Ik twijfel, dus ik besta

23 november 2015 - Persoonlijk

Op dit moment zit ik in een fase van m’n leven (“m’n leven”, gaat ze weer hoor, die Ali) waarin het eigenlijk allemaal wel lekker gaat. De opdrachten druppelen met regelmaat binnen, ik ben veel op pad, besteed veel uurtjes starend naar Photoshop of m’n filmbewerkingsprogramma en af en toe zie ik nog eens een vriendin, wanneer ik niet met Thomas en de poekies op de bank luier.

De opdrachten die ik nu doe variëren gigantisch, en dat vind ik vet tof. Zo kan ik lekker uitvogelen wat ik precies leuk vind en waar ik het allergelukkigst van word. Portretjes hier, productfoto’s daar. Dan weer in een studio kookfilmpjes opnemen met De Groene Chicks, dan weer ergens in een grachtenpandje in Amsterdam sfeerfotootjes schieten voor een tof bedrijf.

“Huh, deed jij niet nog ergens een studie, ofzo?”

Oja. De kunstacademie. Bloed, zweet en tranen om toegelaten te worden. Het eerste en tweede studiejaar glansrijk doorgekomen. Vol goede moed starten met jaar drie. Maar toen,

Twijfel

De twijfel zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [ˈtwɛifəl] Verbuigingen: twijfel|s (meerv.) onzeker gevoel over wat je moet doen of denken Voorbeeld: `twijfels hebben/koesteren

Dat ik een twijfelkont ben, dat is voor de mensen in m’n directe omgeving niks nieuws. Soms sta ik in een winkel een jurkje te passen en kom ik er niet helemaal uit (lees: WTF MOET IK NOU DOEHOEN OMG IK WEET T NIEHIET!). Dan app ik een foto van mezelf flanerend in het jurkje naar zowel Thomas als Femke. Als beide enthousiast zijn wordt ‘ie gekocht, anders niet. (Als één van de twee niet reageert blijf ik net zolang konten draaien in het pashokje totdat diegene tot leven komt.)

IMG_3700

Zul je altijd zien. Sta jij met levensdilemma’s in een pashokje,
staat je BFF met der tengels in het sop.

Om nog maar te zwijgen OVER HET AVONDETEN. Jeetje jongens, dat het uitkiezen van een avondmaal zoveel keuzestress oplevert hadden ze de 18-jarige Ali wel even mogen vertellen toen ze op zichzelf ging wonen. En dat heb ik het nog niet eens gehad over welk liedje van het nieuwe album van Adele ik nou het mooist vind. (Remedy of toch Sweetest Devotion?) Of welke auto ik wil als ik een rijbewijs heb. (Als ik het überhaupt kan betalen.) (Vast niet.) Of welke wijn ik wil kopen in de supermarkt. (Kiezen jullie ook altijd de fles met het mooiste etiket?)

Die keuzestress beperkt zich tegenwoordig niet tot jurkjes of wijn, maar gaat iets verder dan dat. Eigenlijk kun je best wel spreken van een gigantisch first world problem. Een luxeprobleem. Om even een kleine situatie te schetsen: doordat m’n bedrijf (bwahaha ‘m’n bedrijf’, even kotsen in m’n mond) als een tiet gaat, gaat m’n studie even ehh.. iets minder als een tiet. Grootse plannen had / heb ik met m’n studie. Stage lopen in het buitenland, vette eigen projecten doen en volgend jaar een toffe afstudeerexpo neerzetten. Ondertussen druppelen de mailtjes binnen met aanvragen voor opdrachten die qua tijdsbestek net niet helemaal in m’n ambitieuze studieplannetje passen. Ondertussen bekruipt me een gigantisch schuldgevoel tegenover mezelf want wehh ik heb zo hard geknokt voor school.

IMG_3701 copy

Wat doe je met zo’n dilemma?

A) Stoppen met studie. Gaan met de banaan. Over een half jaar ‘entrepreneur’ in je twitter-bio zetten want dat hoort zo tegenwoordig als je je door een Hetty hebt laten inschrijven bij de KvK.
B) Stoppen met bedrijf, in ieder geval even op ‘een laag pitje’ zoals je dat zo hip zegt. “Hoe gaat het?” “Ja goed, voorheen druk druk druk, je kent het wel, maar nu heb ik de boel even op een laag pitje.” Ploeteren voor studie.
C) Huilen in een hoekje, handen in het haar en jammeren dat je het allemaal even niet meer weet en dat het allemaal zo fucking irritant is eigenlijk dat je tegenwoordig ALLES KUNT en ALLES MAG en dat JIJZELF de REGISSEUR BENT VAN JE EIGEN LEVEN. Pleur op. Gaat heen met je eindeloze mogelijkheden. Ik wil er niks van weten.
D) Een twintigerscrisis inlassen.
E) Gewoon kappen met alles en een poezenboerderij openen in Engeland.

