Ik ga even afkicken

6 oktober 2014 - Persoonlijk

Ik kwam maar moeilijk op gang het nieuwe studiejaar. Ik zat heel erg vast in het idee dat ik MOET presteren want mijn propedeutisch examen (joe, gooi er even wat dure termen tegenaan, doe ik gewoon) ging immers meer dan goed. Dat legt de lat meteen heel hoog. Of ja, ik leg de lat voor mezelf heel hoog. En dat slaat natuurlijk nergens op.

Hoe meer ik van mezelf ga verwachten hoe banger ik juist word dat ik iets niet kan. Soms denk ik zelfs dat mijn hele eerste jaar gewoon een opeenstapeling was van toevallig goed gelukte experimentjes. Gewoon geluk hebben. Mazzel. Zoiets. Ik loop nu al een tijdje met dit gevoel rond en dat is niet fijn.

Afgelopen we(e)k(en) (lekker veel haakjes in een woord, lekker rebus) zat ik daarom alles behalve lekker in mijn vel. Waardoor dat kwam? Ik zat mezelf vooral heel erg in de weg. Lekker doemdenken. Want alles mislukt (in mijn ogen, valt in werkelijkheid natuurlijk allemaal reuze mee) en ik kan niks (valt gelukkig ook reuze mee) en waar ben ik nu eigenlijk goed voor? Lekker zwelgen in zelfmedelijden.

En waar is dat nuchtere Friese meisje gebleven?

Die is even kwijt.

Ik wil heel graag die nuchtere troela weer terug en omdat ik internet niet wil gebruiken als therapiesessie met huilie huilie verhalen neem ik even een kleine blogpauze. Even afstand van mijn blog en van social media. Want mijn chaotische brein trekt op dit moment al die impulsen even niet. Mijn mailbox is een zooitje en mijn hoofd eigenlijk ook.

Daarbij betrap ik mezelf veel te vaak op doelloos laptoppen. Facebook, Twitter, m’n favo fora, Instagram, Bloglovin en als het rondje klaar is doe ik het gerust nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. En zo zijn we twee uur verder en heb ik geen poot uitgestoken. Ondertussen ligt er een laag stof zo dik dat ik een sjaal ervan kan breien op mijn geliefde piano en liggen er tal van ongelezen boeken in de kast. Ondertussen had ik al een volledige boekresearch voor school kunnen typen en had ik allang op en neer kunnen fietsen naar de volkstuinen waar ik een fotoserie over maak. (Zo leuk is dat trouwens. Zulke leuke mensen, kreeg gisteren drie courgettes in m’n handen geduwd van een oud omaatje. I laf it. Maar daar vertel ik alles over na zhe blogbreak.)

En juist dan voel ik me nutteloos en blegh en blugh en wil ik mezelf slaan omdat ik niks nuttigs heb gedaan. Dat gevoel draagt alles behalve bij aan de gemoedstoestand die ik in het begin van deze post beschrijf.

unnamed-4

“Ik wil aaaaandacht!”

Dus, een blogpauze. Want ik krijg gewoon even niks leuks uit m’n vingers. Ik vond het altijd een beetje suf als mensen dat aankondigen, want je ziet immers vanzelf wel wanneer iemand post en wanneer niet maar ik vind het ook stom om opeens een maand niks te laten horen. Dus schrik niet lieve lezers maar ik kom terug. Echt. (Insert hier een dramatisch piano-muziekje.) (Heb net een nieuwe lay-out, hallo vet zonde als ik nu zou stoppen.) (Ik zou NOOIT zonder bloggen kunnen, vooral als ik even na ga wat ik allemaal heb meegemaakt dankzij mijn blog.) Als vanouds. Met een grote dosis poekies, anti-climax verhaaltjes en wijsheden over het creatieve proces, maar voor nu richt ik me even op mijn offline leventje voor een paar weken. Hooguit een kleine maand. (Morgen naar Yann Tiersen aaaah. Zin in.)

(Hopelijk kan ik na die maand zelf meesterstukken spelen op mijn piano want nuttige tijdsbesteding enzo.)

