Dit is een peptalk voor alle creatievelingen

16 februari 2014 - Film, Persoonlijk

Want waarschijnlijk ben je ooit begonnen met datgene wat je doet omdat je iemand anders zag die dit ook deed. Fotograferen, schilderen, schrijven, muziek maken of creatieve uitingen op welke manier dan ook. Je kiest – al dan niet onbewust – een voorbeeld uit in jouw sector om vervolgens ook zelf werk te gaan maken, om er vervolgens achter te komen dat je werk kut is. Kut met een hoofdletter K.

Ik zit zelf nu in een fase dat ik al mijn eigen werk kut vind. Ideeën lijken vaak zo prachtig in mijn hoofd maar bij de daadwerkelijke uitvoering kan ik wel janken, wil ik mijn camera in duizend stukken gooien en gillen van frustratie.

En dit is een punt waarop veel mensen stoppen. Zoiets hebben van: ik wil dit niet. Dit hoeft van mij niet. Dat je denkt: waar ben ik in godsnaam mee bezig?

Wat nou als jij juist diegene bent die wel doorzet? En week in, week uit nieuwe dingen probeert? Zichzelf ontwikkelt zo goed of kwaad als dat gaat?

Een studiegenootje postte onderstaand filmpje op Facebook. Dit is een filmpje dat iedereen die ook maar iets met de creatieve sector te maken heeft moet kijken. Moet. Verplicht. Want ik weet zeker dat ieder van ons een keer belandt op dit punt. Het belangrijkste?

Hier overheen komen en doorgaan. Maak werk. Maak Heel. Veel. Werk.

En als je denkt: damn Aline wat lul jíj nou weer, kijk dan ook op zijn minst het filmpje want het is tof. Kost maar twee minuten van je tijd.

Reacties

 1. Ik herken het probleem zeker. Soms loop je echt vast en lijkt het veel makkelijker om maar gewoon te stoppen. Wat mij heel erg helpt is ook om andere mensen te vragen wat zij ervan vinden, omdat ik merk dat ik anders heel erg in cirkeltjes blijf denken. En ook beseffen dat ik nog helemaal niet zo oud ben, en dat het ook niet gek is dat ik nog niet alles kan. En als het dan uiteindelijk toch lukt voelt dat wel heel goed! Soms moet ik een project ook even opzij zetten en op een andere manier creatief bezig zijn, met de lat niet zo hoog gelegd. Want dan merk ik weer hoe leuk ik het eigenlijk vind om te fotograferen/schrijven/tekenen, en waarom ik het ook al weer doe. Omdat ik er heel blij van word. Alleen op dat moment eventjes niet. Over het filmpje: heel mooi. Bij ieder beeld werd ik weer verrast door de manier waarop de tekst weergegeven was, echt goed gedaan.

  • Aline schreef:

   Iets met spijkers en koppen ;) Goed gezegd! Niks meer aan toe te voegen. Daarom is de kunstacademie ook zo fijn. Wekelijks gewoon je werk op tafel smijten (zodat je ook gedwongen wordt IETS te maken) en daarbij feedback krijgen. Helpt zoveel meer dan wanneer het in je eigen kamertje blijft!

 2. Elisse schreef:

  Heel zalig filmpje! En so true!

 3. Laura schreef:

  Dit heb ik dus momenteel met schrijven. Soms kom ik een blog tegen die ZO goed is. Dan denk ik: fuck dit, ik ga iets anders doen. Een goed moment voor dit filmpje dus. I’ll fight my way through it ;)

 4. Romee schreef:

  Jaaaa dat ken ik :( zo stom!
  Maar ik ga meteen het filmpje kijken!

 5. Marieke schreef:

  Ik herken dit ook zeer zeker. Het ene moment denk ik ‘ja, het lukt, eindelijk!’ om een dag later het tegenovergestelde te denken. Het enige wat ik doe is doorgaan. In de hoop dat er weer zo’n eerste dag komt. Want dat voelt GOED.

 6. Ines schreef:

  Helemaal waar! Herken het probleem zo hard nu met mijn creatieve studie :)

 7. Evelien schreef:

  Gaaf filmpje! Ik plaatste een tijd geleden ook een filmpje met hetzelfde interview, maar dan anders vormgegeven. Heel typografisch op een andere manier. Ik ben het er in ieder geval helemaal mee eens!

 8. Mirthe schreef:

  Oh jeetje dit is zo herkenbaar! Ik doe dan wel niets professioneel maar ik word echt gedemotiveerd door mijn eigen kritiek. Als ik teken concludeer ik halverwege dat het toch niets meer wordt want de compositie is zozo en de verhoudingen kloppen niet, met piano hoor ik precies wanneer mijn dynamiek shit is maar lukt het me niet om het te verbeteren, de dingen die ik schrijf kloppen niet, het is echt heel vermoeiend. Goede blog en I feel ya gurlll.

