Paperboats presents: De Nationale Pepernotentest 2013

8 november 2013 - Eten

Ben ik de enige die toch echt wel een beetje heel erg moe word van die eeuwige ellendige zwarte pietendiscussie? Flauw gedoe. Gaat nergens meer over en verpest de hele Sinterklaasvibe. Sinterklaas is altijd mijn favoriete feest geweest. Lekker pepernoten kanen, lekker cadeautjes uitpakken in volle overtuiging dat Sinterklaas je gebeden heeft verhoord. Femke en ik hadden wel weer even zin in die Sinterklaasvibe. Om die vibe extra goed te voelen moet je natuurlijk in het bezit zijn van de perfecte kruid- of pepernoten. En hoe kom je daar beter achter dan zelf maar eens een uitvoerige test te doen? Dames en heren, het vervolg op de Paperboats Chocoladetesten deel I & II: De Nationale Pepernotentest 2013!

Het testpanel bestaat uit twee personen die allebei evenveel van caloriebommen houden en zich niet zo druk maken om een vetrolletje meer of minder. Taartjes, chocolade, kom maar door. Alles gaat bij ons naar binnen. Hoe zoeter, hoe beter. Hoe meer calorieën, hoe meer feest is ons motto dat nog net niet op ons lijf staat getatoeëerd.

Ik stel u graag voor aan mijn compagnon: Femke van de blog Afgeschreven!

Test2

Laten we beginnen!

lijngroot pepernoten1 pepernoten

Bolletje – Oud Hollandse pepernoten

Bij de eerste kandidaat in deze test wil ik meteen even één ding duidelijk maken. Zie bovenstaande lelijke misbaksels: dát zijn pepernoten. De rondje minikoekjes die in de zak van zwarte piet zitten, dat zijn kruidnootjes. Goed, pepernoten dus. Vast een waarschuwing: deze pepernoten zijn niet geschikt om te voeren aan je grootouders. Of aan zwervers. Je moet hierbij flink je gebit gebruiken en dat is dan ook meteen een groot minpunt aan deze misbaksels. Het kleeft, het is hard, het is droog. Het is ellende in je mond. We hebben geprobeerd het te voeren aan Franklin, een kat die alles eet, maar zelfs hij haalde zijn neus ervoor op. De buren kwamen na afloop van de test vragen wat toch die doffe knal was die ze gehoord hadden. Oh, dat was gewoon een pepernoot die van het balkon werden gegooid. Hij kaatste nog bijna terug ook. Deze pepernoten zijn niet geschikt als strooigoed want de blauwe plekken die je hier aan overhoudt voel je tijdens Pasen nog. Jammer. Ook jammer: geen tandenstokers bij geleverd.

Strooigehalte : 0/5

0

Eindcijfer: 2

lijngroot bolletjeextraknapperig bolletjeextraknapperig1

Bolletje – Bakkers kruidnootjes

Dit is iets waar we wel nieuwsgierig van worden. Fabriekskruidnoten alsnog bestempelen als ‘bakkers’ kruidnootjes. Wat zou het dan zo speciaal maken dat deze proeven alsof ze van de bakker op de hoek komen? Geen flauw idee. Lekker zijn ze wel. Deze mini kruidnootjes zijn enorm crunchy en daarom vereisen ze wel wat extra inspanning tijdens het eten. We raden dan ook aan deze kruidnootjes niet in de wachtkamer bij de dokter te eten, want men zou haast gaan denken dat je je tanden aan het opeten bent. Maar hey, de smaak is prima! Zo horen kruidnoten gewoon te proeven. Niet te veel poespas, lekker simpel. Door het kleine formaat ben je wel sneller geneigd om de halve zak leeg te kanen maar aan de andere kant wordt dat ook wel weer een beetje saai. Strooien? Kan prima. Door het kleine formaat is er wel kans dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak nog steeds kruidnootjes terug vindt.

