Een fijne tip voor de zondagavond

Vorig jaar heb ik me maandenlang verdiept in het veelomvattende onderwerp ‘herinneringen’. Het menselijk brein en de manier waarop we herinneringen bewaren en ook vergeten is zo ontzettend fascinerend dat ik besloot mijn scriptie erover te schrijven.

Nu is een scriptie op de kunstacademie iets minder heftig als op een universiteit (bij ons draaide het allemaal om je fotografie-afstudeerproject en de scriptie diende puur als theoretische ondersteuning bij het maakproces van je foto’s) maar ik las veel teksten, keek documentaires en maakte hier beeldexperimenten bij. Als ik het aandurf deel ik misschien wel een keer iets hier. :)

(Wist je bijvoorbeeld dat het écht heel nuttig is dat je dingen vergeet? Dit doet je brein om ruimte te maken. Om op te ruimen. Kun je dat voortaan als excuus gebruiken. “Oh m’n brein was even opruimen, sorry dat ik je verjaardag vergeten ben.”)

Iets wat best wel in het verlengde lag van mijn scriptie is de podcast Bob. Waarschijnlijk heeft de hele wereld en zijn moeder deze podcast al geluisterd en ben ik de allerlaatste op aarde die ‘m tegenkwam (zoals VAAK, ik weet niet wat het is maar ik woon echt permanent onder een steen) en is deze tip onnodig maar voor de mensen die samen met mij onder die steen zitten, maakt u kennis met Bob.

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Elisa is dementerend en doet me ook best wel denken aan Thomas zijn oma, die Alzheimer heeft. Elisa brabbelt ineens van alles maar je weet niet of je het voor waar kunt aannemen. Haar brein pelt allemaal laagjes van herinneringen eraf waardoor er hele specifieke momenten overblijven. Zoals Bob. Maar zoals met elk dementerend persoon kun je je afvragen: bestaat Bob eigenlijk wel?

Ik heb nog helemaal niet zoveel podcasts geluisterd in mijn leven maar deze hield me in zijn greep. Heb alles in bijna één ruk geluisterd. Het is echt jaloersmakend mooi gemaakt en ook zó ontroerend. Je kunt Bob opzoeken in iTunes of hier luisteren.

Voor de mensen die hem gaan luisteren: ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden! En voor de fanatieke podcastluisteraars hier: hebben jullie tips voor meer fijne podcasts? Deel ze met mij en m’n lezers in de comments!

Reacties

 1. Janna schreef:

  Ohh, die kende ik nog niet! Die ga ik zometeen direct downloaden om deze week in de trein te luisteren. Ik heb op mijn blog een paar artikeltjes geschreven over mijn favoriete podcasts. De laatste update is van vorige week! Mijn favoriete op dit moment is The Slow Home Podcast.

  Hier staan alle andere, als je geïnteresseerd bent: http://www.jannakamphof.nl/tag/podcast/

  Liefs, Janna

  1. Aline schreef:

   Wat vond je ervan? Ik zal eens op je blog loeren voor tips!

 2. Anna schreef:

  Wauw ik ben benieuwd! Ik heb morgen 3 uur in de trein om er aan te beginnen. Podcasts vind ik zó fijn! Liefs

  1. Aline schreef:

   Ahhh en??? Geluisterd?

 3. Karlijn schreef:

  Ik heb veel over Bob gehoord, maar ben er nog niet aan toe gekomen om naar te luisteren! Hij staat wel hoog op mijn luisterlijstje. En tja, aanraders voor podcasts…mijn podcastsmaak is redelijk specifiek en niet iedereen wordt blij van een podcast over Star Trek. Maar ik vind De vierkante ogen show erg leuk, daar bespreken ze van alles over popcultuur. Vooral de eerste aflevering over Heel Holland Bakt is een aanrader!

  1. Aline schreef:

   Hahaha ik heb niet heeel veel met Star Trek verder maar die andere met de aflevering over Heel Holland Bakt klinkt nu al top :D Ik ga m opzoeken!

 4. Eva schreef:

  Deze moet ik echt luisteren (ik leef blijkbaar onder dezelfde steen), het klinkt bijna als een podcast over mijn oma.

  ps. whatsup met je blog? Looove de nieuwe layout!

  1. Aline schreef:

   Hij is zoooo mooi. Doen hoor!

   En ja nieuw jasje, werd tijd :D

 5. Shirah schreef:

  Die podcast lijkt mij prachtig! Meestal heb ik het geduld niet om te luisteren, tenzij ik schoonmaak, maar daar moet nodig verandering in komen.

  Je nieuwe lay-out is trouwens heel, heel, heel mooi!

  1. Aline schreef:

   Dankjewel Shirah! <3

 6. Laura schreef:

  Wat interessant om hierover na te denken! Ik ben heel benieuwd naar je project en ik hoop dat je het ooit wilt delen.:)

  1. Aline schreef:

   Jaaa ga ik zeker doen zodra ik het aan durf :) Gelukkig heb ik een fijn blogpubliek dus komt goed!

 7. LP schreef:

  Herinneringen en “wat is nou eigenlijk “waarheid”?” zijn thema’s waar ik ook (vooralsnog achter de schermen) veel mee bezig ben, en ik vond “Bob” dan ook geweldig.

  Mijn favoriete podcast is “You must remember this”, daarin wordt in meerdere afleveringen de geschiedenis van Old Hollywood onderzocht, ook in de sociaal-maatschappelijke context van die tijd.

  1. Aline schreef:

   Wow die klinkt echt reuze interessant! Ik schrijf ‘m op m’n lijstje!

 8. Nicole schreef:

  O, d’n Bob, ik ben gewoon jaloers op iedereen die ‘m nog voor het eerst kan luisteren! Ik vond alles prachtig eraan, het verhaal, de montage, de muziek… Ook dat ze open zijn over hun twijfels en minder handige acties. En dan dat einde, dat raakt me telkens als ik eraan terugdenk.

  1. Aline schreef:

   Preciesssss dit! Heb het echt in één ruk geluisterd. Misschien had ik wat moeten ‘bewaren’ haha. En god ja dat einde…

 9. Inge schreef:

  Jaaa Bob! De beste podcast die ik tot nu toe heb geluisterd. Mijn aanrader, naast Bob, is Vuile Lakens, een podcast over seksualiteit, wat veel interessanter is dan het klinkt!

  1. Aline schreef:

   Klinkt tof! Ik ga ‘m opzoeken, dank voor de tip!

 10. Meike schreef:

  Ik heb samen met je mee onder een steen geleefd, dus heel leuk zo’n aanrader! Ik ga hem meteen downloaden! :-)

  1. Aline schreef:

   Aaah leuk! Laat je weten wat je er van vond zodra je ‘m hebt geluisterd?

 11. Paul schreef:

  Ik ken de podcast en heb ‘m heel snel uitgeluisterd. Prachtig. Dat geldt ook voor jouw mooie layout. Heb je dit zelf gebouwd?

 12. Bregje schreef:

  Ja, Bob. Ik vraag mij af wanneer ik weer zoiets perfects kan zien/luisteren. Zo’n mooie podcast. Ik heb toen geloof ik mijn hele leventje even stilgezet om hem zo snel mogelijk af te kunnen luisteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mijn blog via e-mail