Mag ik een joker inzetten?

Wijze Naomi zei ooit dat ik datgene moet doen wat me het meest gelukkig maakt, en dat je nooit dingen met tegenzin moet doen. Zonde van je tijd. Maar wat nou als je even niet meer weet wát je nou precies het meest gelukkig maakt? Kan ik dan een foto van m’n geluk maken, en die appen naar een onafhankelijk panel dat voor me beslist?

Reacties

 1. Britt schreef:

  Oh jeetje, wat lastig. Het is inderdaad eigenlijk een luxeprobleem. Ik kan je njet zeggen wat je moet dien maar hoop dat je er zelf uit komt :-)

 2. Anniek schreef:

  Lastige situatie. Stiekem sluit ik me volledig bij Naomi aan, maar ik snap dat dat niet helpt.

  Volg je hart en al die mooie uitspraken helpen zeker ook niet echt? Is er niet een mogelijkheid een tussenjaartje te nemen ofzo? Dan heb je nog komende september ofzo om lekker te twijfelen. Maargoed, dan volg je mijn “lekker voor je uitschuiven dat probleem” gedrag, en eigenlijk den kik dat dat ook niet het beste idee is…

  Sterkte en succes met wat je ook kiest! Komt allemaal goed!
  (& zo niet, dan toch)

  • Aline schreef:

   Ja tussenjaartje heb ik overwogen maar ik ken mezelf en dan heb ik toch de motivatie niet meer om het af te maken vrees ik. :/ En in dat tussenjaar werk ik dan alleen nog maar meer aan m’n bedrijf waardoor het lastiger is om de boel dan nog stop te zetten. Oh my luxeprobleem!

 3. Eline schreef:

  Het laatste jaar van je studie in deeltijd-vorm afronden?

 4. Anieke schreef:

  Mijn verstand raadt je aan om je te richten op je studie en minder voor je bedrijf te doen.
  Mijn gevoel zegt ‘omg aline ga voor je bedrijf, kots desnoods in je mond, maar doe het’.
  Maar ja, hè, wat heb ik er nou van te vinden :p

  • Sabine schreef:

   Stiekem ben ik als volleerd entrepreneurende mondkotser heel erg blij dat ik mijn studie afgemaakt heb. En zelfs toen ik afgestudeerd was verkeek ik me vies op “eindelijk lekker doorgaan met mijn bedrijf waar ik eerst tijd tekort voor had”. Ik weet niet wat voor jou de beste keuze is, maar misschien heb je iets aan dit?! Ik hoop het, want twijfel is niet fijn!

  • Terry schreef:

   Je viens aussi de voir le deuxième. Le premier était plus punchy et comme tu le dis, les conseils techniques ne sont pas abordés. On est vraiment dans la vision de la photographie comme un tout, à un niveau presque philosophique. Totalement différent de ce à quoi je m’attendais mais j’aime beaucoup. Mais je trouve que c’est difficile à aborder pour des gens qui ne s&e;suosintéreqsrnt pas tant que ça à la photo (audience assez restreinte finalement pour la télé) !

 5. Yvonne schreef:

  Lieve Aline,

  Ik sluit me er ook bij aan dat je moet doen wat je gelukkig maakt, maar het is wel zo dat de meeste mensen er moeite mee hebben om weer te gaan studeren. Ik werk nu 3 jaar en als ik mocht kiezen zou ik zo weer gaan studeren. Puur omdat je dan de tijd en ruimte hebt om dingen uit te proberen zonder dat je zit met allemaal belachelijke ‘volwassen angsten’.

  Daarbij ben je echt supergetalenteerd en volgen mensen je heel trouw, dus over twee jaar wil iedereen nog steeds mooie plaatjes.

  Ik zou voor je studie kiezen, je bent al over de helft, het laatste jaar studeer je af dus heb je sowieso veel meer vrijheid om bezig te zijn waar je van houdt. Misschien ontdek je nog wel iets waar je meer mee bezig wil gaan. Zoals ik het nu lees heb je geen hekel aan je opleiding, maar raak je gewoon afgeleid door alles er omheen.

  Die afleiding is er straks ook nog wel. En hoewel ik zelf van mening ben dat een papiertje van de kunstacademie echt veel minder belangrijk is dan je talent, denk ik dat het wel goed is om je nog even onder te dompelen in een bak met andere invloeden. Te zien hoe andere mensen kijken.

