Voor de zoetekauwen

2 mei 2015 - Eten

Ik gooi er gelijk weer even een leuk receptje tegenaan zo op deze mooie zaterdagochtend. M’n taart was een groot succes, zo bleek uit de tweets en de instagrams die ik ontving (en nog steeds af en toe krijg). Dit recept is ook een topper en iedere zoetekauw moet het eigenlijk verplicht maken. Volgens mij zeg ik dat bij elk recept wat ik post, maar ik vind het écht. Ik maakte het eerder zelf al voor m’n tattoo artist, voor m’n blogdinnies, voor m’n studiegenootjes en voor de collega’s van Thomas en IEDEREEN werd er gelukkig van.

DW8A2154

Gisteren was trouwens mijn dikke koe Franklin jarig, hij is 3 jaar geworden hoera! Dus dat was een goede reden om weer iets feestelijks te bakken. Dat ‘ie het niet zelf mag eten laten we even buiten beschouwing. Het gaat om het idee. Heb er zelfs mijn middagdutje voor geannuleerd.

Goed, het recept. Het recept wat ik ga delen is voor de allersimpelste maar allerlekkerste zelfgemaakte brownies! Ze zijn heerlijk klef, zoals een brownie hoort te zijn. Omdat ik een recept voor alleen brownies wel ietwat simpel vond om te delen heb ik er nog even een lekkere gekke twist aan gegeven: salted caramel! En oh my, dit wil je hoor. Als je dat laatste nou ook nog even in een hippe weckpot propt heb je ook nog een nieuwe eyecatcher op je eettafel.

DW8A2056 lijn-goud

Vet lekkere kleffe brownies met witte chocolade, walnoten én salted caramel (of gewoon zoute caramelsaus)

lijn-goud

Wat heb je nodig?

Voor de brownies

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • Scheutje vanille extract
  • 300 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • Handje walnoten
  • 100 gram witte chocolade

Voor de salted caramel

  • 200 gram suiker
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram gezouten roomboter
  • Zeezout
lijn-goud DW8A2146

Hoe maak je die vet lekkere brownies?

1. Verwarm je oven voor op +- 180 graden. (Ik doe altijd 210 graden maar ik heb een simpel combi oventje.)
2. Smelt de boter en de pure chocolade samen in een pannetje op laag vuur. Laat het afkoelen als het goed met elkaar gemengd is.
3. Meng in een grote kom de eieren, de suiker en het vanille extract.
4. Hak de walnoten en de witte chocolade in stukjes.
5. Voeg het chocolademengsel bij het eiermengsel. Dit mag niet heel heet meer zijn want dan kan je ei gaan stollen en je wilt geen omelet.
6. Gooi de bloem erbij en mix je mengsel goed door. Je moet de bloem echt als laatste doen, dat gaat er namelijk voor zorgen dat je walnoten en je witte chocolade stukjes niet naar de bodem zinken. Zie volgende stap.
7. Spatel de walnoten en de witte chocolade erdoor. (OH REALLY?)
8. Stort je mengsel in een bakvorm waarin je een bakpapiertje hebt gedaan (invetten is voor sukkels, ain’t nobody got time for that) en bak het voor minimaal 30 minuten in de oven. Het is een beetje afhankelijk van je bakvorm hoe snel je brownies klaar zijn. Ik gebruik altijd een vrij dikke, stenen vorm dus dan duurt het wat langer. (Zo’n 45 minuten.)
9. ZEI IK NIET DAT DIT FREAKIN MAKKELIJK WAS? I KNOW RIGHT!

lijn-goud DW8A2175

En die zoute caramelsaus dan?

Je kunt natuurlijk nu de brownies al in je gezicht stoppen, mocht je dat willen. Ze zijn nu al vet lekker en zo vullend dat je na één stukje alweer een tukje wilt doen. (Altijd als ik teveel heb gegeten wil ik alleen nog maar slapen.) Maar de echte diehards gaan op dit punt nog even door en strijden voor de salted caramel! Ik biecht op: de eerste keer mislukte deze saus grandioos bij mij. Je moet echt geduld hebben, anders wordt het hem niet. Wat moet je doen?

