Nationale Chocoladetest deel II: Tony’s Chocolonely Limited Editions

5 oktober 2013 - Eten

Dames en heren, het is weer zover. Het is weer tijd voor de Nationale Chocoladetest. Het heeft even geduurd voor ik mijn trouwe testpanel weer bij elkaar had gesprokkeld maar het is gelukt. Ook was het nog een ware strijd om de 3 kandidaten in huis te krijgen. Afgelopen week heb ik dagelijks een ritje gemaakt naar de Wereldwinkel om te checken of ze er al waren: de 3 nieuwe limited editions van Tony’s Chocolonely.

Ik zei tegen mijn studiegenoten: “Ohhh ik ga zo na school nog even naar de stad om te kijken of Tony er al is!” “Wat?” “Oh, je weet wel, de nieuwe limited editions van Tony’s Chocolonely!” Ik werd aangekeken alsof ik 1. van Mars kwam en 2. alsof ik een retard was.

Maar hey, alles voor chocola.

Gisteren waren ze er dan eindelijk. Mijn leven voelt weer compleet en mijn buik is weer gevuld. Mijn dosis chocolade is weer binnen voor de rest van de week. (Ben ik even blij dat op maandag alweer een nieuwe week begint.)

Repen lijngroot

Tony’s Chocolonely – Melk chocolade met koek en chilipeper

peper koek

Wat namen betreft is Tony’s nog niet erg origineel. Het lijkt me juist zo leuk om een fancy naam te geven aan zulke spectaculaire repen. Bij het zien van deze reep was de eerste reactie: ‘Wow, chilipeper in chocola, hoe werkt dat dan?!’ Maar het valt allemaal best mee, eigenlijk. De chilipeper, die all the way uit Ghana komt, is zo goed verstopt dat je hem heel af en toe tijdens het eten van deze reep tegenkomt. En dan is hij ook best gemeen. De toevoeging van kandijkoek is echter wel heerlijk en zorgt ervoor dat je ondanks de sporadische pittige verassing door blijft kauwen. De peper had wat ons betreft weggelaten mogen worden maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die juist van dat pittige houden. Wij zijn gewoon Hollandse mietjes die niets gewend zijn.

Schrikfactor: 4/5

4

Eindcijfer: 7,5

lijngroot

Tony’s Chocolonely – Pure chocolade met meringue en zure kers

kersreep meringue

Deze enige pure variant in de reeks valt eigenlijk tijdens het eten het meeste op. De toevoeging van de zure / ietwat zoete kers is brijant en combineert erg goed met de donkere, bijna bittere smaak van de pure chocolade. Thomas proeft de meringue niet echt maar hij moet dan ook bekennen dat hij geen flauw idee heeft wat dat is. Ik vind de meringue heerlijk en ben elke keer weer blij verrast als ik weer een brok in mijn mond heb. Zo zou elke pure chocolade moeten zijn! En kijk even naar die verpakking, daar wordt je toch blij van?! Felroze met lichtblauw. Je kunt deze chocolade met een gerust hart eten want de meringue is ook nog eens gemaakt van vrije uitloopeieren.

Fruitigheidsgehalte: 3/5

3

Eindcijfer: een dikke vette 8

lijngroot

Tony’s Chocolonely – Melk chocolade met kokos, amandel en kaneel

kokosreep kokos

Hier was ik het meest benieuwd naar. Kaneel met kokos? Oh my. Dat klinkt als duizend engeltjes pissend over je tong. Hoewel ik gruwel van die uitspraak maar dat terzijde. Deze reep zit bomvol kokos uit Vietnam, amandelstukjes uit Uzbekistan én kruidige kaneel uit Sri Lanka, aldus Tony. Wat we vinden van deze reep? Een stukje hemel op aarde. Een feestje in de mond. Het kersje op de taart. De slinger op je feest. Etcetera. De combinatie van melkchocolade en nootjes is altijd goed. De kokos en kaneel zijn misschien nog íets te subtiel aanwezig. Daar had Tony wel iets royaler mee mogen doen hoewel de hoeveelheid kokos dan misschien weer te veel was om tussen je tanden weg te pulken. Dat is meteen de enige minpunt aan deze reep: sla de tandenstokers in want de kokos blijft je nog urenlang achtervolgen. In je mond dan. Ik wilde net als bij voorgaande 2 repen het chocoladelogo mee fotograferen maar deze bevond zich al in mijn buik. De website van Tony beschrijft: Een ode aan alle chocofans. Wereldwijd. Nou, dat is gelukt hoor.

