooit zo goed als haar haha. Ik moet zeggen dat jij gevaarlijk dicht in de buurt komt ;-)

  28. annouska schreef:

    Wauw wat ongelooflijk veel vragen heb je binnen gekregen zeg, ik ben er erg benieuwd naar.

    De taart klinkt super lekker, eens kijken wanneer ik hem kan maken. :D

  29. Marjolein schreef:

    O JUMMM! Dit ziet er zo goddelijk uit. Volgens mij is het goed gelukt :)

  30. Mirthe schreef:

    Oh ik vind zulke taarten altijd ZO lekker, ik wil dit nu meteen maken aaaaah

  31. Mariette schreef:

    Onomnomnomnom ik hou echt van taart. Ziet er heerlijk uit.

    Liefs, Mariette

  32. Isabel schreef:

    Ziet er echt heeeerlijk uit!

  33. Nanda schreef:

    Die van jou is goed gelukt! Ziet er mooi uit, zo’n taart met meringue :)

  34. Maartje schreef:

    Wat een heerlijke taart! Ik heb zo veel zin om die taart gelijk te maken. En ik vind je foto’s echt mooi, met mooie servetjes en schoteltjes en vorkjes, echt tof! Je schreef laatst geloof ik dat je je foto’s van eten wilde verbeteren maar ze zijn zo goed dat ik me afvraag hoe het nog beter kan :).

  35. Anna schreef:

    Wauw, dat ziet er echt overheerlijk uit! Moet goed gesmaakt hebben :)! Ik maakte laatst een worteltaart, óók heel leuk en lekker! En aw, wat een lieve katten. Ik schreef toevallig gister een blogpost over mijn kat, haha.

    Ik had je blog al eerder ontdekt, maar nu ik sinds kort ook zelf een blog heb, vind ik het wat makkelijker om te reageren. Ik ben overal een beetje inspiratie aan het opdoen en vind je blog echt super! Ik volg je trouwens ook op bloglovin’ :)!

  36. Eline schreef:

    Dat ziet er zo lekker uit! Eerlijk gezegd heb ik zo’n taart wel nog nooit geproefd, een schande. Trouwens ik vraag me af, die bruine suiker ziet er zo licht uit? Bij ons noemen ze zoiets “kinnekessuiker” denk ik :p

  37. Femke schreef:

    So prettyyyy <3
    En moet verdomd goed gesmaakt hebben. Volgende keer kom ik gewoon naar je toe voor een stukkie hoor.

  38. Mikki schreef:

    O mijn goden dit moet ik een keer maken citroen en meringue mijn lievelings

  39. Nanda schreef:

    Hummanah, hummanah!!! Wat ziet dit er lekker uit!!! Ik heb je blog gisteren ontdekt. En ben daar heel erg blij mee :-D

Laat een reactie achter