Vandaag ben ik een beetje rouwig

1 november 2013 - Persoonlijk

Vandaag kwam ik een bericht tegen, ergens random verstopt in mijn Twitter timeline. Ik ben niet zo’n nieuwsvolger, shame on me. Ik heb een abonnement op de Volkskrant zodat ik na twee weken opsparen alles af kan speuren naar fotografie artikelen maar daar is ook alles mee gezegd. Gelukkig bestaat de wondere wereld van Twitter. Twitter wist mij vandaag te vertellen dat een sociaal netwerk wat een groot deel is geweest van mijn tienerjaren ermee stopt.


Hyves.

HYVES.

Als je het hardop uitspreekt klinkt het als een enge geslachtsziekte maar man o man wat heb ik veel tijd verspild aan Hyves. (In mijn vocabulaire ook wel Hieves genoemd.)

Hieves stopt er dus mee. Die mededeling bracht mij op het briljante idee op mijn oude profiel eens op te zoeken. Om vervolgens de flinke laag stof eraf te blazen. Om vervolgens alles terug te lezen en een shitload aan sentiment te krijgen. Want Hyves o Hyves. Wat was je toch een groot deel in het leven van 16 jarige Aline.

Ik denk dat ik mezelf oprecht de meest obsessieve Hyver ooit kan noemen. Waarom? Hierom:

– Ik las ALTIJD andermans krabbels van al mijn vrienden, op alle profielen. Ik was overal van op de hoogte. (Ja sorry hoor, dan moet je het maar niet publiekelijk neerzetten zulke dingen?) Ik mis dat. De nieuwsgierige trut in mij mist dat.
– In je profieloverzicht had je dit fotovakje:

Schermafbeelding 2013-10-31 om 23.04.28

De foto’s die zich in dit vakje bevonden moesten wel mooi bij elkaar staan en matchen. Als er een foto tussenzat die niet mooi in het rijtje stond werd die zonder pardon in de prullenbak gemieterd. Zo gaat dat gewoon. Het oog wil ook wat.

– Zelfde geldt voor dit vakje:

Schermafbeelding 2013-10-31 om 23.06.14

Dit moest altijd up to date zijn en ik ging dagelijks even na of ik nog wel bij elke publieke pagina aangemeld wilde zijn. Vond ik die week erna witte wijn nog wel lekker? Of had ik inmiddels toch mijn kamer opgeruimd? Eén ding lijkt me overduidelijk: de liefde voor John Mayer bestaat nog altijd.

– Ik had regelmatig een uitgebreide fotosessie met mezelf onder het mom ‘ik moet een nieuwe profielfoto voor Hyves’.
– Ik was heel jaloers op mensen met 800+ vrienden.
– Ik voegde altijd heel stoer ‘Smirnoff’ en ‘Bacardi’ toe aan mijn merkenlijstje, want mensen moesten vooral niet denken dat ik een duffe sufkut was.
– Ik was koningin in de meest mooie WieWatWaars schrijven:

Schermafbeelding 2013-10-31 om 23.14.00

– Verjaardagen op Hyves waren de beste. Mijn paginasaantal krabbels werd rijkelijk gevuld met felicitaties van mensen die je slechts één keer hebt gezien in je leven. Maar hey, feliciteren deden ze wel.
– Ik spendeerde gerust een hele middag aan het pimpen van mijn profiel. Vaak koos ik voor een plaatje van Banksy op de achtergrond (natuurlijk die van het meisje met de hartjesballon) want dan was ik super arty farty!!1!

Maar door Hyves kreeg ik ook mijn eerste vriendje. Toen het later uitging met dat vriendje was ik er heilig van overtuigd dat ik de nieuwe liefde van mijn leven zou vinden op Hyves. Ik zal maar niet vertellen hoeveel avonden ik kansloos heb zitten surfen naar jongens die enigszins een beetje leken op mijn eerste vriendje. Noem het gerust wanhopig.

Door Hyves ontstonden ruzies want ‘JA WTF HEB JE DIE KRABBEL GEZIEN DIE GISTER BIJ MIJ WERD GEPLAATST? TAKKEHOER WIE DENKT ZE WEL NIET DAT ZE IS.’

glitter_klabbel_tekst_006

En vergeet ook vooral niet de pittige huismoekes met hun hysterische krabbelplaatjes.

Schermafbeelding 2013-10-31 om 23.30.13

Op Hyves was ik tenminste dat coole nonchalante meisje in de Starbucks in Londen met het (toen al) ultieme tienerdrankje frappucino caramel (maar niet op koffiebasis!!!! want dat is fiezzz) én een neger op de achtergrond.

En je weet het hè.

