Over hele oude foto’s uit een graaibak

22 september 2013 - Fotografie, Tweedehands

In een grote bak lagen ze, als rommel. Als oud vuil misschien wel. Oud papier. Wat vandaag niet wordt verkocht gaat de oud papierbak in. Zo’n gevoel kreeg ik erbij. Honderden foto’s. Foto’s die ooit zo belangrijk voor iemand zijn geweest. Die ooit veel te veel voor iemand hebben betekend. Dat ene fotootje die bij iemand aan de muur hing, in de portemonnee sierde of zorgvuldig werd bewaard in een familiealbum.

Misschien draai ik wel een beetje door hoor, in mijn tweedehandsobsessie. Maar ik vond het opeens zo fascinerend dat er een stel hipstermeisjes stonden te graaien en een bak met foto’s van 50 jaar oud. De makers van die foto’s hadden nooit kunnen bedenken dat hun foto’s 50 jaar later in een graaibak zouden belanden, of op het internet op de blog van één of ander meisje die Aline heet. Daarbij bestond het woord internet nog niet eens.

Het roept zoveel bij me op. Wat doen die foto’s überhaupt daar. Op die plek. Op die rommelmarkt. Waarom heeft de maker ze ooit als oud vuil weggegooid? Wie staan er op de foto. Zouden deze mensen nog leven en zo ja waar? Wie is de fotograaf? Misschien wel een beroemde? Hoewel ik dat niet vermoed gezien de fotografiekunsten.

Dat. Dat is wat ik me afvraag bij elk tweedehands item. Niet bij elke, natuurlijk. De gekleurde IKEAdoosjes uit het jaar 2000 sla ik over en de hysterische regenbooglampjes van Xenos uit 1998 ook. Maar dat is waarom ik zo obsessed ben met kringloopwinkels, vlooienmarkten en alles wat erbij hoort. Oneindig dromen en verhalen verzinnen waar je de waarheid nooit meer van kunt achterhalen. Gruwelijk nieuwsgierig naar een tijd die geweest is. En dat terwijl ik op de middelbare school een hekel had aan geschiedenis. Hoe is het mogelijk.

Met foto’s komt ‘vroeger’ opeens een stukje dichterbij.

Als je nu denkt: ‘jonge Aline wat loop jij nou weer te lullen?’ Kijk dan maar gewoon eventjes naar de fotootjes, verzin er een leuk verhaal bij, of niet. En als het je geen bal interesseert, mag! Dan blog ik morgen of overmorgen weer verhaaltjes over chocola en katten.

1-berg-achterkant 1-berg 2-meer-achterkant 2-meer 3-poekie-achterkant 3-poekie 4-schommel-achterkant 4-schommel 5-stel-achterkant 5-stel 6-uitzicht-achterkant 6-uitzicht 7-toren-achterkant 7-toren 8-berg-achterkant 8-berg 9-palais-des-pyrenees-achterkant 9-palais-des-pyrenees 10-meertje-achterkant 10-meertje

Reacties

 1. Anneloes schreef:

  Ik studeer geschiedenis, en hoewel ik moderne fotografie niet heel interessant vind (sorry!), vind ik dit wel enorm leuk om te zien en lezen! Mooi ook om te beseffen dat ze in de Amerikaanse Burgeroorlog al bezig waren met de eerste stapjes van de fotografie :) zo lang geleden..

  • Aline schreef:

   Haha daar hoef je geen sorry voor te zeggen! Ik vind veel moderne fotografie ook niet mooi. Er zijn maar weinig fotograferen van tegenwoordig die ik écht bewonder.

 2. Jennifer schreef:

  Leuk om te lezen weer :) Ik had vroeger ook een hekel aan geschiedenis, maar vind t nu (materialistisch) wel interessant haha

 3. Simone schreef:

  Goh, wat apart inderdaad dat deze gewoon te grabbel liggen. Wel ontzettend mooi deze foto’s. Ik vind ook altijd dat zwart-wit foto’s zo veelzeggend zijn. Ze leven veel meer, al is het zwart-wit. Ik krijg er veel meer gevoel bij.. Die nieuwsgierigheid naar vroeger deel ik. Ik zou nog wel eens een stamboom onderzoek willen doen naar mijn eigen familie. Dat lijkt me nog eens spannend.. Waar je dan allemaal achter komt!