Ik wil tot slot nog even zeggen dat ik echt de leukste lezers ooit heb en dat ik nog altijd blij word van jullie comments en dat ik daar veel te weinig op reageer waarvoor sahwry maar ik lees altijd alles met de grootste smile op m’n gezicht. Geen grap. Einde.

Tot snel!

(Ik kon dus geen fatsoenlijke foto bij dit stukje uitkiezen zonder dat die meteen een melodramatische lading krijgt. Doe maar net alsof er poep onder die schoenen zit.)

Reacties

 1. Eva Leek schreef:

  Ik snap je meid! Ik zit ook elke dag doelloos te internetten… Tot over een maandje ;)

 2. Julia schreef:

  Ik heb op dit moment echt precies hetzelfde, dus snap je frustgevoelens helemaal (vooral het rondje social media/blogs blijven herhalen is erg herkenbaar haha)! Ik ga nu naar een psycholoog en volgens haar is het iets waar belachelijk veel twintigers mee kampen, ik noem het maar een quarterlifecrisis ofzo. Het is denk ik heel verstandig om even een breakie te nemen van de iets minder belangrijke dingen en je te focussen op de musts! Het komt vast wel weer goed met ons ;)

 3. Olga schreef:

  Ik begrijp het maar al te goed. Kunstacademie’s staan gelijk aan mental breakdowns (en ook aan oh yeah ik ben zo awesome momentjes gelukkig). Do what you gotta do and come back happy!

 4. Jacqueline schreef:

  Ik begrijp het. Succes

 5. Lauriëtte schreef:

  <3 Komt goed, je kan het Aline! x

 6. Hannah schreef:

  Succes! We zullen je missen, ik word altijd zo blij van (en jaloers op;)) je prachtige foto’s, mooie teksten en leuke humor! Tot over een maand:)

 7. Heel veel succes Aline! Je kunt het!

 8. Bente schreef:

  Wat schrijf je toch heerlijk. Hopelijk ben je weer snel uit je dipje, maar neem vooral lekker de tijd voor jezelf.
  P.s. zowel mijn ouders als schoonouders hebben een volkstuintje en zijn inderdaad echt heerlijke mensen.

 9. Isabella schreef:

  Ik snap je helemaal! Tot over een maand;)

 10. Stephanie schreef:

  Lastig en herkenbaar. Geniet van je rust! En tot snel :)

 11. Marjolein schreef:

  Helemaal te begrijpen <3 Neem je tijd, en over een maandje zien we je gewoon weer :D succes met afkicken, haha.

 12. Sarah schreef:

  geniet van je rust! en kom pas terug als je helemaal uitgerust bent (al kijk ik er wel heel erg naar uit).
  groetjes!

 13. Styling Note schreef:

  We zien je gewoon snel weer terug! Eerst even lekker genieten van je offline leventje en je hoofd weer rechttrekken ;)

 14. Nienke schreef:

  Ik begrijp t helemaal, honderd keer dat zelfde rondje op internet en dan uiteindelijk helemaal niks nuttigs gedaan hebben.
  Maargoed, rust lekker uit en dan zien we je vanzelf weer verschijnen *wacht met smart* :P

 15. Emma schreef:

  Ik snap het hoor, heel goed juist dat je hiervoor durft te kiezen :) Misschien dat het aankondigen juist wel helpt in het jezelf eraan herinneren dat van alles even niet hoeft en dat het standaard social media-rondje even beter-niet hoeft.
  Zo herkenbaar trouwens die vicieuze cirkel van ik-moet-van-alles-maar-oh: instagram, twitter, facebook, bloglovin’ op repeat ;)

  Misschien dat ik ook even een pauze neem, ik blog dan wel niet maar mijn hoofd loopt ook even over en jij omschrijft het dan weer zo mooi dat het helemaal herkenbaar voelt. Ik hoop dat het je wat rust brengt :)

 16. Eilish schreef:

  Heel erg begrijpelijk… en dan youtube nog. Na 5 uur heb ik nog niks gedaan, oeps. Ik moet ook maar eens goed gaan nadenken hoe ik het beter kan aanpakken, want ook ik kom al in de knoei! Respect voor je keuze!