1. Doe de suiker in een pannetje met een heel klein laagje water. Net genoeg dat je suiker helemaal nat is. Op een klein vuurtje ga je je suiker karameliseren. Dit houdt in: net zolang wachten tot je suiker bruin wordt. Er mag niet geroerd worden bij deze stap. Ik herhaal: er mag niet geroerd worden! Oh en pas op, verwarmde suiker is rrrrete warm. Dus blijf er met je tengels vanaf.
2. Als je suiker mooi bruin is doe je de slagroom erbij. Het gaat nu bubbelen en gek doen maar dit komt allemaal goed, echt. Je mag nu roeren (moet zelfs) met een garde. Laat je pannetje op het vuur staan en laat de boel inkoken tot een mooie saus. Dit duurt soms even.
3. Als het een mooie stroperige saus is geworden mag het van het vuur. Het was bij mij nog heel bubbelig met een gekke structuur maar dit gaat weg zodra je het vuur uit zet.
4. Roer de blokjes roomboter er door en voeg het zeezout toe, zoveel jij lekker vindt.
5. Laat afkoelen.
6. Drizzle over je brownies. (Of lepel het gewoon uit je lekkere gekke hippe weckpot, zo je mond in.)

lijn-goud DW8A2179

Als je de brownies gaat maken: bak-ze! (Als je ze niet gaat maken: haat je plezier ofzo?) Ik wens jullie een fijne zaterdag en groetjes van m’n onderkin. En van Franklin natuurlijk.

Reacties

  1. Bente schreef:

    Ja, dit lijkt me inderdaad echt hemels! Ik heb nu lekker vier dagen weekend, dat lijkt me dus genoeg tijd om dit te maken (plus dan heb ik genoeg tijd voor heel veel dutjes na heel veel stukjes brownies)

  2. Iep schreef:

    Hhhhm, dit is wel héél verleidelijk!
    Ziet er super jummie de bummie uit. Hallo onderkin.. Ik moet dit gewoon proberen. Het moet gewoon!

  3. Isabella schreef:

    Ohhh man, dit lijkt me echt goddelijk! Waarom doe je ons dit aan, haha:)

  4. Marjolein schreef:

    Dat ziet er echt heeeerlijk uit! En super grappig omschreven ook weer, haha.

  5. Dina schreef:

    Er is altijd wel een reden om zoiets heerlijks te bakken, maar een poekieverjaardag verdient sowieso altijd taart/cake/whatever. :D

  6. Karlijn schreef:

    Dit ziet er te lekker uit om niet een keer te maken. En daarna een dutje te doen want ik herken het slaapdingetje (vooral bij kerst, als je jezelf alleen maar volpropt met lekkere dingen 2 hele dagen lang. Heb het gevoel dat ik dan eerst drie dagen bij moet slapen :’)).

  7. Pauline schreef:

    Oooh Aline, wat doe je me aan! Nu wil ik ook brownies bakken.. Met karamel saus, uiteraard <3. En zoals altijd maak je weer de mooiste foto's!

    Liefs,
    Pauline

  8. OOOh, dit ziet er hemels uit!

  9. Lauriëtte schreef:

    Woohoo, gefeliciteerd nog met Franklin! Wat een prachtige foto’s heb je er toch weer van gemaakt <3 Als ik in de toekomst mijn suiker etc weer een beetje onder controle heb ga ik dit maken als ultieme test, kijk er nu al naar uit!

  10. Minou schreef:

    Yes! Iets te doen in de vakantie! Samen met je taart en dan op smikkelen in het (waterige) zonnetje..

  11. Dionne schreef:

    Invetten voor sukkels? Aint nobody got time for that? Heb jij wel eens van een bakspray gehoord? You’re welcome en OMG ik heb zondag niet eens je brownies meer geproefd geloof ik :o

  12. Ik snap wel dat deze een hit was :)

  13. Naomi schreef:

    Hmmm, heerlijk!

    x

  14. Olga schreef:

    Wat een heerlijke foto’s! Ik had met mezelf afgesproken deze week weer een beetje normaal te gaan doen met eten, maar ik heb gisteravond alle restjes patat uit de vriezer opgegeten… Dus dat plan is niet helemaal gelukt haha. Volgende week misschien vette brownies met zoute saus… ;)

  15. Tanya schreef:

    Wat een fotomodel, die kat van jou. Het is alweer een tijdje geleden dat ik brownies from scratch heb gebakken – snel maar weer eens doen!

  16. Emma schreef:

    Gefelicitaart Franklin!! Supergoede reden om dit heerlijks te bakken, mjamm wat ziet dat er lekker uit zeg<33

  17. Chantal schreef:

    Dit klinkt echt te lekker! Ik bedoel brownies: Yum! En karamel met zeezout is hemels ;)

  18. Iris schreef:

    Ziet er heerlijk uit en prachtige foto’s!