 4. Marieke schreef:

  Vooral die mensen, hè? WIE ZIJN DAT? :)

 5. Nagini schreef:

  Wat zonde zeg! Dat gooi je toch niet weg.

 6. Sabrina schreef:

  Heel gaaf! Interessant om te bedenken wat het verhaal achter de foto’s zit…

 7. Nanda schreef:

  Ik vind oude foto’s ook tof, wie zijn die mensen?
  Groot gelijk dat je er een paar hebt meegenomen, zou ik ook gedaan hebben :)

 8. Eva schreef:

  Wat een prachtige vondst!

 9. Anne schreef:

  Ah herkenbaar! Ik kan ook helemaal wegdromen bij oude spulletjes. En dan ook echt oud. (: Maar foto’s! Dat is wel heel bijzonder. Ik ben ze nog nooit in een kringloop of rommelmarkt tegengekomen en zou mij bijna bezwaard voelen om zoiets te kopen. Maar dat is ook wel weer raar, haha. Hoe dan ook: ik heb dit ook! Prachtig <3

 10. Debby schreef:

  Wat tof! Oude foto’s ja, vraag me dan ook af hoe dat kan dat die daar komen. Zou het verre familie zijn of zo? En ik vond geschiedenis ook echt geen ruk aan, maar dat komt omdat het verhalen zijn die opgemaakt zijn en waarvan je toch niet weet of het helemaal klopt en zo. Die kleinere familieverhalen vind ik dan wel weer tof, net als Anne Frank enzo. Het echte leven, zeg maar!

 11. Femke schreef:

  HA! Dat heb ik nou ook, maar dan met oude ansichtkaarten en de verhalen er op. Ook ooit een blogpost over geschreven. Er moet toch een reden zijn dat al die foto’s en kaarten jarenlang bewaard zijn gebleven, soms wel 100 jaar lang?! Het kan niet anders dan dat die dingen ooit heel belangrijk waren voor iemand en dus zorgvuldig bewaard zijn. Ik vind het dan zo sneu dat die ooit waardevolle herinneringen nu voor een prikkie in een graaibak liggen. Maar misschien draai ik nu ook wel een beetje (heel erg) door hoor…

 12. Maaike schreef:

  Dat vind ik ook altijd zo fascinerend, die foto’s met een verhaal, maar aan de andere kant volkomen blanco omdat je niet weet wát dat verhaal is. Bijzondere vondst!

 13. tineke schreef:

  Ik heb verder niet veel met geschiedenis, maar ik hou van zulke oude foto’s! Deze vind ik ook heel mooi. :)

 14. Lotte schreef:

  Als je van oude foto’s en verhalen houdt (ik ook namelijk), denk ik dat het boek van Ransom Riggs, Miss Peregrine’s home for peculiar children (of De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine) echt iets voor jou is. Hij heeft namelijk ergens een doos oude en nogal bizarre foto’s gevonden en daar een heel verhaal om verzonnen. In het boek staan dan ook bij elk hoofdstuk de bijbehorende foto’s.
  Leuk artikel!
  X Lotte

 15. Janine schreef:

  Ik snap heel goed wat je bedoelt, de fascinatie voor het verleden, het verhaal van andere mensen. Een foto is toch een afspiegeling van een gebeurtenis die er waarschijnlijk toe deed (mensen maakten toen waarschijnlijk niet zoals nu overal foto’s van, boeiend of niet).