  Je bedrijf is over 2 jaar nog net zo succesvol als nu, omdat je gewoon goed bent. Het is geen modedingetje dat over een paar jaar niet meer gewenst is. Mensen willen altijd mooie foto’s.

  En daarnaast zou ik kijken wat de projecten zijn die je echt graag doet en die ook inplannen, zodat je school ook goed kunt gaan plannen. Bijvoorbeeld wél projecten van de groene meisjes, maar even geen bruiloften meer die hele dagen in beslag nemen en daarna nog meer tijd omdat je alles moet uitzoeken en nabewerken.

  Maar dat kan ik nu allemaal wel zeggen, ik ben ook ooit na 2 jaar gestopt met de kunstacademie. Omdat ik ineens huilend in de klas zat en dacht ‘wat doe ik hier?’
  Maar zolang je twijfelt, zou ik blijven studeren. Anders twijfel je ook over je keuze als je stopt. Ik denk als je het echt wil, je het op een gegeven moment wel weet.

  Ik weet niet of dit goed advies is, maar het is maandagochtend dus tja.

  groetjes!

 6. Emily schreef:

  Mijn advies, ga eerst voor je studie. Bedrijf op een laag pitje, maak afspraken met jezelf: een aantal opdrachten per maand. Rest van de tijd voor studie.
  Als je uiteindelijk een diploma op zak hebt, kan je weer verder gaan je bedrijf uit te bouwen.
  Uit mijn omgeving zie ik vooral dat als mensen tijdelijk stoppen met een studie dat ze daarna veel problemen hebben met de motivatie om weer verder te gaan. Met resultaat vaak geen diploma en een studieschuld.
  En ik geloof echt wel dat jij na de studie nog genoeg mensen/klanten hebt die jou willen voor mooie opdrachten.

 7. Malou schreef:

  Ik denk dat ik je ook zou aanraden om je studie af te maken.. En inderdaad keuzes te maken in de opdrachten die je doet/wil doen. Dus alleen dingen die je echt suuuuper tof vindt en bijv. in vakanties wat meer opdrachten doen ofzeau =] Succes!

 8. LP schreef:

  Wat ik een aantal mensen hierboven ook hoor zeggen: toch die studie afmaken. Ik weet uit eigen ervaring hoe, als je eenmaal stopt, gruwelijk moeilijk het is om het af te maken/opnieuw te beginnen. Ik weet niet of deeltijd een optie is? :-)

 9. Anna schreef:

  Oef, lastig dilemma… Ik zou denk ik toch gaan voor het afmaken van je studie. Je bent nu al over de helft en het is denk ik best een ding waar je écht spijt van kunt gaan krijgen in de toekomst, wanneer je het niet afmaakt. Wat zijn nu twee jaar op de rest van je leven? Hoe stom het misschien ook is, is het altijd wel een soort zekerheid en prettig gevoel om een ‘papiertje’ te hebben. En als je je studie eerst heel leuk vond (toch?), dan denk ik dat je er nog steeds wel voldoening uit zou kunnen halen :). Maar uiteindelijk kunnen wij lezers je natuurlijk alleen maar wat advies geven. Het blijft een lastig ding…

 10. BySilke schreef:

  Oh pfoe, ik kan me inbeelden dat dit echt een hele moeilijke keuze is… Ik zou zelf al niet weten wat te beslissen hier, haha! Laat staan of ik al weet wat ik vanavond ga eten ;)

 11. Tessa schreef:

  Hoi Aline,

  Ik ken het probleem, omdat ik er tot deze week zelf in zat (ik was dat meisje dat je een mailtje stuurde vorige week over je opleiding). Ik heb besloten om echt te stoppen met forensisch onderzoek. Nieuw avontuur, here I come!
  Wat mij heel erg hielp met de beslissing is de mensen in je omgeving te vragen wat zij zouden doen in jouw situatie. Dit omdat mensen meestal een ander beeld (en soms een beter beeld) van de situatie hebben dan jijzelf. Dus vraag Thomas, je vader, vrienden en familie om advies, maar vraag ook eens iemand die niet zo dicht bij je staat om advies. Soms zijn het juist die mensen die je de beste tips geven.

  Succes in ieder geval!