Tandenstokergehalte: 5/5

5

Eindcijfer: 9.8

lijngroot

Een top 3? Ok vooruit:

1. Tony’s Chocolonely – Melk chocolade met kokos, amandel en kaneel
1. Tony’s Chocolonely – Pure chocolade met meringue en zure kers
1. Tony’s Chocolonely – Melk chocolade met koek en chilipepe

Oftewel: al deze repen verdienen een plekje op de troon. Niet alleen omdat ze overheerlijk zijn, deze repen zijn ook nog eens allemaal Fairtrade én 100% slaafvrij. Je kunt deze chocolade dus met een gerust hart naar binnen werken tijdens je dagelijkse half uurtje GTST, of tijdens het blokken van dat ene stomme hertentamen. Er is altijd een reden voor chocolade. Chocolade mag overal en altijd. Dat is zeg maar zo’n beetje mijn levensmotto.

De limited editions van Tony’s Chocolonely zijn exclusief te koop bij wereldwinkels, WAAR, Marqt en kadoshops. Wees er snel bij want zoals de site van Tony waarschuwt: op is ook écht op! De repen zijn €2,99 per stuk.

poekie

Names uw Paperboats Testpanel en de notaris F. R. Anklin (die vandaag liever zichzelf waste dan zijn functie als notaris serieus nemen). Wil je deel I van de Nationale Chocoladetest nog eens teruglezen? Klik dan hier.

Reacties

 1. zus schreef:

  Yum, krijg er trek van als ik er naar kijk en het lees !

 2. Romy schreef:

  Jeetje, ik begin zowat te kwijlen! Maandag maar snel als een idioot naar de winkel rennen, voor chocola. Zoals altijd weer een geweldig artikel :D
  Liefs, Romy

 3. Suzanne schreef:

  Whoaaa ik ga hopelijk volgende week deze Tony’s scoren! Ze lijken me echt goddelijk!

 4. Lisa schreef:

  Wauw die met kers en merengue O.O Die ga ik heel snel proberen te vinden! Hele leuke stukjes trouwens (al ben ik je eigenlijk niet héél dankbaar, want nu ga ik weer meer chocola eten dan goed voor me is :p)

 5. Sylvia schreef:

  Haha, ik heb eens een Tony’s chocoladeletter op, maar voor de rest ken ik de chocolade eigenlijk niet. Moet dan toch wel iets speciaals zijn ;)

 6. Robbin schreef:

  Ik lachte weer hardop.

 7. Mirthe schreef:

  Waarom heb ik dit nog niet gegeten?! Superleuk verslagje weer!

 8. tineke schreef:

  Ik wil deze zoooo graag proberen!

 9. Gwen schreef:

  Nomm! ik heb ze helaas nog niet kunnen vinden, misschien toch maar in de webshop bestellen voor het te laat is :(

 10. Jana Vmh schreef:

  Echt zo leuk om te zien/lezen :) x

 11. Nanda schreef:

  Haha nice, ik ga maandag echt als een malle naar de winkel racen!

 12. Marieke schreef:

  En dan heb je nog niet eens de karamel zeezout variant geproefd… Zó.Lekker.! :D

  • Aline schreef:

   Haha jawel hoor ;) Maar die behoorde niet tot de nieuwe limited editions dus vandaar dat hij niet voorbij komt in deze test. Ik word er daarbij ook niet zo wild van als anderen dat doen? Ik vind dat zeezout een beetje gek :P

 13. Sabrina schreef:

  Hahaha wat leuk weer! Klinkt heel lekker allemaal, vooral het zinnetje over engeltjes die over je tong pissen (:

 14. Zussie schreef:

  Oeeee ik wist ook niet van de limited editions! Mijn vader gaat gek zijn van chilipepe (hij doet zelfs sambal bij boerenkool..) en ik MOET de kokos met kaneel. Dat zijn ook twee smaken die ik altijd neem als ik een bolletje ijs mag kiezen!! Super leuke site heb je ook, wauw!