 17. Remii schreef:

  Tja dat rondje, en de ongelezen boeken en alle DIY die ik nog wil doen. Ik denk dat ik met je mee ga doen en eens alle boeken ga lezen die nog in mn kast staan. Je hoort nog of het gelukt is ;). En veel plezier in je time-out, geniet van alle dingen die je gaat doen, en je hoeft niet altijd nuttig te zijn, dat helpt soms

 18. Anne-Fleur schreef:

  Haha poepschoenen, check. Heel herkenbaar, veel plezier met het echte leven;-) En veel plezier bij Yann Tiersen! Ik moet helaas niet werken.. had ik stiekem mee kunnen luisteren. Tot na de blogbreak! X

 19. Kim schreef:

  Ik vind het heel erg jammer dat ik je even moet missen maar ik snap je wel. geniet ervan
  Hopelijk tot snel ! :)

 20. Jessica schreef:

  Ik mis je nu al, huilie huilie. Zonder gekheid: ik snap je helemaal. Tot over een paar weken!

 21. Karlijn schreef:

  Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat internet echt het meest afleidende iets ooit is! In ieder geval veel succes (en plezier ook) met school en alles :)

 22. Wow, serieus, dit is zo enorm herkenbaar! Ik blog graag, heel graag & ik heb het gevoel dat ik eindelijk iets gevonden heb dat ik echt leuk vind! Maar tegelijk voelt het verschrikkelijk nutteloos om zoveel tijd voor mijn computer te presteren, ik wil zo graag nuttige dingen doen, me meer concentreren op school, meer knutselen, meer lezen, etc. Ja, echt ik snap je helemaal!

 23. Melissa schreef:

  Wat een stapel van herkenbaarheid, deze blogpost. Hoewel ik je leuke blogposts zal missen, is je afkick-periode meer dan logisch. Geniet ervan, ik hoop dat het je goed doet en je straks weer vol energie zit om er tegenaan te gaan!

  Trouwens, ik zag ergens in de afgelopen dagen een tweet voorbij komen van jou in de trant van “uren naar fotografie van anderen kijken en dan kijken naar die van jezelf van ‘meh'”. Dat heb ik dus wanneer ik uren jouw foto’s heb bekeken en daarna weer Photoshop met mijn eigen foto’s open, haha. En hoewel ik de hoge lat goed herken, vind ik dat je zeker wel trots mag zijn op al het werk dat je gemaakt heb. Zeker weten dat dat geen toeval is geweest! :)

 24. Susanne schreef:

  Even een moment nemen om tot jezelf te komen is gewoon nodig zo nu en dan. Geniet lekker van je break!

 25. Sterre schreef:

  Geef jezelf gelijk een lekker stuk chocolade taart, een warm bad en gewoon even tijd. Ik hoop dat ik over een tijdje weer leuke blogpostjes krijg van een Aline die wel lekker in haar vel zit. ♥

 26. Papier schreef:

  Hoi boot, je kent me niet maar je bent knetter knetter goed en je moet niet zo ontzettend zeiken dat je onzeker bent ja. Want dat is net als vroeger, toen de nerd van de klas zei dat hij niet geleerd had en toch een 9 behaalde. Stom dus.

  Oh en je blog is awesome. Minder schrijven is oke, maar pleur een eind op met je onzekerheid want dat is echt knetterstom.

 27. shanne schreef:

  reageer nooit in de comments! maar neem gewoon rustig de tijd om alles weer een beetje op orde te krijgen in je hoofd! Het is heel herkenbaar wat ik lees, en het enige wat nu helpt is orde te scheppen in de chaos in je hoofd om alles weer op een rijtje te krijgen! en af en toe doelloos internetten, mag gewoon! wees niet te streng voor jezelf.. dat is voor niemand goed.

 28. Imre schreef:

  Weet je, ik doe gewoon met je mee. ( niet met bloggen, want ik heb geen blog, maar social media. Gewoon even focussen op wat ik moet doen.)

 29. Michelle schreef:

  Daaaag Aline tot snel!