 12. Lotte schreef:

  Moeilijk, zo’n dilemma. (Ja duh, daarom is het een dilemma, Lotte.) Mijn verstand zegt dat je studie even voorrang zou moeten krijgen, want van een diploma hebben is niemand slechter geworden. Ik weet echter ook dat verstand en gevoel vaak niet overeen komen… Hopelijk lukt het om een keuze te maken en kan je er later ook volledig achter staan :-)

 13. Iris schreef:

  Ah meid wat een twijfels. Ik weet precies hoe je je voelt, want ik ben net zo’n twijfelkont. Ik denk dat niemand voor jou de keuze kan maken, maar dat je vooral bij jezelf moet nagaan waar jij gelukkig van wordt. In je blogpost zeg je al dat je grootse plannen had met school en eigen projecten en dat het nu op een laag pitje staat omdat je nu opdrachten hebt waar eigenlijk je ambitie niet echt ligt. Dat hoeft niet erg te zijn, maar vind je die opdrachten leuk genoeg om school eventueel te laten varen? Succes met de keuze meid, je kan het wel. Blijf vooral bij jezelf en wat jij graag wil doen.

 14. Lobke schreef:

  Pff zeg, wat een lastige keuze! Omdat ik zelf een paar weken geleden heb besloten na meer dan een jaar een studie te hebben gevolgd er mee te stoppen snap ik hoe lastig het kan zijn, ook al is jou situatie anders dan mijn situatie en heb jij volgens mij andere redenen om te stoppen dan ik (mij sprak de studie en het werk ‘gewoon toch niet aan’). Ik heb het heel lang voor me zelf gehouden dat ik zulke twijfels had, maar toen ik het tegen onder andere mijn moeder en vriend vertelde luchtte dat enorm op. Ik heb er vanaf toen veel met hen over gepraat, en door hun vragen en het meedenken heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt, terwijl ik die anders misschien heel had gelaten en verder was gegaan met een studie die (denk ik) toch niet zo bij me past. Ik zou dus in elk geval goed met mensen die belangrijk voor je zijn erover praten. Veel praten. En dan natuurlijk uiteindelijk de beslissing maken die voor jou goed voelt en waar jij achter staat, en niet iets kiezen omdat anderen dat willen of omdat anderen dat van je verwachten. Zoiets.
  Veel succes met je keuze!

 15. Evelien schreef:

  Je schrijft een heel herkenbaar verhaal joh! Ik heb zelf de kunstacademie gedaan en afgemaakt, maar uiteindelijk is gebleken dat voor de klas staan als kunstdocent niet mijn droombaan is. Daar baal ik nog steeds enorm van, maar ik kan ook andere dingen met dat diploma. Ik werk nu in een museum als docent en dat vind ik super leuk!

  Daarnaast is de kunstacademie een unieke leeromgeving. Je zult nooit meer zoveel aandacht en feedback op je werk krijgen als daar. Docenten krijgen betaald en klasgenoten betalen om over je werk te discussiëren. Buiten de academie moet je het in iemands gezicht duwen voordat je een fatsoenlijke reactie krijgt. Maar goed, jij krijgt al goede reacties op je werk, dus. ;) Het is alleen wel fijn dat je een diploma hebt waarop je kunt terugvallen. Misschien niet wat je wilt horen, maar dan zegt dat ook meteen iets over de keus die zou moeten/kunnen maken. Kwijl, slijm > Volg je hart. :)

 16. Lotte schreef:

  Ah, moeilijk. En heel herkenbaar (vooral die foto’s appen in een pashokje :’)). Ik neig altijd erg naar de ‘verstandige’ keuze, dus in dit geval naar altijd je opleiding afmaken. Toen je net begonnen was, schreef je daar natuurlijk over op je blog en ik weet nog dat je altijd he-le-maal kapot maar ook supertrots was. En het is de kans om jezelf nog te ontwikkelen, te experimenteren (kots in mond-moment-alert) en dingen te doen zonder rekening te hoeven houden met een opdrachtgever.
  Maar goed, het voelt heel raar om advies te geven terwijl ik verder niet zo veel weet van de kunstacademie/van jou. Ik wens je heel veel succes en chocoladekoekjes.

 17. Linda schreef:

  Hoi Aline,
  Ik sluit me echt volledig aan bij het advies van Yvonne op deze maandag.
  Je bent super getalenteerd, nog jong met twijfels hier en daar. Die twijfels zullen wellicht altijd blijven bestaan, maar néé, néé, néé, geef in godsnaam je studie niet op. (luister nou maar naar oma). Houd je bedrijf parttime aan en blaas het helemaal vol leven als je afgestudeerd bent.
  En van alle opties die je aangeeft, vind ik E de leukste. Het mooie is dat je daar altijd nog voor kunt kiezen.

 18. Hannah schreef:

  Nu kan ik deze keuze niet voor jou maken (al ben ik stiekem een en al fan van het poezenbedrijf) maar ik herken het ontzettend. Ik ben dan nog maar een 6vwo’er, maar dat betekent studiekeuzestress en man, man, man, weet ik veel wat ik met mijn toekomst wel. (En studeren is DUUR zonder die stufi, niet oké!)