Strooigehalte: 4/5

4

Eindcijfer: 7,5

lijngroot biologischekruidnoten biologischekruidnootjes2

AH Puur & Eerlijk – biologische kruidnoten naturel

Geitenwollensokkenhippies opgelet! Ben je toevallig opzoek naar kruidnoten die smaken naar karton, ruiken naar muffe zolderlucht maar wél puur & eerlijk én biologisch zijn? Dan zijn deze kruidnoten voor jou! Het zakje maakte ons enthousiast. Een mooie classy verpakking met toch een feestelijk Sinterklaasstrikje. Helaas spatte dit enthousiasme uit elkaar als een kruidnoot die onder een schoenzool is beland. De lucht die uit het zakje komt ruikt precies naar chai tea latte, op zich niks mis mee. De smaak daarentegen is alsof je nat karton kauwt, en de nasmaak is precies zoals de lucht op een geitenboerderij. Niet dat ik ooit op een geitenboerderij ben geweest, maar dat terzijde. Maar hey, het is op zijn minst biologisch. Draag je tenminste nog een beetje bij aan een betere wereld. Strooigehalte? Lekker strooien deze handel. Des te sneller ben je ervan verlost.

Strooigehalte: 5/5

5

Eindcijfer: 5

lijngroot chocoladepepernoten chocoladepepernoten2

AH Basis – Chocoladekruidnoten

Oh man, waar is de tijd gebleven dat we op de middelbare school cool stonden te doen op het schoolplein met in de ene hand een blikje goedkoopste energydrink en in de andere hand een kilozak Euroshopper chocoladekruidnoten? Het feest was helemaal compleet als je zak uitscheurde en je alles wel MOEST opeten. Kotsmisselijk op je fietsje naar huis waar je moeder boerenkool had gemaakt waar je geen hap van door je strot kreeg. Want oh chocoladepepernoten. Een soort van haat/liefde verhouding. Maar vooral liefde hoor. Want ze blijven gewoon overheerlijk. Misschien is dit wel – los van de gloeilamp – de beste uitvinding ooit. Strooien? Kan. Bij voorkeur niet in de buurt van de kachel want moeders worden over het algemeen niet enthousiast van chocoladevlekken in hun dure Leen Bakker tapijt. Klein minpuntje: niet verkrijgbaar in een kleine zak van AH Basic, dus als je geen vrienden hebt en heel dik wilt worden: koop dit!

Strooigehalte: 4/5

4

Eindcijfer: 9

lijngroot truffelkruidnoten truffelnoten1

Jumbo – truffel kruidnoten

Dit klinkt onwijs chique, maar in werkelijkheid valt dat wel mee. Doodgewone kruidnoten met een laagje van truffelchocolade. Als je deze kruidnoot pas 1 seconde in je mond hebt voelt het alsof je je tong langs het stoepkrijtkunstwerk van je 5-jarige oppaskindje hebt gehaald. Ik word er een beetje naar van. Zodra je de kruidnoot hebt voorzien van je overtollige speeksel wordt het al iets aangenamer. De smaak is lekker, wel een beetje flauw. De kruidnoot is te groot in verhouding met het truffelgehalte. Bolletje pakt dit beter aan, maar dit kun je lezen in Femke haar test. Ik zou ook niet met deze kruidnoten gaan strooien, mits je een stomme schoonmoeder hebt. Met een wit bankstel van stof. Lichtgekleurd tapijt mag ook. Steekt misschien mooi af met de chocoladevlekken die je maakte door de chocoladepepernoten naast de warme kachel. Eigenlijk zijn deze truffel kruidnoten te zonde om mee te strooien. Lekker opeten!