R&R is R&R back.

(Oja de foto van de vissen vond ik op mijn profiel. Dit waren mijn vissen. Omigado zo trots was ik. Terwijl ik probeerde het beeld van een Smirnoff drinkend hipstermeisje neer te zetten postte ik tegelijkertijd foto’s van mijn vissen. Ik weet ook niet wat me bezielde.)

Reacties

 1. Thomas schreef:

  Krabbelplaatjes zijn verreweg het beste dat Hyves heeft voortgebracht!

 2. Hester schreef:

  Herkenbaar! Ik speur nog steeds wel eens Hyves af, gewoon voor de nostalgie! Kan straks dan niet meer :(

 3. Resy schreef:

  Erg leuk om te lezen. Ik vond hyves vroeger helema geweldig maar heb een paar maanden terug toch m’n account maa verwijderd, deed we ondertussen alweer een paar jaar niks meer mee

 4. Anne schreef:

  Hahaha in een deuk hier, Hyves, schitterend om zo je oude profiel te ontleden ;) Het ziet er ook echt uit alsof je helemaal into Hyves was ja. Leuk hoor, ook weer jeugdsentiment op deze manier. Hoe je jezelf presenteerde aan de wereld is zo leuk om terug te kunnen zien. Maar Hyves was verder natuurlijk al jaren overbodig geworden, toedeloe dus. Mooie profielfoto heb je trouwens, viel me op :)

  • Aline schreef:

   Dankje! ^_^ En ja heerlijk jeugdsentiment inderdaad. Ik heb ooit al mijn krabbels verwijderd, jammer eigenlijk, had die ook nog wel terug willen lezen. Volgens mij had ik dan echt tenenkrommend achter mijn laptop gezeten haha.

 5. Anne schreef:

  Haha briljant Aline! Ik was wel een beetje hetzelfde als jij, een klein beetje obsessief.. ;) Ernstig he! Ik vroeg me laatst nog af wat er nou nog van Hyves was overgebleven en wat er mee zou gebeuren. Dit dus. Hihi!

 6. Maudy schreef:

  Wat een geweldige beschrijving, zo herkenbaar! Ik ga ook maar eens alle foto’s terug halen want oh god die waren zoooo stoer! Hahaha
  Weer geweldig geschreven (:

 7. Kimberly schreef:

  Hahahah oh no wat is dit herkenbaar zeg. Al die merken toevoegen aan je lijstje want tja, je moest wel cool overkomen, iedereen ze profiel lezen en vooral al die krabbelemoties!!! Ik spamde altijd iedereen onder met al die plaatjes :’) Nu je het zo allemaal schrijft mis ik die tijd inderdaad wel eens, het leven leek toen zo lekker simpel en makkelijk

 8. Sylvia schreef:

  Ow ja, die huismoekes met hun hysterische krabbelplaatjes, rete irritant. Ik was nooit echt een hele fanatieke Hyver. Facebook daarentegen..

 9. Nienke schreef:

  Nooooh! Nostalgie! Ik heb mn hyves ook nog niet verwijderd, omdat ik het zo grappig vind om te zien wie ik toen was, hoe ik me toen presenteerde :) Heerlijke middelbare schoolperiode had ik, en dat zie ik zelf zo terug in mijn profiel ;) Én omdat ik gekrabbeld heb met iemand die toen nog niet mn vriend was, maar nu wel ^_^ Dus zou dat eigenlijk willen bewaren, gewoon, om nog even terug te kunnen naar die tijd :)

 10. Nanda schreef:

  Oh ja, hyves. Ik was er ook zo een, nu met fb gaat dat berichten lezen toch wat minder goed. Mijn vrienden gooien helaas niet meer hun hele leven op fb. Opzich wel jammer want het was zo leuk om te lezen haha:)

  • Aline schreef:

   Haha nee precies! Komt ook omdat we allemaal ouder worden denk ik. Ik heb helaas ook geen vrienden met sappige levensverhalen op FB. Of ik heb gewoon de verkeerde vrienden. :P

 11. Femke schreef:

  Hahaha dat obsessieve idd! Alles draaide om Hyves, Hyves was de bomshit op de middelbare school. De glitterende krabbelplaatjes, de respect’s, de gespot’s…

  It’s the end of an era.

 12. Suzanne schreef:

  Dat waren nog eens tijden, de tijden van Hieves! Ja het is jammer, maar gelukkig hebben we nog Facebook. Dat maakt mij gelukkig want zo heb ik ook contact met mijn vriendinnetjes die in het buitenland wonen en geen Nederlands spreken!