  Veel succes met het maken van de keuze in ieder geval.

 19. Sonja schreef:

  Ughh, twijfelen is stom. Ik weet er alles van. Ik vind het heel moeilijk om advies te geven, dat kan jij zelf uiteindelijk toch het beste. Praten met véél mensen zal in ieder geval al helpen uit te kristalliseren wat jij wilt. Maargoed, áls ik een advies zou geven, zou dat zijn om wel je opleiding af te maken, even op een lager pitje door te gaan met de opdrachten, en naderhand super trots zijn op jezelf dat je ’t toch maar mooi hebt afgemaakt én heel veel opdrachtgevers die om je staan te springen! :)
  Succes met het maken van je keuze!

 20. Ilse schreef:

  Lastige keuze zeg, ik zou gewoon je hart volgen en doen wat je denkt dat je het gelukkigst maakt!

 21. Dionne schreef:

  HALLO je hebt zo’n panel en als panellid zeg ik bij dezen: SCHOOL IS BELANGRIJK MAAK JE SCHOOL AF SCHOOLSCHOOL LEREN DINGEN.

  Ik heb goede redenen maar geen zin om uit de doeken te doen nu dus geloof me maar gewoon.

 22. Vivian schreef:

  Die laatste zin… als dat toch eens zou kunnen! Ik begrijp je dilemma heel goed, het lijkt mij ook enorm lastig. Ik denk dat je het misschien gewoon een beetje de tijd moet geven en hopen dat de juiste beslissing zich op zeker moment aan je presenteert. Of zoiets.

 23. Hanneke schreef:

  Aangezien je Descartes uitspraak veranderd hebt, sta je vast open voor filosofie. :) Filosofie geeft mij altijd rust wanneer ik voor keuzes en dilemma’s sta. Niet omdat ze me het antwoord geven, maar laten zien hoe waardevol het denkproces is. De vrijheid om te kiezen is soms zo groot, er zijn tal van mogelijkheden, dat het vaak niet meer vrij voelt. Ik heb dat al als ik een flesje shampoo koop, hoe kan ik in vredesnaam met al die mogelijkheden nog een gerichte, weldoordachte keuze maken. Twee opvattingen over vrijheid van Isaiah Berlin lezen. ;)

 24. Atke schreef:

  Gewoon optie E doen natuurlijk!

  Oke, of toch niet. Je zou kunnen proberen om alle voordelen en nadelen van de opties A en B op een rijtje te zetten. Misschien helpt dat wat bij je twijfels. Zelf denk ik dat je van je opleiding nog wel veel kan leren en ik denk dat een diploma toch wat meer zekerheid geeft voor later. Maar probeer in ieder geval zo veel mogelijk te doen wat je leuk vindt. Succes met je keuze!

 25. Lisa schreef:

  Pssst: Onze opleiding is zo vrij en open dat er van alles mogelijk is. Halve vakken, hele vakken, geen vakken, eigen projecten… ik kan je echt aanraden om even met onze tutor te praten, zij kan een boel vertellen, je gerust stellen en oplossingen bedenken.

 26. Merel schreef:

  Ik sluit me bij Naomi aan. (anders krijg ik ook ruzie ben ik bang, dus ik moet wel) (nee grapje, ik meen het.) Eh, wat je daar concreet gezien aan hebt? Ik denk dat jij je ook zonder studie prima redt.

 27. Ilse schreef:

  Ik zou lekker de studie afmaken, zo lang duurt dat bij elkaar niet meer en daarna heb je nog tientalle jaren om aan je bedrijf te werken, die opdrachten gaan echt niet weg hoor!

 28. wevierenhettoch schreef:

  Studie afmaken is overrated. Een studieschuld daarentegen niet. In de creatieve sector vraagt niemand om diploma’s maar om een goed portfolio. En die ben jij al goed aan het vullen! Je kan altijd met je verdiende dukaten cursusdagen nemen voor fotografie onderwerpen die je interesseren om bij te blijven?

 29. francine schreef:

  Ik zou nog even doorgaan met je studie, kijken hoe het loopt. Je bedrijf loopt goed, maar misschien dat je het voor een maand of twee bij wat kleinere klussen kan houden. Als daarna blijkt dat je je studie inderdaad niet meer zo leuk vond als eerst, dan kun je er misschien over nadenken om inderdaad te stoppen. Neem vooral de tijd :)

 30. Femke schreef:

  Hm, in eerste instantie zou je natuurlijk denken, school! Dat is belangrijk!
  Maar ik denk dat je in dit vak ook heeel veel kan leren door gewoon te doen, en niet braaf op een kunstacademie te zitten. Ik bedoel, hoeveel kunstenaars hebben er echt een opleiding voor gedaan?
  Ik zou denk ik echt voor die opdrachten gaan!