 15. Lieze schreef:

  Ik ga die laatste met kokos en kaneel maar meteen halen zometeen! :D

 16. Mandy schreef:

  Hahahahaha hij is weer leuk!
  En een dikke 9,8 wow, nu wil ik nog sneller proeven! ;)

 17. Curly Creative schreef:

  Aaaaah ik was al zo benieuwd naar je review.. Heerlijk stukje om te lezen :D:D vooral dat over de notaris. Ik denk dat ik voor mijn eigen veiligheid maar niet moet inslaan anders gaat alles in 1 keer op ;)

  Liefs

 18. Wing schreef:

  OMG, alleen al voor de verpakking zou je ze al willen kopen:o

 19. Maartje schreef:

  Wat een leuk stukje! Ik blijf die smaken een beetje eng vinden dus ik houd het lekker saai op melkchocolade.

 20. Lisanne schreef:

  Toffe blog heb je!

 21. Margje schreef:

  Jaaa, ik heb ze eergisteren bij de Wereldwinkel in Groningen gehaald! Zo blij. Ik deed een klein, maar enthousiast dansje in de winkel en mensen keken me heel raar aan. Anyway, ik heb alleen nog maar de pure variant met kers en meringue geproefd en ik wil komende week die met peper en kandijkoek proberen en daarna pas die met kokos en kaneel. Want die lijkt me het lekkerst, dus die moet ik zo lang mogelijk koesteren. Dat is logisch.

  *stopt met eindeloos typen over chocolade*

 22. Esmay schreef:

  Hahaha superleuk weer! Je kan echt zo goed schrijven Aline. Het leest zo lekker weg en je wilt na het lezen NOG meer lezen! :D Ik dwaal af.. Die laatste lijkt me juist het minst lekker, I don’t like cocos, maar die met meringue en kers lijkt me wel lekker!

 23. Isabel schreef:

  Wat apart! Maar wel lekker :)

 24. Marjolein schreef:

  OMG geeef mij die derde! Eigenlijk alle drie, maar als ik moet kiezen toch de derde.

 25. Ilse schreef:

  Ik begin al spontaan te kwijlen bij het lezen hiervan. Geef mij Tony’s. NU!
  (Ps. Ik kijk al uit naar de nationale chocoladetest deel 3 ;)

 26. Danique schreef:

  Aaah, lekker! Van de week maar weer eens langs bij Marqt om ze te proberen!

 27. Deszie schreef:

  Hahahahaha *lacht hardop om Franklin die z’n baan erg serieus neemt*

 28. Maartje Anna schreef:

  DO NEED! Maar wederom super leuk geschreven! En weetje waarom die repen zo raar verdeeld zijn? Omdat de wereld ook raar verdeeld is. Zo, weet je dat ook weer. Fijne zondag!

  • Aline schreef:

   Wist ik! ^_^ Thomas kwam daar gister ook heel verheugd mee aan: “WEET JE WEL WAAROM DE REPEN ER ZO UITZIEN?!” “Ehm ja wist ik allang” “o”. Haha!
   Jij ook nog een fijne zondag!

 29. Iris schreef:

  Je schrijft zo ontzettend leuk! maar eeehh chocolade met chili peper… Hahah je mag mij ook heus wel eens uitnodigen voor het chocoladetestpanel :p

  xo

 30. Iris schreef:

  Ooooooooh het klinkt allemaal zooo lekker. Ik ben jaloers ik wil ook! Die met kokos kijk ik ook het meest naar uit. En die met peper lijkt me ook gek, maar als ie dinsdag in de winkel is (dat is al bijna!!) koop ik hem lekker toch. Want yolo.

 31. LNNK schreef:

  Wauw dit klinkt allemaal heel lekker en bijzonder!