  19. Ilse schreef:

    Nu omhels ik het feit dat ik niet aan kom van eten nog meer. Die ga ik zeker volgende week maken of misschien morgen wel.

  20. Danielle schreef:

    Haha alleen al door de manier hoe je het recept hebt beschreven wil ik dit maken :D

  21. Kim schreef:

    Haha, ik vind jou zo leuk!

  22. Citlali schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  23. Malou schreef:

    Hmmmmmmm ik wil <3

  24. Hedwig schreef:

    Hmm dit ziet er goed uit! Ik ga ze denk ik met m’n verjaardag maken over een paar daagjes, goede manier om het te vieren :)

  25. Hester schreef:

    Aline, JE FOTO’S. Ik kan er niet meer tegen hoor haha, elke blogpost is een feestje zo (oh wacht dat is eigenlijk wel positief). Oh en volgens mij is die brownie zelf ook hartstikke lekker maar ik was even afgeleid.

  26. Wat doe je me aan. OMG. Zo lekker dit.

  27. Lisa schreef:

    Ah shit, ik mocht net even niks meer bakken van mezelf :( (na in 1 maand een cheesecake, 2 brownies, caramel shortbread, en carrot cake te hebben gebakken) Maar salted caramel mag ik wel weer maken vind ik. Ik maak hem wel een tikkie anders dan jij, want op deze manier laat ik het altijd mislukken :p

  28. Rianne schreef:

    Komt op m’n lijstje van wat ik nog moet bakken haha!

  29. Hanneke schreef:

    Heerlijk!

    Wie gaat het voor me maken? ;-) Ik ben niet zo’n ‘bakker’…

  30. Zonnewolk schreef:

    Gefeliciteerd nog met Franklin! Dan is het zeker tijd voor een feestje en taart! Jeej! Ik ben wel een zoetekauw -maar-…. ik houd niet van chocolade… Erg hè? Kan er niks aan doen. Gelukkig heb ik genoeg vriendjes en vriendinnetjes die wel verzot zijn op chocolade, dus dan kan ik deze brownies alsnog maken :)

  31. Marleen schreef:

    Dit lijkt me zó lekker! Ik ga ze zeker eens maken!

  32. Maureen schreef:

    Alles met salted caramel is lekker maar dit ziet er echt bijzonder goed uit!

  33. Anna schreef:

    Oh yes, PLEASE! Ik meld me als zoetekauw. Dit moet zo goed zijn! Yum!

  34. Anneleen schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Yummie! <3

  35. Miranda schreef:

    Hmmm zoute karamel saus. Ik ben ook helemaal gek op de tony’s melk karamel zeezout ;-)

  36. Ellen schreef:

    Heb je al eens geprobeerd karamel te maken van gecondenseerde melk? Kan niet misgaan! Je hebt alleen wel een beetje geduld nodig, 8 uurtjes geduld ;)

    http://taylortakesataste.com/dulce-de-leche-so-easy-to-make-and-so-many-useses/
    http://www.ah.nl/producten/product/wi106580/friesche-vlag-volle-melk-gecondenseerd

  37. Renée schreef:

    Eerste reactie op een blog ever!

    Heb gisteren de brownies inclusief salted caramel, en ze zijn héééérlijk!
    Zo heerlijk, dat de brownies vandaag zowel ontbijt als lunch waren voor mij en mijn man..

    Thank you!

    • Aline schreef:

      Haha superleuk dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten en fijn om te horen dat ze in de smaak vielen :D (we hebben er hier ook een week lang van genoten als ontbijt, omnomnom!)

  38. Yvette schreef:

    Ik vind het alleen al vet hoe vaak je weckpot zegt ;D
    Maar het recept klinkt ook heeeeel lekker!

  39. annouska schreef:

    Oeh dat ziet er lekker uit :D

  40. laura schreef:

    oh mean, ziet er tè goed uit!
    en je kat is zo <3 <3

  41. Jannah schreef:

    Toen ik dit recept ( ondertussen al een hele tijd geleden ) tegen kwam in mijn bloglovin gedoetje heb ik hem meteen gesaved. Afgelopen zondag was het da eindelijk tijd om de volgens jou mega lekkere brownies te maken! En je hebt gelijk! ze zijn echt fantastisch! Oh ik prop ze het liefst allemaal tegelijk in mijn mond! Echt nom nom nom nom. Ik heb er ook een blogpost over geschreven ( ik heb jou vernoemd hoor! ) als je die wil lezen mijn blog is: http://www.jannahswereld.wordpress.com Liefs!

Laat een reactie achter