Hiep hiep hoera.

23 februari 2014 - Fotografie

Kringverjaardagen. In een grijs verleden schreef ik er al eens een blogpost over. Wegens plaatsvervangende schaamte link ik hem niet, maar voor de gelegenheid zal ik de situatie eens opnieuw schetsen. Op een willekeurige zaterdagmiddag om 4 uur ga je in je nette kleding naar de verjaardag van die ene achterneef.

Bij binnenkomst valt de kamer stil inclusief krekelgeluiden en richten alle blikken van de kring zich op jou. Omdat er niet genoeg stoelen waren, zijn de tuinstoelen erbij gepakt die in een kringetje om de glazen Leen Bakker tafel zijn gezet. Deze tafel is uiteraard voorzien van de meest heerlijke hapjes, de avond ervoor al in elkaar geflanst door moeke des huizes. Leverworst die te lang ligt en een korstje krijgt, idem voor de blokjes kaas, koffiekringen all over the place, doodgeslagen bier, huzarensalade waarbij het lepeltje vanonder is gevist, toastjes die kapot zijn of waarbij het ene beleg over het andere toastje valt, kapotte chips en borrelnootjes op de grond waarbij de hond als stofzuiger fungeert. Je overhandigt een envelop met een flap van 10 euro aan de jarige en het feest kan beginnen. Lekker kletsen met een vage bekende over je studie. Alsof het hem ook maar iets kan schelen wat jij studeert, maar hij zit nu eenmaal in hetzelfde schuitje als jij.

Ja, ik heb een hekel aan verjaardagen. Ik kom er openlijk voor uit. En ik maakte er een fotoserie over. Om het een soort van te verwerken. Om die opgekropte gevoelens naar de buitenwereld te brengen. Om andere mensen dit leed onder ogen te brengen. Want het moet toch potverdorie eens afgelopen zijn.

(En omdat dit perfect paste in een schoolopdracht die ik kreeg deze week.) (En ja, dat is inderdaad deels het BRAKIG IKEA servies. I’m in luf.)

serie2blog serie4blog serie10blog serie1blog serieblog3 serie9blog serie7blog serie6blog serie5blog

Reacties

 1. Bente schreef:

  Haha gelukkig zijn de verjaardagsfeestjes waar ik kom een stuk gezelliger ;)

 2. Feline schreef:

  Hahaha getver die worst, zó herkenbaar mijn halve
  jeugd zo doorgebracht. Je bent de verplichte klapzoenen vergeten of heb je dat verdrongen..

 3. Anne schreef:

  Haha, herkenbaar! Ik ben ook niet echt gek op dat soort verjaardagen.. Maar wel op dat servies <3 We zagen het gisteren in de IKEA en moesten ons echt inhouden om niet alles te kopen :')

 4. Eline schreef:

  Ik hou van verjaardagsfeestjes, maar ik word dan ook heel blij om mensen gelukkig te maken met cadeautjes. Mooie fotoserie, alleen bij die laatste begon mijn maag te draaien. Brrrr

 5. Lisanneleeft schreef:

  Hahahaha, gewoon precies zoals het is :p
  Alleen maken jouw servies, kleedjes en servetjes een hoop goed, hihi.

 6. Ilse schreef:

  Ik vind verjaardagen meestal hartstikke gezellig, iemand happynmaken met een cadeautje en gezellig kletsen met mensen die je eventjes niet gezien hebt.

 7. Chantal schreef:

  Ziet er met die foto’s wel gezellig uit :)

 8. Malou schreef:

  Dat soort verjaarden probeer ik ook te vermijden.. gelukkig zijn mijn eigen feestjes en die van de meeste van mijn vrienden wel heel leuk hihi.

 9. Manon schreef:

  Het zijn de bekende kringgesprekken haha.. Helaas ontkom je er soms niet aan. Leuk om het op deze manier te verwerken!

 10. Mandy schreef:

  Hahahahaha deze allergie deel ik. Is ook zo tyyyyypisch hollands! Bah. Zat ik toch in de richting met m’n ‘feestje’ ;)

 11. Jennifer schreef:

  HOIHOIHOI ik ben gelukkig niet de enigste die een hekel aan verjaardagen heeft :D!

 12. Isabel schreef:

  Gave foto´s. Ik vind verjaardagen op de met-familie-bij-elkaar-kom manier ook niks eigenlijk.

 13. Ruurdje schreef:

  De mooiste foto vind ik het amstelglas met dood bier erin. Gelukkig kom ik niet zo vaak op zulk soort verjaardagen!

 14. Liliane schreef:

  Ieuw ieuw ieuw, de leverworst.
  Verder vind ik deze fotoserie geniaal.
  En heb je dat Bråkig servies onlangs nog gehaald? Dan fiets ik niet voor niks :’)

 15. The Moustaches schreef:

  Hahaha doet me erg denken aan die ene ‘Tattas be like’ foto :p Met een bordje worst en kaasjes hahaha.