  • Maureen schreef:

   Lastige keuze – ik heb net als jij ook op de HKU gezeten, bij de illustratie-afdeling. Daar ben ik mee gestopt om de reden die hierboven wordt aangegeven en ik heb geen seconde spijt gehad – vreemd genoeg begon nadat ik gestopt was het balletje echt te rollen en had ik de tijd en vrijheid om opdrachten aan te nemen die mij aanspraken. Desondanks ben ik toch weer begonnen met studeren (dit keer aan de uni ipv kunstacademie), simpelweg omdat een papiertje tegenwoordig nog steeds gewaardeerd wordt. Dus ik zou me aansluiten bij de meerderheid hier en je studie afmaken – je hebt er immers al zo veel in geïnvesteerd en een diploma is altijd handig om op terug te vallen.

 31. Anne schreef:

  Ik zou je studie zeker niet opgeven. Je kunt natuurlijk op latere leeftijd nog steeds gaan studeren of cursussen volgen, maar mijn ervaring leert me (helaas) dat dat financieel allemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt, om nog maar te zwijgen over het gebrek aan tijd om opnieuw te gaan studeren. En om het allemaal nog wat erger maken: je zult nog 44 (omg, help!!!!) jaar moeten werken, dus leve het studentenleven! Hoe stom en zinloos het nu ook soms lijkt, ik zou het studeren echt nog even volhouden. Dan kun je daar achteraf in elk geval geen spijt van hebben (want laat spijt nu net het stomste gevoel ooit zijn). Wat je bedrijfje betreft: ik denk dat alle lezers van jouw blog nog wel even kunnen wachten totdat je studie afgerond is om dan massaal trouwfotoshoots aan te vragen. :-D
  Veel succes in elk geval, wat je ook beslist. ;-)

 32. Maureen schreef:

  Lastige keuze – ik heb net als jij ook op de HKU gezeten, bij de illustratie-afdeling. Daar ben ik mee gestopt en ik heb geen seconde spijt gehad – vreemd genoeg begon nadat ik gestopt was het balletje echt te rollen en had ik de tijd en vrijheid om opdrachten aan te nemen die mij aanspraken. Desondanks ben ik toch weer begonnen met studeren, simpelweg omdat een papiertje tegenwoordig nog steeds gewaardeerd wordt. Dus ik zou me aansluiten bij de meerderheid hier en je studie afmaken – je hebt er immers al zo veel in geïnvesteerd en een diploma is altijd handig om op terug te vallen.

  • Aline schreef:

   Wat grappig om juist van een creatieveling te horen dat het papiertje vrij belangrijk is! Ik hoor namelijk juist in mijn omgeving (andere creatievelingen) dat geen hond naar een diploma om kijkt. Mag ik vragen waarom je stopte met illustratie? Toch niet je ding?

   • Maureen schreef:

    Nou het was meer dat de HKU niet mijn ding was, ik had niet het gevoel dat de opleiding die ik volgde genoeg uitdaging bood of mogelijkheden om mezelf als illustrator te ontwikkelen en ik verloor mijn plezier in het hele vak, dus dan houdt het al snel op ;)

 33. Anne-Fleur schreef:

  E! EN MAG IK MEE?
  Oke maar even zonder poezenboerderijgrapjes. Ik heb ook ooit heel erge twijfels gehad, heb op het punt gestaan te kappen met m’n studie, maar ben door gegaan en daar nog wel elke dag blij mee. Maar goed, ik had het niet per se heel druk, ik vond het juist níet meer leuk..
  Heb je al eens met school overlegd? Misschien zou je een pauze in kunne lassen?(heb ik gedaan:)) en aan de andere kant; mensen vinden je tof, dat blijkt wel aan die opdrachten die binnenkomen! En mensen zullen je nog steeds tof vinden als je zou zeggen: ik wil dit heel graag doen, maar op het moment moet ik even m’n studie afmaken (knuffelen met m’n poesjes en taart eten en wijn drinken).

  En heb je ‘m nou ook in het zwart gekocht?