 16. esther schreef:

  wow, die mensen

  best wel een klein beetje tragisch eigenlijk he, die fotos op deze manier

 17. Mirthe schreef:

  Ik vind dat zo gek, die bakken vol oude foto’s. Het was toen helemaal zo bijzonder om foto’s te maken; dat moet toch gekoesterd worden? Hoe kunnen herinneringen in zo’n bak belanden?
  Zelf hebben wij heel veel foto’s uit de jeugd van mijn vader (en een beetje van mijn moeder) en familiefoto’s van de jaren er omheen, dus heel veel jaren 50 en 60 en begin 70, en die lagen ook maar opgeborgen op zolder. Nu hebben we een enorme collage gemaakt met allemaal van die foto’s en die ingelijst opgehangen, heel leuk om ze zelf te zien en ook leuk als er dan oude familieleden langskomen die erbij waren en de verhalen ervan kunnen vertellen!

 18. Anoeska schreef:

  Dit is wel heel bijzonder om naar te kijken … Heel mooi.

 19. Deborah schreef:

  Ja dat snap dus ik echt niet dat zulke foto’s in de prullenbak verdwijnen, voor ons wel leuk natuurlijk want foto’s waar je de afkomst niet van weet zijn des te spannender. Ik vond laatst in een winkeltje met vintage spullen ook zo’n stapel oude foto’s, geweldig, ik verzin namen voor de personen op de foto en bedenk hoe hun leven eruit zou hebben gezien, fascinerend!

 20. Mooi zeg zulke foto’s. Echt bijzonder, straalt zoveel uit!

  x Marjo

 21. Eline schreef:

  Zitten hele leuke foto’s tussen. Vandaag stond ik met een foto album in de hand waar hele oude foto’s van Antwerpen bij zaten. Heel leuk om te zien, maar de prijs was me toch iets te hoog.

 22. ellen schreef:

  Dit heeft best iets aparts, ik kan me niet voorstellen dat mensen met een hele oude foto van bijvoorbeeld mijn overleden overgrootouders rondlopen, lijkt me zo’n gek idee! Ik vind sommige foto’s heel mooi, maar het lijkt me toch een beetje gek om foto’s van willekeurige vreemde mensen in je kamer te hebben, haha. Ze zijn wel mooi, lekker vintage.

 23. Manon schreef:

  super interessant! ik heb zo eens op een rommelmarkt een heel oud foto boek gekocht met allemaal van die statige portret foto’s. beetje luguber is het wel :p

 24. Mariette schreef:

  Die oude foto’s spreken mij ook altijd erg aan. Je hebt echt hele mooie uitgezocht!

  Liefs, Mariette

 25. Karlijn schreef:

  Zo tof is dit. Ik was vandaag in het stadsarchief in Amsterdam (voor mijn studie) en daar hadden ze bij de repro een hele grote bak met allemaal foto’s. Die mocht je gewoon meenemen. Nou, ik heb mijn kans gegrepen. Hele mooie foto’s van mensen, huizen en oud Amsterdam, echt heel gaaf. Mooie foto’s heb je gevonden!

 26. Anne schreef:

  Dit soort dingen maken echt iets in me los. Zo bijzonder! Ook een beetje de reden dat ik geschiedenis ben gaan studeren een tijd terug. Nog steeds trekken dit soort dingen me. Vooral, wat zijn de verhalen achter deze foto’s? Nu ik in Berlijn woon en dagelijks met best zware geschiedenis geconfronteerd word, inclusief beelden daarvan in de metrostations, merk ik weer hoe fascinerend dat is.

 27. fotootje vandaag schreef:

  Wat een geweldige vondst!

 28. Mikki schreef:

  Ach gossie dat bejaarde stel bij die palmbomen <3

 29. Charlotte schreef:

  Wat een herkenbaar verhaal! Ook ik ben gek op dit soort foto’s en had er ook aardig wat van verzameld. Uiteindelijk ben ik een webwinkeltje op Etsy begonnen, zo krijgen al die oude plaatjes toch weer een nieuw leven.

 30. Karlijn schreef:

  Ik vraag me echt af hoe dat soort foto’s op een rommelmarkt en dergelijke terecht komen. Wel leuk om dingen te verzinnen natuurlijk :)

Laat een reactie achter