 9. Marloes schreef:

  Zo, dit is me een partijtje herkenbaar. Zeker tijdens mijn studie heb ik regelmatig iets gehad van ‘ ik leer het nooit en ik ga het ook nooit kunnen’. En soms pakt het inderdaad kut uit. Gelukkig kom je op gegeven moment iets of iemand tegen die je vertelt dat je het wel goed doet.

 10. Paul schreef:

  Tja, het is lastig maar om te leren, moet je fouten maken. Ik haal regelmatig Queen aan als ik even geen inspiratie heb: The Show Must Go On.

 11. Tessa schreef:

  dit klinkt best herkenbaar, ik heb dit een tijdje met tekenen gehad ik tekende vroeger echt elke dag en op punt lukte niks meer hoe ik het wauw. Toen ben ik bijna jaar gestopt met tekenen en toen weer begonnen, nu merk ik dat op die manier dat jij niet wil dat lukte soms toch iets moois heb gemaakt als je op een andere manier naar gaat kijken en je eigenlijke idee los laat.
  Met foto’s maken ben ik nog niet zo heel lang actief mee bezig maar ik heb soms ook dan lijkt vet mooi op je camera kijk je op je computer is belichting prut. Staat er net weer iets op wat juist NIET de bedoeling was. Maar goed gewoon weer proberen en veder gaan is wat ik me zelf heb aangeleerd.

 12. Isabel schreef:

  Goed filmpje, dankje voor het delen Aline! Ik vind het ook heel moeilijk, ik vind het namelijk ontzettend leuk om te doen maar er komt nooit echt uit wat ik wil.

 13. Karlijn schreef:

  Ik zag dit filmpje voorbij komen op Facebook. En man, wat herkenbaar. Ik zit zelf nu in zo’n periode. Alles is kut, lelijk, stom en mislukt. Met hoofdletters en uitroeptekens. Waardoor ik dus constant achter mijn laptop zit en mijn potloden niet meer oppak. Terwijl het me juist zoveel rust en ontspanning geeft. Ik merk het, en doe er niets aan. Maar na dit stukje, ga ik vanavond weer tekenen. Want ook mislukte dingen zijn weleens mooi, en anders gooi ik het gewoon (weer) in de prullenbak :)

 14. Linda schreef:

  Herkenbaar, goed filmpje! Niet zozeer voor mezelf herkenbaar als wel voor mijn vriend, hij is altijd erg kritisch op zichzelf en veel creatieve dingen maakt hij niet af omdat hij zichzelf niet goed genoeg vindt, en dat is zó zonde… ik kan hem daar niet van overtuigen, dat moet hij zelf ondervinden en dat vind ik wel lastig. Maar bedankt voor het delen!

 15. Angela schreef:

  Ik ken het! En net als je doorzet en klaar bent, kan het iets heel moois worden waar je trots op kan zijn. Dat filmpje is goed!

 16. Prachtig filmpje! Heel inspirerend ook :)

 17. Maai schreef:

  Herkenbaar. Heeeeel herkenbaar. Helaas. Tof filmpje inderdaad. En zoo waar. Kus en doorzetten jij.

 18. Kim schreef:

  Ontzettend herkenbaar.. Wat ik vaak in mijn hoofd heb is ook zo anders dan hoe het uiteindelijk word. Ik heb zelf ook een aantal keer op het punt gestaan om er maar gewoon mee te stoppen, gelukkig niet gedaan want aan de andere kant levert het zoveel mooie dingen op! En wanneer mensen dan zo dankbaar zijn voor iets en vertellen dat je het goed doet, maakt dat alles weer even goed.

 19. Kim schreef:

  * en naast dat wil ik nog even kwijt dat ik je werk top vind! Go for it :)

 20. MUS schreef:

  om alleen maar beter te worden is het juist goed dat je dit voelt (:
  en vooral doorgaan hoor!

 21. Olga schreef:

  Ah, thanks! Ik heb erg weinig geduld als het om eigen resultaten gaat. Het moet METEEN goed en niet straks. Ik ga mijn best doen om meer geduld te hebben :)

 22. Liddie schreef:

  Wauw, inspirerend filmpje. Gelukkig heb ik zo’n fase nog niet meegemaakt, maar maak ik het mee dan moet ik mezelf hieraan herinneren. Thanks for sharing!

 23. Marinthe schreef:

  1 woord: HERKENBAAR!!!