Strooigehalte: 1/5

1

Eindcijfer: 6,8

lijngroot

Ga naar Femke haar blog om de uitslag te lezen van de volgende kruidnoten:

femkekruidnoten femkemelkchocolade femketruffelkruidnoten femkeyoghurt lijngroot

Na het eten van duizend pepernoten / kruidnoten keken we versuft naar de tafel. We hebben besloten dat dit een vervolg moet krijgen. De Nationale Sinterklaas Snoepgoedtest is on it’s way. Uiteraard testen we in de decembermaand ook uitgebreid kerstkransjes voor jullie, inclusief ‘hoe hangt het in de boom’ gehalte. En  chocolademelk, gourmetschotels, rookworsten en boerenkool, alles wat maar nodig is om te overleven in de gure wintermaanden!

Reacties

 1. N.- schreef:

  Leuk Artikel! Wie heeft eigenlijk de pepernoot uitgevonden?

 2. […] Ja, ja, JA! A: De textuur is veel fijner dan die van Jumbo, veel minder stoepkrijt. Verbeterpuntje: iets meer chocola. F: Dit is de échte truffelkruidnoot, […]

 3. Sanne schreef:

  Haha onwijs leuk artikel! Ben benieuwd naar het vervolg met het snoepgoed!

  Ik vind zelf de échte pepernoten, de bovenste dus, onwijs lekker.

 4. Jana Vmh schreef:

  Heel leuke battle :) Ik heb zelf nog nooit pepernoten gegeten, die vind je in België niet zo makkelijk en snel.

 5. Chantal schreef:

  Ik was trots op je toen je het verschil benadrukte tussen pepernoot en kruidnoot. Toen ik het later ‘chocolade pepernoten’ las, ebde dat gevoel weg..
  Wel leuke review! :P

 6. Magali schreef:

  Haha, ik vind juist die biologische heel lekker :’D Samen met de kruidnoten van Hema echt het lekkerst!

 7. Esmay schreef:

  hahahaha, geweldige test weer! nu snel die van femke lezen :)

 8. the fourohseven schreef:

  mmmmmmmmmmmmmm. twee dingen die ik aan NL mis: veilig voelen op de fiets en pepernoten.

 9. Maaike schreef:

  Ooh Aline weet je wat ik nou zo fijn vind aan jouw blog. Vanmiddag poste je op intagram een foto van een aantal zakken kruidnoten, zo van “hihi een sneak peek wat zou het zijn?”. Als een normale, saaie, mainstream blog zo’n foto zou posten dan zou het bijbehorende artikel misschien een maand later eens verschijnen, of helemaal niet. Maar niet op Paperboats, jij gooit hem gewoon meteen online! Hoera!

  Erg accurate beschrijving van die zak chocoladepepernoten trouwens, doet me denken aan de 2e klasser versie van mij – samen met m’n vriendinnetjes in een tussenuur naar de Aldi om een zak chocoladekruidnoten te kopen en die vervolgens, jaja, op te eten tijdens de les. So badass. Mijn favoriete soorten zijn trouwens truffel kruidnoten van Bolletje en gewone kruidnoten van Euroshopper (tegenwoordig misschien AH basic). Jum. Ik eet al kruidnoten vanaf augustus – als ze in de winkel liggen – en ik ben er trots op! Het is nooit te vroeg voor Sinterklaas.

 10. Kimberly schreef:

  Wat kan jij toch heeerlijk schrijven! En wat een heerlijke test is dit, dankjewel nu heb ik zin in kruidnoten én met chocolade.. Die dingen zijn gewoon zo lekker en dan vooral de pure.. ohh ik heb er al een maand zin in en steeds als mijn vriend ze haalt ‘voor mij’ eet hij zelf de zak leeg.. En dan zeggen ze dat vrouwen van chocolade houden? Volgensmij houden mannen er net zo goed van hihi! Ik ga snel de blog van Femke lezen over de rest van dit heerlijke strooi/eet/bak goed!