 34. Ines schreef:

  D! ABSOLUUT D! (oke mopje :) )
  Ik snap je twijfel volledig! Ikzelf heb een grafische opleiding gehad en na 1,5 (van de 3) had ik echt een inzinking, geen zin meer, geen energie meer yadayada en toen dacht ik: ok. Ik wil véél liever rechten gaan studeren. Maar dan dacht ik: ik moet nog maar een jaar (want ik deed een semester stage) doorbijten en dan heb ik eigenlijk zo goed als mijn diploma. En dat deed ik dan. En nu studeer ik rechten en ik voel dat ik dit al langer had moeten doen maar ik heb absoluut geen spijt dat ik mijn diploma heb, want stel nu dat dit zou mislukken (mijn studie recht) dan had ik mijn diploma nog om op terug te vallen. Nu ik weet niet hoe lang je nog precies moet, maar wie weet als je eventjes doorbijt heb je het diploma :-) En misschien leer je wel nog iets fantastisch cool door die stage :-) Je kan altijd proberen eventjes pauze nemen voor een jaar? Ik zou gewoon op mijn tanden bijten maar ik snap het volledig als je gewoon voor je bedrijf wilt gaan. Misschien kan je op een ander moment dan nog je opleiding afmaken? :-) Veel succes ermee!

  • Ines schreef:

   OH NEE IK BEDOELDE E NATUURLIJK :'( Katten. Altijd katten kiezen! (in mijn eerste zinnetje. Kan niet geloven dat ik niet nog eens nagelezen heb.)

  • Nona schreef:

   / Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously apiecepatrd!

  • car insurance schreef:

   Take driver training thatparticular company. If however, you will not hit the animal. This type of insurance, collision damage and any claims arising from road tax and registration costs. However, you could end payingand you will know off head, such as theft protection and travel to far more than 300 million runs out if there is a most difficult challenges for the very insuranceactual cash value of your vehicle, such as car insurance companies and their business. The same is probably based your furnished information and license plate. When shopping for quotes to Ifyou. Finding updated skills online why not go out of pocket and interests. Cliques are inevitable making car payments and lost wages for one of the different kinds of life whichhave to drive something that’s important too! Commercial insurance is a frustrating process, but there are ways in which your automobile and not insuring your house. Then, bills start running butwhat information will discuss umbrella policies, these cover the insured person needs around tax time is to get the cheapest car insurance, department store cards, overdrafts and credit cards, home aregood student. Although the rate you will have a claim against the car itself, racing accessories can vary because companies consider is what you’ll be charged more for your automobile. ofyou really need this coverage. Another limitation is over-riding. Hence when you have to worry each month that you need. If your school and maintain over time, the police until isbefore we got a good track record to make monthly payments.

 35. Damn Aline, eigenlijk zit je hier met een luxeprobleem. Ik hoop dat je je realiseert dat velen niet zulke kansen krijgen als jij op dit en ergens een steekje jaloezie voelen als ze kijken naar jouw succes. Dus wat ik je als raad meegeef, maak je studie af. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen en meteen na het afstuderen ga je volop voor datgene wat jouw zo uniek maakt: dit. Je blog en je bedrijf. Veel liefs, Laura

 36. […] handschrift een lettertype kan maken (ik wist niet eens dat het kon!) Super leuk! – Oké, deze blog van Aline is niet perse leuk – het gaat over twijfels en keuzestress en dat soort […]

 37. Evelien schreef:

  Hoi Aline, poeh wat lastig… En vooral ook herkenbaar en ‘leuk’ geschreven! Verder ben ik ook een twijfelkont dus ik kan je denk ik niet helpen ;-) Succes!!

 38. fatima schreef:

  Moeilijke keuze hoor.
  Mijn advies is: ga voor je studie
  – je kan daar meer experimenteren en uitzoeken wat je nou echt bij je past. Je kan dat niet bij een klant doen.
  -Een diploma hebben is gewoon handig. Het geeft net dat beetje extra aan je talenten, je hebt wel gewoon de kunstacademie gedaan en daar van alles geleerd wat je kan toepassen in je foto’s. Ja mensen hebben altijd foto’s nodig maar ik bijvoorbeeld zou bij gelijke geschiktheid al snel kiezen voor diegene met een diploma.
  – financieel is het altijd fijner een diploma te hebben denk ik dan.
  – meestal zijn er wel extra mogelijkheden voor studenten met een eigen bedrijf… je hoeft niet nominaal af te studeren!
  – Jouw talent vliegt niet weg na 2 jaar, ook na je diploma kan je verder aan de slag met jouw bedrijf.
  – Doorgaan met je studie geeft natuurlijk ook nog een beetje houvast de komende 2 jaar. Dan hoef je nog niet helemaal voor de volle 100% deel te nemen aan de serieuze volwassenen wereld.

  Hoe dan ook, Succes! Ooit zal ik je nog contacteren voor een shoot in de natuur <3

 39. Maryse Carbo schreef:

  Heul herkenbaar. Ik zit op het moment in 6vwo en dan moet je dus een studie kiezen. Ook al weet je wel dat het niet het einde van je leven is als je verkeerd kiest, je wil gewoon goed kiezen. En je bent zelf toch echt de enige die weet waar jij gelukkig van wordt, vervelend hè?