 30. Mirre schreef:

  Ik ga je missen in mijn dagelijkse rondje! Maar ik begrijp je wel en heel veel succes met alles op orde brengen <3

 31. Femke schreef:

  Zelfs dit kan je leuk brengen :)
  Ik hoop dat je over een tijdje sterker in je schoenen zal staan ! Zet hem op he!

 32. Sabrina schreef:

  Ik snap het helemaal! Ik ga je blogpost wel missen haha, tot over een maand!

 33. Anna schreef:

  <3 take your time

 34. Marleen schreef:

  Ik snap je wel hoor. Ik zit soms ook te lang achter de computer, terwijl ik dan eigenlijk ook iets anders *kuch* nuttigs had kunnen doen.

  Hopelijk zit je hierna weer lekkerder in je vel, en kun je weer geweldige blogjes voor ons schrijven!

 35. Ilse schreef:

  Wat rottig hey! Maar ja, soms moet je gewoon even tijd voor jezelf vrijmaken en in bloggen gaat nu eenmaal zoveel tijd zitten dat wanneer je het druk hebt, bloggen net iets teveel tijd inneemt om nog tijd voor jezelf te kunnen maken. … Oké. Meewarrige zin, maar je begrijpt wat ik bedoel. Hoop ik. Neem de tijd die je nodig hebt in elk geval, het komt goed!

 36. annouska schreef:

  Iedereen zit helaas wel eens in een dip door drukte en stress. En dat je dan even je blog en social media laat gaan is helemaal niet erg. Soms hebben andere dingen even meer prioriteit.

  Succes komende tijd en ik hoop dat je straks met een leeg hoofd die vrij is van stress en weer wel vol zit met ideetjes terug komt om te bloggen!!

 37. Demi schreef:

  Succes met alles and don’t rush anything. We zien wel wanneer je weer terugkomt <3

 38. Marije schreef:

  Succes met je opdracht van school

 39. Laurie Karine schreef:

  Geniet van het offline zijn en ik hoop dat je jezelf heeeel vaak met een boek op de bank vind of in een mooie situatie met je camera in je hand. Lummelen en van de radar zijn is nodig voor zo’n creatief iemand als jij. xxxx

 40. sam schreef:

  Ik volg je pas sinds kort maar vind je blogjes altijd erg leuk om te lezen! <3 de humor.. Heel veel succes met je studie en hopelijk tot snel!

 41. Lizet schreef:

  Je hebt groot gelijk, een te vol en chaotisch hoofd is ook niet fijn. Ik ben op dit moment ook veel aan het zoeken naar hoe die leger kan. Succes! Lekke veel lezen, pianospelen en Tony’s eten. :)

 42. Minou schreef:

  Een kleine maand zonder mijn favoriete blog :(
  In ieder geval succes met je piano talent en alles wat je wilt gaan doen :)
  Tot over een maandje!

 43. Ilse schreef:

  Lieve Aline,
  Geniet heerlijk van je offline mandje en kom dan fris en fruitig weer terug met veel nieuw geleerde pianostukken en uitgelezen boeken.

  Liefs

 44. Sjoukje schreef:

  Alles komt goed – soms is een pauze even alles wat je nodig hebt – Liefs

 45. Vink schreef:

  Ik heb dit ook heel erg op dit moment. Veel te doen voor school maar het wil maar niet lukken, zit daardoor ook niet zo lekker in mijn vel..
  Maar ik snap je keuze helemaal! <3

 46. Bregje schreef:

  Dit klinkt bekend. Soms heb je inderdaad van die periodes dat je je even ‘bleggh’ voelt en je het gevoel heb dat je geen werk of iets leuks kan produceren. Ookal is bloggen heel leuk, het kan in van die periodes er wel voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je ‘moet’ posten. Dan kun je beter even pauze nemen en weer verder gaan wanneer je er weer echt zin in hebt!

 47. cheyenne schreef:

  aii, klinkt heel herkenbaar! even goed de tijd voor jezelf nemen :) soms is een pauze van alles even nodig!
  xo, cheyenne

 48. Tamarah schreef:

  Herkenbaar en succes met het ordenen van de chaos :). Het is soms goed om even afstand te nemen zodat je alles beter kunt overzien! Good luck!