 11. Marieke schreef:

  Super leuk, haha! Ik mag geen melk dus ik ga maar voor de gewone en pure-variant, maar toch =D

 12. Laurien schreef:

  Haha, grappig weer :) Chocolade kruidnoten blijven gewoon het lekkerst! En ik vind echte pepernoten ook altijd heerlijk, maar dan wel van de bakker ;)

 13. Eva schreef:

  Jullie zijn echt twee heerlijke mensen!

 14. Sas schreef:

  Oh GE-WE-LD-IG! <3

 15. Suzanne schreef:

  Geweldig! Ik ben echt benieuwd naar de pepernoten met Yoghurt *gaat naar de blog van Femke* Ik weet het toch nog zo net niet :P

 16. Janine schreef:

  Ik heb me helemaal ziek gelachen om zowel jouw blog als die van Femke, vooral het commentaar erbij is echt geniaal!

 17. Marije schreef:

  Geweldig! Zelfgebakken zijn ze trouwens het lekkerst (gewoon uit een pakje met alleen-water-toevoegen) want dan zijn ze warm en ruikt je hele huis naar Sinterklaas en dat is fijn. <3

  Oh en vergeef me voor mijn ongeduldigheid maar is de Moleskine winnares al gekozen?

 18. annouska schreef:

  Te toevallig dat jullie blogjes achter elkaar komen in bloglovin. Ik ben nog steeds voor de Truffelkruidnoten ^^.

 19. Karlijn schreef:

  Mmm, pepernoten! Ik hou van pepernoten, eigenlijk vind ik het helemaal niet zo erg dat ze steeds vroeger in de winkel liggen. Ik at voor het eerst pepernoten dit jaar toen het nog 24 graden buiten was haha :P

 20. EllaNola schreef:

  Oke, dit is echt tof! Het zou ook leuk zijn in een filmpje! ;)

 21. Curly Creative schreef:

  Ooh meid wat heb je dit stukje weer heerlijk geschreven (lees ik lach de “ballen” uit m’n broek) hhihi. Echt heel leuk hoe eerlijk je bent.

  Momenteel heb ik de truffelkruidnoten van de AH maar ik denk dat ik volgende keer toch weer voor Bolletje ga

  Liefs

 22. Marinthe schreef:

  Dat van die euroshopper chocoladekruidnoten is zooo herkenbaar.

 23. Nadia schreef:

  Dit zijn echt de allerleukste posts op je blog!
  (naast dat je andere posts ook al een dikke 10 verdienen)
  Ik kan om één zin echt een uur lachen, lees alles nog eens 100x na en ren daarna naar onze mini-Albert Heijn om vervolgens een mega zak chocoladepepernoten te kopen die binnen 10 minuten leeg is. (de zak was uitgescheurd)

 24. Zoë Everaert schreef:

  Aaah wat een super leuk artikel, zo origineel :D!

 25. HAHAHAHAHAHAHA god daar GAAT ze weer. Heerlijk kind.

 26. Malou schreef:

  Wat een heerlijke review, heb echt hardop zitten lachen. Waarop mijn vriend dan echt zit te kijken van: wut ben jij aan het doen!? haha. Ik heb zo’n zin in chocolade kruidnootjes nu!!

 27. Olga schreef:

  Ik kan niet wachten op het vervolg!

 28. Mariette schreef:

  Jouw schrijfstijl Aline, echt een genot om te lezen. Toppertje!

  Liefs, Mariette

 29. Bo schreef:

  Hahahah geweldig weer! Hartstikke leuk deze posts. Yoghurt kruidnoten? Ik wist niet eens dat die dingen bestonden joh! Even bij Femke kijken ^.^

 30. Nicole schreef:

  Hihi, wat houd ik toch van deze rubriek! Heel erg leuk gedaan zeg. En nu heb ik ontiegelijke zin in chocoladepepernoten!