 16. Thuisfrontmrs schreef:

  Oh wat heerlijk herkenbaar! En toch een beetje lastig, ieder jaar wil ik het anders doen maar ieder jaar draait het weer uit op hetzelfde kringetje. Tips?

 17. Benthe schreef:

  I like, geweldige fotoserie!

 18. Sabrina schreef:

  Geweldige foto’s en wat leuk geschreven weer!

 19. Mariette schreef:

  Mooie serie heb je gemaakt!

  Liefs, Mariette

 20. Stephanie schreef:

  Supergave serie, heel leuk gedaan!
  Heb er ook best wel een hekel aan, daarom vier ik het niet meer voor familie. Alleen nog met m’n ouders/broertje/vriend en eventueel met vriendinnen nog :P (uit eten bijv., veel beter!)

 21. Anoeska schreef:

  Haha leuk geschreven. Mooie foto’s!

 22. meike schreef:

  Oh ja heerlijk dit soort gelegenheden…Vooral ook wanneer de toastjes allemaal in 1 x gesmeerd worden en dus superslof zijn na een kwartier…Ik verkramp altijd een beetje op dit soort verjaardagen en ga vaak net iets teveel drinken. De foto’s zijn mooi geworden!

 23. Olga schreef:

  Ik vind het idee en verhaaltje GEWELDIG, maar de foto’s brengen dat verhaal nog net niet over. Ze zijn te netjes denk ik. De schaaltjes zijn gecentreerd en het tafelkleedje te mooi. Op zo’n verjaardag staan die schaaltjes niet in hun eentje op tafel, maar klungelig tegen elkaar aangeschoven. Ik voel de awkwardness die je beschrijft nog niet. Het detail in je verhaal van de tuinstoelen en glazen tafel vond ik heel erg sterk. Misschien daar iets mee doen? (Of is de serie klaar, ben je alweer bezig met iets anders en denk je, blablablabla Olga?).

 24. Karlijn schreef:

  Heerlijk herkenbaar dit. Ik haat verjaardagen ook, sowieso dat soort bijeenkomsten. Dat je iedereen een handje moet geven en ik me totaal niet op mijn plek voel. Waardoor ik zo snel mogelijk weg wil, waarbij je dan ook weer iedereen gedag moet zeggen. Vreselijk! Precies waarom ik dit soort verjaardagen vermijd :)

 25. Linda schreef:

  Op mij heeft je verhaal echt het tegenovergestelde effect ;-) I love foute verjaardagen met zijn allen om een bakkie pinda’s. Maar ik ben dan ook een suftrut eerste klas. Wel leuk omscheven!
  En wat’s not to luf aan aan Brakig ikea serie. Ik ben vrijdag ook geweest en het is dat de prijs mij tegenhield om alles in mijn mandje te gooien.

 26. Maaike schreef:

  Hahaha, wat een super toffe foto serie! (helaas) had ik dit weekend nog zo’n verjaardag. Oh oh wat voel ik me dan toch ongemakkelijk.

 27. Sophie schreef:

  Ahhh, wat een toffe foto’s en van die leverworstfoto krijg ik spontaan de rillingen, leverworst met een korstje, gadverdamme :-(

 28. Angela schreef:

  De ene verjaardag is leuker dan de andere, die van vriendinnen zijn vaak het leukst! Goede foto’s heb je er bij gemaakt, grappig dat je dit kan combineren met je schoolopdracht!

 29. Nanda schreef:

  Iehhh die leverworst! En gelukkig ga ik al jaren niet meer naar dit soort verjaardagen :)

 30. Laura schreef:

  Dat is nog eens een leuke serie!

 31. anouk schreef:

  Gelukkig denk ik dat deze verschrikkelijk saaie verjaardagsfeestjes een beetje ten einde komen voor mij – ik begin ze zelfs wonder boven wonder oprecht leuk te vinden.

  Leuk omgezet in foto’s :-) !

 32. Iris schreef:

  Haha heel herkenbaar. Ik heb ook een hekel aan zulke verjaardag feesten. Ik vind het leuker om iets te doen te hebben ipv voor me uit staren en met onbekende zinloze gesprekken hebben. De foto’s zijn wel erg leuk :)

 33. Maartje Anna schreef:

  Hahaha oh wat heerlijk dit! Ik vind dit zo’n typische “Tatta’s be like” verjaardag.

 34. Sanne schreef:

  Ik ben het eens met Olga, de boodschap komt nog niet echt over. Het is te mooi en gemaakt. Denk met ander servies e tafelkleed, beetje treurig bruin ofzo dat het al heel anders overkomt haha, Verder vind ik het idee wel heel leuk!