 24. Hanne schreef:

  zo is dat :) mijn leraar taal en onderwijs zei vorig semester “elk leerproces is een brokkenparcours. maar dat is niet iets slechts.” en dat is ook iets wat ik mezelf ook voortdurend moet inprenten, want als je iets nooit doet, dan zal je er ook nooit goed in worden.

  het probleem bij mij is dat ik in zo veel dingen goed wil zijn, en dat ik echt niet weet of ik nu liever teken of foto’s maak of filmpjes, of met make-up en kleren bezig ben, want ik doe het allemaal gewoon heel erg graag.

 25. Mariette schreef:

  Wat een goed inspirerend filmpje zeg!

  Liefs, Mariette

 26. Hanne schreef:

  overigens, dit was een filmpje dat ik een tijdje geleden tegenkwam en dat mij ook heel erg inspireerde.

  voor iedereen die niet weet wat hij/zij met zijn leven moet aanvangen: https://www.youtube.com/watch?v=tZ7Y1-0bNeQ

 27. Julie Joanne schreef:

  Dit is zo motiverend! Ik doe ook een kunstopleiding waarbij ik nu nog maar 6 weken heb om een groot project in te leveren, en ik zit behoorlijk met mijn handen in het haar wat betreft mijn concept. Dit soort filmpjes zijn dan erg aanmoedigend, thanks :)
  xx Julie

 28. meike schreef:

  Wauw, dat filmpje is echt zo mooi gemaakt! Wat een werk…respect! Ik heb af en toe ook een periode dat ik wil stoppen, omdat het soms zo k*t is als alles wat je maakt lelijk is. Maar inderdaad, als je volhoudt komt er vanzelf wel weer iets moois.

 29. Michelle schreef:

  Creatief filmpje. Het klopt helemaal!

 30. Mariska schreef:

  Dankjewel. Die ga ik naar mijn zusje sturen die Grafisch Design doet en er soms even doorheen zit.

 31. Pangloss schreef:

  Ik ben zo’n opgever, ben ik bang. Wel altijd heel veel ideeën, maar ik denk al snel ‘Dit wordt niks, laat ook maar.’ Het moet in één keer goed gaan, en anders maar niet. Zo stom eigenlijk, want uiteindelijk doe ik niks, en dat voelt pas echt kut. Dankjewel voor deze peptalk :)!

 32. Maartje Anna schreef:

  Oh Aline, dank je voor het delen van dit filmpje. Met massive deadlines binnenkort en een hoofd dat weigert te denken weet ik precies hoe het voelt. Veel sterkte en motivatie wens ik je om het beeld te bereiken!

 33. Caroline Lismont schreef:

  omg dit was net wat ik nodig had. Dikke merci Aline!

 34. Olivia schreef:

  Inspirerend filmpje! Heel herkenbaar, ook. Ik moet maar snel weer gaan schilderen een keer.

 35. Dianne schreef:

  So true!! Ik herken het helemaal en ik herken het ook in mijn vriend die momenteel druk bezig is met fotografie en ook heel vaak zijn werk niet zo tof vindt als hij had gedacht!

 36. Mady schreef:

  Wauw. Ja.

 37. Karin schreef:

  dank-je-wel

  :)

 38. Liliane schreef:

  Ja dit filmpje is liefde. Hij staat in mijn favorieten zodat ik hem af en toe kan bekijken. Natuurlijk ben ik dat vergeten maar gelukkig kom jij tot mijn redding om me eraan te herinneren.

 39. Eva schreef:

  Ben heel blij nu met je post. Precies wat ik even nodig had.

 40. Rosanne schreef:

  Het filmpje ga ik morgen bekijken, maar verder ben ik het dik eens met je praatje!

  (zaterdag deed ik een workshop en daar heb ik zo. Veel. Van. Geleerd. Bijna belachelijk gewoon. Ookal is het pas een paar dagen terug, elke keer dat ik eraan denk krijg ik een denkbeeldige schop onder de kont & word ik helemaal blij en warm en “omg ja dit wil ik écht” van binnen. Dus ik heb besloten dat dat een soort van mijn persoonlijke peptalk word voor in ~donkere tijden~. Vond het wel toepasselijk bij je blogje, vandaar dat ik er zo random over begon te vertellen.)

 41. Osina schreef:

  Herkenbaar, heel herkenbaar. Dit is precies wat ik nodig had. THANKS voor het delen! :)

 42. […] filmpje heb ik bij Aline van Paper Boats voor het eerst gezien. Lees hier haar peptalk voor alle […]

 43. Mylene schreef:

  Shiiiit, niet alleen inhoudelijk heel sterk, maar ook gewoon qua beeld heel tof gemaakt! Energieboost!

 44. Judith schreef:

  Elke keer als ik op jouw blog kom krijg ik zin in chocola. Heel vervelend hahaha
  Maar dat heeft hier verder niks mee te maken. Het is inderdaad een heel tof filmpje en erg herkenbaar!