 31. Mikki schreef:

  Ik hou van deze Nationale Vreetfestijntesten

 32. LNNK schreef:

  Geweldig geschreven weer. Had ik al gezegd dat ik van je blog hou? Nee bij deze dan! ;-)
  En pepernoten zijn idd altijd droog, hard en je hebt een tandenstoker nodig. Kruidnoten vind ik lekkerder.

 33. Stephanie schreef:

  Hahaha, wat heb je toch een geweldige schrijfstijl. Je maakt me aan het lachen, je hebt geen idee.

  En nu even een brandende vraag: Is de Moleskine-winnaar al bekend? Vraagt Stephanie hoopvol, terwijl ze met puppy-ogen naar haar scherm kijkt.

  • Aline schreef:

   Ja. Was jij degene met dat lieve poesje? Ja he? Ik heb HEEL lang over die van jou zitten twijfelen want ik vond die zoooooooooo leuk. SORRY ik hoop niet dat je me nu haat <3 Troostprijs is in de maak

   • Stephanie schreef:

    NEEEE NIET. dat meen je niet. Ik ben al duizendblij met een troostprijs, geloof me. Maar, ik was inderdaad die van het poesje.

    Oh btw, sorry voor het spammen. Ik heb soms mn momenten dat ik even al mijn oude comments bekijk en dan staan er opeens reacties van jou enzo bij en dan kan ik het niet laten om te reageren. Jep.

 34. Eline schreef:

  Deze artikels moet je meer doen! Zo leuk om te lezen. Wat jammer dat die met truffel tegenvielen, het klinkt ZO lekker.

 35. Iris Sophie schreef:

  Elke keer dat ik bij de Lidl ben sta ik op het punt om ‘feest pepernoten’ of hoe ze maar heten te kopen. Die hebben allemaal felle kleuren! Vet raar!

 36. Anoeska schreef:

  Geweldig artikel! Ik vind het serieus gewoon moeilijk om te kiezen uit kruid/peper noten in de supermarkt omdat je niet weet welke nu écht goed zijn. Vind de pepernoten van Bolletje ook echt niet te harden. Jammer!

 37. Veer schreef:

  Ik ben ietwat jaloers op de hoeveelheden pepernoten die jullie hebben ingeslagen, ik zit tijdelijk in Engeland dus Sinterklaas (en de daar bijkomende pepernoten) skip ik dit jaar..snik.

  Ik vind de nationale chocolademelk test trouwens een geniaal idee. Ik heb in mijn jarenlange zoektocht nog steeds geen chocolademelk gevonden die de naam waardig is.

 38. Mariska schreef:

  Hahaha, zó leuk weer! Ik wil wel meetesten voor de kerstkransjes hihi.

 39. Marcella schreef:

  Gave test en heul belangrijk natuurlijk! Ik zal bij Femke nog even het vervolg lezen want die nootjes met pure chocolade lijken me wel wat. Die kruidnootjes van Bolletje ook trouwens, jullie beste jullie en mijn favoriet! Altijd goed. En hierna komt de marsepein, taaitaai en kikkers en muizen? Haha!

 40. Simone schreef:

  Dit is eigenlijk een heel wreed artikel. Jullie pepernoten eten en wij aanhoren hoe heerlijk het is. >:(

 41. Isabel schreef:

  Haha, leuk om te lezen, nu heb ik ook zin in pepernoten. Die van de Hema zijn erg lekker :)

 42. […] F: Ik vind het een beetje een saai koekje. De amandeltjes proef je helaas niet eens. A: Net als die puur&eerlijk kruidnoten van de vorige keer, je proeft alleen maar geitenboerderij. F: Beetje muf. Een beetje een koekje dat je bij je opa en […]

 43. […] al een tijdje en houd (net zoals ik) van fotografie. Haar blogs gaan over alles en nog wat zoals de nationale pepernotentest. Ook schrijft ze met veel (droge) […]

 44. this domain schreef:

  Thanks in support of sharing such a fastidious idea, paragraph is good, thats why i have read it entirely

Laat een reactie achter