 35. Sylvia schreef:

  Haha, voor wie is dit niet herkenbaar? Maar gelukkig heb ik al jaren geen verjaardagen meer waar ik verplicht heen moet. En soms kunnen kringverjaardagen ook best gezellig zijn, zolang je maar van die worst afblijft ;)

 36. Francine schreef:

  wauw wat herkenbaar, scheelt het wel dat ik over het algemeen een hele leuke familie heb maar alle verjaardagen daarbuiten..tja

 37. Eva schreef:

  Haha wat goed geworden zeg! Het straalt echt die sfeer uit alleen dan mooier aangekleed ;)

 38. Femke schreef:

  Best wel herkenbaar ;)

 39. Desi schreef:

  Haha wat een geweldig artikel met leuke bijpassende foto’s! Ik herken het heel erg en gelukkig moet ik bijna nooit naar verjaardagen toe. wel van vriendinnen ofzo, maar niet van verre familie ofzo, want die ken ik allemaal niet. Liefs

 40. Anaïs schreef:

  Hahaha, ik moest luidop lachen van deze post! Ik ben benieuwd of het een beetje geholpen heeft al verwerking …

 41. eline schreef:

  Mehh, ik hou ook helemaal NIET van verjaardagen. Van vriendinen: leuuukkk.
  De rest: Neuhh. Als het bij mij wordt gevierd, kom ik even beneden om taart, cola en chips mee naar boven te sneaken en daar lekker op te vreten. Veel leuker dan alle familie die uitgerekend met mij moet praten. Over nutteloze dingen.

 42. Liddie schreef:

  Geniaal! Hoe je dat ook schrijft :P Zelf ben ik ook niet zo heel erg fan van verjaardagen, vooral omdat je zo lang op een stoel moet zitten en een beetje over koetjes en kalfjes praat.. Je hebt ook echt super mooie scherpe foto’s gemaakt!

 43. Liesbeth schreef:

  Ha, wat grappig. Gelukkig niet heel herkenbaar, maar begrijp wel wat je bedoelt. Leuk om er een fotoreeks van te maken, ze zegt helemaal wat je beschrijft. Alleen zijn die bordjes net iets te mooi om in het verhaal te passen :-)

 44. Ines schreef:

  Wat een mooie serie leuk :D

 45. Renate schreef:

  Oef, ik geloof niet dat ik het ooit eerder zo ontzettend eens met iemand ben geweest! Je bent zeker niet alleen. Geef mij maar een knus etentje of een avond met een paar vrienden. Veel beter! Ik skip ze dan ook al jaren voor zover dat mogelijk is (het lukt best aardig moet ik zeggen).

 46. Femke schreef:

  Jaaaa tof geworden! Ik geloof dat iedereen in zijn jeugd teveel tijd in dit soort afgrijselijke kringetjes heeft doorgebracht. Maar die leverworst, die is het allerergste.

  (Hee, wij moeten ook eens gaan Ikeaen. Lijkt me lachen.)

  • Liliane schreef:

   Sorry dat ik nu vervelend ga inhaken hoor maar dit lijkt me geniaal om te filmen, a la 500 days of summer. Who’s in? (Of krijgen we dan ruzie met IKEA-mannetjes die met Zweedse gehaktballen gaan gooien?)

 47. Marrie schreef:

  oh, ik haat verjaardagen ook zo, vooral met luidruchtige kids. Probeer er altijd onderuit te komen, maar soms moet je wel, en dat zit ik het maar uit. En op een gegeven moment wordt meer dan de helft van de gasten aangeschoten ( de intelligentere types zijn reeds vertrokken) en gaan ze steeds harder praten en lachen om de meest stupide grappen, vaak ook van een vreselijke dubbelzinnigheid.

 48. Indira schreef:

  Hahaha, de foto’s zeggen je precies na. Geweldig!

 49. Kimberly schreef:

  Ondanks dat ik ook niet van verjaardagen hou vind ik dit wel echt geniaal! Door jou foto’s ziet er het toch nog een soort gezellig uit haha

 50. Annick schreef:

  Hahaha heel herkenbaar! Leuke foto’s ook, vooral het servies :)

 51. Kim schreef:

  Leuke fotoserie, ze doen me om de één of andere reden aan de Hema denken. :)

 52. Lisa schreef:

  Haha zo herkenbaar! Ik probeer zulke verjaardagen zo veel mogelijk te vermijden :p De foto’s laten het wel weer heel leuk zien!

 53. Jessica schreef:

  Hahaha oh dit is zó herkenbaar!
  Wel erg mooie fotoserie! Heel goed gedaan! En wauw ik hou van dat Brakig servies

 54. simone schreef:

  wat een leuke foto’s! en hoe herkenbaar is dit.. vooral die leverworst maakt me aan het lachen!
  super leuke post.

Laat een reactie achter