  • Aline schreef:

   Maar kind, JIJ BENT NOG ZO JONG! Don’t worry, ik heb ook allerlei omzwervingen gemaakt voordat ik terecht kwam waar ik nu sta. Is een tussenjaartje niet een idee voor je?

 40. pam schreef:

  studie!
  je hebt een heel leven om te werken en nu is de tijd om in jezelf te investeren

 41. Miriam schreef:

  Was er maar zo’n ‘ik-maak-de-keuzes-wel-voor-jou’ panel…poehhhh, keuzes zijn soms ZO lastig! En idd, om de meest suffe dingen of juist hele grote items. Lastig lastig. Maarja, zonder keuzen is het leven ook maar saai… toch?!

 42. Anneloes schreef:

  Als testpanel figurerend; optie C en E zijn echt de enige twee opties. Soms heb je iemand nodig die je vertelt dat je hartstikke badass bent en dat tot in de late uurtjes door knallen voor zowel school als werk het allemaal waard is voor die laatste jaartjes. Je kunt het! Ik sta nu op het punt van afstuderen en ik ben zo blij dat ik naar vriendinnetjes met bovenstaand advies geluisterd heb :)

 43. Dorien schreef:

  YO! Ik reageer normaal gesproken nooit op blogs, kun je nagaan hoe graag ik m’n advies met je wil delen ;) Ik zit zelf nu in het derde jaar van de kunstacademie en heb pas twee à drie keer op het punt gestaan om te stoppen ;), maar ik ben nog altijd blij dat ik doorgegaan ben. Ik denk dat wat je op de academie leert veel meerwaarde heeft ten opzichte van een beroepspraktijk waar je veelal in opdracht werkt, omdat je daarin toch vaak beperkt bent – je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, en het is moeilijker experimenteren [/falen] omdat er best wel wat druk op ligt. De academie bied je een bredere basis, waar je in de beroepspraktijk vooral beter wordt in waar je al goed in bent – je ontwikkelt je in jouw geval dan voornamelijk op lifestylegebied, niks mis mee en je doet het hartstikke goed, maar het is wel vrij eenzijdig. Ik denk dat de academie je blik en je inzicht verbreedt, wat uiteindelijk ook invloed heeft op je eigen stijl waar je gevraagd voor gaat worden. Ook biedt de academie je een basis waar je goed op terug kunt vallen als je na een aantal jaar genoeg hebt van het soort opdrachten dat je nu krijgt. Wat je nu doet kun je al, en goed ook, maar de academie helpt je om meer te groeien :) Ik ben zelf ook veel met m’n eigen bedrijf bezig, wat deels ten koste is gegaan van m’n studie [ik loop nu een semester uit]. Ik vind het moeilijk om te zeggen of ik het anders zou hebben gedaan – aan de ene kant is het wel fijn om niet vanaf nul te hoeven beginnen na de academie, maar aan de andere kant heeft m’n persoonlijke werk er wellicht onder geleden. Ik denk dat mijn uiteindelijke advies zou zijn om echt door te gaan met de academie, en je bedrijfje daarnaast op een iets lager pitje te zetten als je het niet goed kunt combineren. Misschien is onze cultuur nu ook meer gefocust op ‘doe vooral wat leuk is en waar je hart ligt’, maar ik denk dat het niet verkeerd is om met je verstand door te zetten als een eerdere droom er opeens niet meer zo rooskleurig uitziet! Hoop dat dit niet een al te rommelig antwoord is, ik typ dit op m’n mobieltje in een Noorde trein waar ik net terugkom van een opdracht, maar ik kan alles niet zo goed teruglezen nu ;) Succes hé!

  • Aline schreef:

   YO! Haha, super veel thanks voor je mega lange maar mega heldere comment! Zulke inzichten zijn onwijs fijn, omdat ik soms door de bomen het bos niet meer zie en de mensen met wie ik het erover heb niet-kunstacademie-mensen zijn (wat niet erg is maar zij benaderen vanuit een ander perspectief) dus je hebt me weer flink aan het denken gezet haha. Merci :)

 44. Bregje schreef:

  Ik zit nu even in het zelfde schuitje, proberen te bedenken of ik nu door ga met m’n studie of toch focus op iets wat ik ècht leuk vind… Ik ben er nog niet uit, maar succes met jouw beslissing ;)

 45. Fenne schreef:

  ik heb bewust mijn bedrijfje stil gelegd om te studeren. De kans, het diploma,… dat laat ik niet zomaar aan me voorbij gaan. Ik zou het me op het einde van de rit beklagen.

Laat een reactie achter