 45. Daisy schreef:

  Ik studeer aan de academie en zit momenteel echt in zo’n fase waarin niets goed is. En dan raden ze inderdaad aan om veel te doen en achja; zat er echt even heel erg doorheen. Huilen stond me nader dan het lachen en dacht echt even te willen stoppen… Tot ik dit filmpje zag! WOW ik ben meteen weer helemaal geïnspireerd.

  Eigenlijk wil ik er graag een blog over schrijven… Zou ik als aanvullend materiaal bij mijn blog dit filmpje mogen plaatsen met een link naar je artikel? Of vind je dat heel vervelend?

  iig bedankt :).

 46. Mies schreef:

  Arghhh… I KNOWWWW!
  Normaal een lurker, maar ik moet hier echt even op reageren. Ik heb Docent Beeldende Kunst gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in R’dam, en ik heb in jaar 2 een volledig jaar in deze fase gezeten. En deze fase werd ook nog eens volledig bevestigd door mijn docenten. Kortom; ruk.
  Ik ben toen gestopt. En dat voelt (nu twee jaar later, nog steeds) best kut eigenlijk.
  Het mooie ervan is: ik denk dat je als ekte creatieveling nooit echt stopt. Je kunt met een bepaald project/opleiding of wat dan ook stoppen, maar er zal altijd een gevoel blijven van ‘iets willen doen ermee’. Dus dat is wat ik ga doen. Geen opleiding, wel ‘iets’.
  Het filmpje geeft voor mij een geweldig inzicht: gewoon doen, heel veel doen. En dat moet de analyserende twijfelkont in mij maar gewoon eens gaan realiseren.
  Bedankt Aline :) fijne motivatie dit!

  • Aline schreef:

   Bij creatievelingen blijft het hoe dan ook altijd doormalen in het hoofd. Althans, bij mij is dat wel zo. Na een schooldag ben ik ’s avonds nog steeds bezig met mijn werk. In mijn hoofd. ’s Weekends ook. En ik denk dat dat ook gebeurt als je stopt met je opleiding (zonde trouwens! :( ) Je komt altijd wel weer met nieuwe ideeën, je krijgt nieuwe invloeden etc. Hoop dat je een beetje uit je ruk periode komt en weer voldoening kunt halen uit de dingen die je maakt!

 47. Stéphanie B. schreef:

  Dit had ik nu echt nodig. Het filmpje is prachtig en krachtig. Ik studeer fotografie en sta op het punt om alles op te geven. 10% van mijn lijf wil nog alles proberen om me nog een kans te geven, maar het zal heel veel hard werk vereisen en ik voel me mentaal niet klaar/krachtig voor, m.a.w ik voel me vast in mijn eigen twijfel en onzekerheid. Ik kan er ook zo met niemand over praten. Dank je voor het delen van deze peptalk. Nu nog de stap maken om weer in mezelf te geloven.

  • Aline schreef:

   Aw :( Dat lijkt me echt een rotsituatie. Als je zin hebt om alles even van je af te schrijven mag je me altijd een mailtje sturen hoor!

   • Stéphanie B. schreef:

    Dat is heel erg lief van jou! Ik heb vandaag al gechat met een vriend die vorig jaar hetzelfde had doorstaan, door met hem te praten heb ik echt wel moed gekregen. Studeren aan een Academie kan jouw passie doven, daarom ben ik van plan om een tijdje m’n eigen weg te zoeken naar wat mij fotografisch aanspreekt. Sowieso moet je als fotograaf (na je opleiding) jouw eigen weg zoeken naar een baan. Ik wil nooit mijn creativiteit opgeven en een opleiding die mn creativiteit belemmert is voor mij not-done. nja, ik voel dat ik eventjes een time-out nodig heb. Heb nu voor het komende weekend een reisje geboekt naar Parijs, om me te laten inspireren en me te ontspannen. :)

 48. […] volledige credits hiervoor gaan naar Aline. Voor iedereen die haar niet volgt: ze schreef een poosje terug een blogje over hoe het voelt als je precies weet wat je wilt maken, maar het niet lukt. Het gevoel dat je […]

 49. Hesteranne schreef:

  Helemaal waar. Soms zit je gewoon vast of gaat iets niet zoals je willen. Ik heb vaak grootse ideeën maar de uitvoering laat vaak nog te wensen over. Dank voor het inspirerende filmpje :D

 50. Laura schreef:

  Dankje.
  Gewoon dankje.

 51. plan q antibes schreef:

  of course like your web-site but you need to test the spelling on several
  of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I
  will definitely come again again.

 52. […] Daarbij ook dit filmpje dat ik eens tegenkwam bij Aline: […]

 53. […] Daarbij ook dit filmpje dat ik eens tegenkwam bij Aline: […]

Laat een reactie achter