 13. Dina schreef:

  Geweldig. Hieves.
  Die pittige huismoekes met hysterische plaatjes kom ik nu ook steeds meer tegen op Facebook en Twitter. VERSCHRIKKELIJK.

 14. Iris schreef:

  Haha heel herkenbaar! Ik las ook veel krabbels van anderen en foto’s maken voor een nieuwe profielfoto inderdaad haha. Ik heb die foto’s alleen niet meer en mijn krabbels had ik ook allemaal verwijdert, eigenlijk best jammer.

 15. tineke schreef:

  RIP, Hyves… Als we hyves niet hadden gehad dan weet ik ook niet zo zeker of het was geworden tussen mij en m’n vriend (Want als je alleen bevriend bent op Hyves, hoe moet je dan anders om iemand’s MSN vragen?!) Ik heb in al die jaren met opzet mijn hyves nooit verwijderd omdat ik mijn oude krabbels dan nog terug kon lezen :’) Wat een sentiment.. Wat ik ook altijd deed: als ik jarig was, om de tien minuten kijken of er al een nieuwe krabbel bij gekomen was :p

  • Aline schreef:

   Hahahaha ja dat laatste! En tellen hoeveel pagina’s aan krabbels je er op je verjaardag bij had gekregen. ZO COOL. Maar OOOH MSN. Nog zo’n jeugdsentiment. Tot diep in de nacht MSN’en met je crush – die je kende van Hyves. Waar blijft de tijd. :’)

 16. Anouck Plume schreef:

  hahahaha zoooo herkenbaar!

 17. Swaen schreef:

  Stiekem mis ik hyves, maar tijden zijn tijden.

 18. HAHA, precies dit! Amen. Ik heb het heel lang geboycot, ik zei dus precies hetzelfde hè: ik wil geen hyves, klinkt als een SOA, bah. Later toch om, heerlijk die krabbels, mensen analyseren, krabbels analyseren, perfecte fotootjes bij elkaar, de mooiste ‘lay – outs’……Vaarwel Hyves!

  • Aline schreef:

   IK OOK. Ik heb heeel lang gezegd omdat ik mezelf dan cool vond: IK NEEM HET NIET, IK NEEM HET NIET!!! Totdat mijn beste vriendinnetje een profiel nam, en tja toen wilde ik ook. :’)

 19. Mylene schreef:

  Goeie ouwe tijd. Op de middelbare school was Hyves zo’n beetje mijn alles.

 20. Hester schreef:

  Hahaha geniaal, ik deed precies hetzelfde. Goede tijden

 21. Eva schreef:

  Hahahaha jemig dit is echt té herkenbaar! Vooral die WWW’s die maar leuk, en toch ook bijzonder genoeg moesten zijn zodat ze wel opvielen. En soms een stukje songtekst om hém te laten weten dat ik liefdesverdriet had, verliefd was of het een eikel vond. Maar dat snoopen vond ik nog wel het meest interessant.. hele dagen achter de pc, volgens mij is dat ook oorzaak nummer 1 van mijn mooie zesjes-rapporten op de middelbare school.

 22. Kelly schreef:

  Oh dear god, die sparkly gifjes post mijn familie (moeder, tante, oma etc) nu gewoon weer op facebook :’)

 23. me schreef:

  En straks is Facebook aan het einde en wacht het hetzelfde lot als Hyves….mensen zijn wispelturig en snel verveeld.

  • Aline schreef:

   Ik denk precies hetzelfde! Ik was een tijdje terug hard aan het timmeren aan mijn fotografie page op FB maar later besefte ik me: ooit komt er een tijd dat FB ook uit de mode raakt..

 24. Jet schreef:

  ohh, wat een nostalgie! Heerlijk.

 25. Mandy schreef:

  Hahahahahahaha wat ben je toch leuk en lekker eerlijk.

 26. Benthe schreef:

  Hahahahaha. Geniaal artikel :) Good ol’days.

 27. Sabrina schreef:

  Haha geweldig, ik ben benieuwd wat ik op mijn oude pagina kan terugvinden!

 28. Anoeska schreef:

  Aaah door deze post heb ik ook weer door mijn hyves gebladerd. Te grappig om alles terug te zien haha. Brings back memories.

 29. Juliet schreef:

  Jouw verhalen zijn echt super leuk om te lezen! er is eigenlijk geen een stuk dat niet leuk is om te lezen. Ook herkenning over hyves, geweldig!

 30. Mariette schreef:

  Ja Hyves, die goede oude tijd… Heel leuk geschreven (like always).

  Liefs, Mariette

 31. LNNK schreef:

  Tja Hyves, zo zie je maar weer dat dingen komen en gaan. Ik heb mijn Hyves er al jaren geleden afgegooid, ik vond het er altijd zo rommelig uitzien.