 49. Laura schreef:

  Ik snap heel goed waar je het over hebt, ik zit in een soortgelijke situatie. Ik geloof dat ik ook even een pauze wil nemen van alle social media en het bloggen..

 50. Annelies schreef:

  Mooi en herkenbaar stukje. Geniet van je blogbreak en neem je tijd! Wij zijn er toch nog hoor als je terug komt :-)

 51. Sabine schreef:

  Oké, ik heb dus nu precies hetzelfde. Ik heb gisteren alle social media apps van mijn telefoon verwijderd en heb facebook, twitter, instagram en youtube geblockt op mijn computer. IK HEB NOG NOOIT ZO VEEL SHIT GEDAAN GEKREGEN EN RANDOM LEUKE DINGEN GEDAAN. Waar zat ik? Wel extra grappig dat ik je dus net, super omslachtig via de browser van mijn telefoon, een berichtje stuurde omdat je blog het even niet deed en ik die eigenlijk nog wel wilde lezen als enige toegestane afleiding. Haha. Geniet ervan!!

 52. Hanne schreef:

  Hartje.

 53. Ruth schreef:

  Tot gauw, rust lekker uit, geniet, voel je goed en laad weer op!

 54. Paul schreef:

  Aline, groot gelijk om dan even afstand te nemen. Ik herken je gevoel over BlogLovin’, doelloos rondklikken, uren daaraan besteden helemaal. Dus ik zou haast zeggen: kom niet te snel weer terug.

 55. Ella schreef:

  Hee!
  Ik reageer eigenlijk nooit, maar ik lees je blog wel graag en vaak :) Ik snap dat je een blogbreak/internetbreak wil nemen. Zelf heb ik vandaag denk ik 3 uur niks zitten doen achter m’n laptop, en nu is mijn kamer nog steeds een zooi en moet ik nog een boek uitlezen voor school… Misschien moet ik mijn laptop morgen maar uitlaten :( Veel plezier en succes in de kleine break! xx

 56. Anneleen schreef:

  Ik heb net je blog ontdekt en vind het hier heel gezellig! Soms kan een pauze echt deugd doen… Zet alles maar even goed op een rijtje en ik blijf je blog in het oog houden. Liefs!

 57. Indira schreef:

  Ik ben ervan overtuigd dat als je Facebook en Youtube filmpjes en al die andere dingen weglaat, je een HOOP tijd overhoudt om alles op orde te krijgen… Succes!

 58. Marlous schreef:

  Wat rot dat je zo twijfelt aan je kunsten. Ik vind je foto’s namelijk erg mooi :-). Maar ik heb meer kunstacademie vriendinnetjes en ik hoor van iedereen hoe zwaar de beoordelingen zijn. Rot dat je je niet lekker in je vel voelt, ik hoop dat er snel verandering in komt.

  Misschien toch maar af en toe inloggen om alle lieve berichtjes hier te lezen :-)

 59. Marieke schreef:

  Ohhh dat doelloze internetrondje, again and again… Zo herkenbaar. Focus je even op wat goed en belangrijk voor je is. Wij zien je vanzelf wel weer verschijnen!

 60. Nadia schreef:

  Aw ik mis je fijne verhalen wel hoor! Ik zal eerlijk zijn, ik check elke dag of er toevallig iets geplaatst is. Maar natuurlijk moet jij je tijd en ruimte nemen om tot rust te komen en de lat niet al te hoog te leggen. Ik hoop snel weer van je te horen! <3

 61. Mikki schreef:

  <3

  Ik hoop dat je je inmiddels weer een beetje beter voelt. Ik kan zelf ook echt heel moeilijk doen in mijn hoofd door school (waarom ook echt altijd door school) en dat is stom. Het kost me best veel moeite om uit dat doemdenken te komen maar soms lukt het me opeens om tegen mezelf te zeggen JOE MIK DIT GAAT NERGENS OVER WAT JE NU ALLEMAAL DENKT DOE NORMAAL en soms gaat het dan een beetje beter

Laat een reactie achter