 32. Eva schreef:

  Wat een heerlijk blogje! :D Vooral die tweede lijkt me echt zooo lekker! Ik eet dan weliswaar amper chocolade maar die van Tony is echt mijn best buddy, liever nog die chocolade dan een bak B&J-ijs. Zo, dat is gezegd.

 33. Anne schreef:

  Ik. Ben. Aan. Het. Lijnen. En. Wil. Dit. Allemaal. Niet. Weten. ;-)

 34. Angela schreef:

  Haha, wat een geweldige test! Jouw nummer 1 (kokos, kaneel etc.) klinkt echt wel heerlijk!

 35. saskia schreef:

  KOKOS EN KANEEL ik weet wat ik morgen ga kopen

 36. Mikki schreef:

  Ja oh mijn god nu wil ik dit dus he en bedankt

 37. Wieke schreef:

  Ik houd van Tony chocolony, maar ik was bang voor alle 3 de smaken doordat er in alle 3 een ingredient in zit waar ik geen fan van ben… Maar na dit oordeel, hello wereldwinkel!

 38. Demi schreef:

  hmmmm zien er superlekker uit! vooral die met kers

 39. Mariette schreef:

  Hahaha geniaal jouw gezicht op de eerste foto. Super leuk verslagje weer! Ik krijg spontaan trek in chocola.

  Liefs, Mariette

 40. Sharon schreef:

  *knabbelt aan scherm*

 41. Lara schreef:

  Ontzettend leuk geschreven en oh my, ik krijg nu ZO’N zin in chocolade..

 42. Eline schreef:

  Ondanks zijn derde plaats zou ik toch wel eens die Tony’s Chocolonely – Melk chocolade met koek en chilipeper willen uitproberen! Ik ben niet dol op chocolade, maar wel op chilipepers haha.

 43. Maaike schreef:

  Aline, you can read my mind! Vanochtend aan de ontbijttafel dacht ik nog bij mezelf: ik hoop dat er op paperboats een chocoladetest 2 verschijnt want ik ben heel benieuwd naar die limited editions van Tony en Aline heeft ze! (Hmmm instagram houdt me altijd goed op de hoogte). Chapeau, het artikel is weer heerlijk, en heerlijk geschreven. Nu ga ik een boterham met hagelslag eten om mijn cravings te stillen.

 44. Anoeska schreef:

  Ik heb nog nóóit een chocolade reep van Tony’s op. Waarom niet? Het ziet er zo heerlijk uit, zeker als ik dit lees. Hmm .. Die chilipeper lijkt me idd niet zo’n succes terwijl alle koks/patissiers zeggen dat chilipeper en chocolade juist voor elkaar gemaakt zijn. Die laatste lijkt me errug lekker, behalve de kokos dan ..

 45. Kimberly schreef:

  Die Pure lijkt me GODDELIJK! :D

 46. Elise schreef:

  Vrije uitloopeieren klinkt alsof de eieren gezellig een rondje zijn gaan lopen :’)

 47. Tamarah schreef:

  Leuk gedaan en mooie foto’s! Ik ben benieuwd naar kaneel kokos en amandel! Het lijkt me heerlijk!

 48. Femke schreef:

  Hahaha! Jullie hebben het weer zo leuk gedaan! Ik heb helemaal gelukkig met de chilipeperreep trouwens, die staat echt héél erg op nummer 1.

  Hoe groot is jouw voorraad? Ik vrees dat ik er echt een moet gaan aanleggen, op=op en alles. :'(

 49. Mandy schreef:

  Omg, nou ik heb ze hoor. Die kokos, amandel en kaneel. 10000000 engeltjes. Ja.

 50. Emma schreef:

  Lekkuuuuuurrrrrr!!!! Niet normaal lekker lijkt me dit :)

 51. Marleen schreef:

  Ga ik snel die melk chocolade met kokos, amandel en kaneel versie kopen, jammmiiie!

 52. […] en gingen de uitdaging aan. Eerder testte Aline al chocola voor ons uit, en beoordeelde ze de Limited Editions van Tony Chocolonely. Maar voor dit speculaasgeweld waren er hulptroepen nodig, en daar heb ik me voor opgeofferd. We […]

Laat een reactie achter