 32. Miranda schreef:

  Een tijdje terug heb ik mijn Hyves herrieneringen al opgehaald om daarna mijn profiel te verwijderen… Maar ik weet zeker dat ik meer uur aan Hyves heb besteed dan dat ik ooit aan facebook zal doen ;-)

 33. Mieke schreef:

  Er is weinig van hyves dat ik mis, maar tegelijkertijd is er vrijwel geen groter gemis dan het gemis van de hyves smileys. Want eerlijk: is er een smiley die een situatie beter kan omvatten dan een dansende banaan? Of de chinrub smiley? Niet dus.

  (Mijn talent om hyvessmileys na te doen zal door toekomstige generaties niet worden begrepen. Dat is gewoon jammer.)

 34. Ginny schreef:

  Jaaa superjammer he! Ik moet ook maar eens al mijn oude foto’s eraf gaan halen… Want die staan er nog op. Voordat ze voor altijd weg zijn, zou zonde zijn.
  Eigenlijk vind ik hyves nog steeds leuker dan facebook, maarja, als niemand er meer wat opzet, dan heb je er ook zo weinig aan he.

 35. Anne schreef:

  Aline, wat ben je toch geweldig (:

 36. Tamarah schreef:

  Wat leuk om te lezen.. ik heb al jaren geleden afscheid genomen van Hyves want ik vond Facebook er veel leuker en professioneler uit zien. Afscheid nemen van Hyves voelt net als het MSN verruilen voor Whats’app.. die goede oude tijd ;’). Het begrip ik krabbel je ff zal niet meer begrepen worden in de komende generaties. Respect voor Hyves hoor maar ze heeft het verloren van Facebook. kBen benieuwd wie zal Facebook verslaan? Instagram maakt al een behoorlijk slag :D

 37. jenny schreef:

  Haha herkenbaar. Erg leuk stukje

 38. Desi schreef:

  Haha Hyves heeft voor mij ook een sentimentele waarde. Heel de brugklas was dat wat iedereen deed en waar alles gebeurde. Heel jammer voor Hyves dat ze weg gaan, maar Facebook is toch net ietsje fijner. Heel leuk stukje trouwens. Grappig geschreven. Liefs

 39. Marjolein schreef:

  Ja omg, wat een herinneringen zitten er aan Hyves zeg! Maar… in de eerste verwijderde ik het want toen vond ik het stom en iedereen vond het raar dat ik het stom vond. Maar, careeee. We deden altijd wie de langste krabbel kon sturen. En er waren coole smileys.

 40. Marcella schreef:

  Ik heb al een tijdje geen Hyves meer. Ik vond Facebook fijner en daar was toen ook nog niet werkelijk iedereen te vinden. Het was wel even wennen toen ook schoonouders, buren van buren en verre neven vrienden wilden worden. Alles went, ook Facebook. Hyves mis ik daardoor allang niet meer eigenlijk. Al is zo’n terugblik wel hilarisch natuurlijk!

 41. Mikki schreef:

  HAHA de glitterplaatjes!!!!!!! heerlijke herinneringen

 42. Liliane schreef:

  Ik vond het een paar jaar terug zo stom dat krabbels werden verwijderd van mensen die hun profiel verwijderden. Mijn vrienden waren natuurlijk veel te hip voor Hyves maar jammer is het wel. Krabbels waren geniaal. Net zoals die poezengifjes, waarom hebben ze dat niet op Facebook?
  (En ik had je vast heel veel ‘respect’ gegeven op die foto van je vissen)

 43. Iris schreef:

  Hahah geweldig geschreven weer. Best jammer dat hyves gaat stoppen, want eerlijk gezegd vond ik dat altijd leuker dan facebook… Ik spaarde trouwens al mijn krabbels op (omg,100 pagina’s krabbels, coool) , ben ik de enige die dat doet? Respect voor dit bericht ;) Xo

 44. Simone schreef:

  Ik hooooou van dit artikel. Aline jij bent zo grappig. Dit herinnert me aan alle idiote dingen die ik zelf allemaal ooit heb gedaan op hyves. Zoals mensen hun krabbels doorzoeken om hun telefoonnummer te vinden en ze vervolgens te gaan stalker-sms’en (echt waar)(ik zal je de teksten besparen). En aaaaaaal die foto’s die zo kunstzinnig op mijn profiel stonden…. Heb hyves tot twee keer toe verwijderd, maar na de eerste keer verwijderen moest ik ‘m toch weer terug. Maargoed. Het gaat hier om jouw hyves, niet de mijne. Takkehoer en sufkut zijn trouwens mooie woorden

Laat een reactie achter