Hoe je van je kat een koning maakt

25 maart 2014 - Poekies

Het is weer zover, ik zit weer in mijn beoordelingsweek. Veel chocolade, mental breakdowns, mascaravegen op mijn kin en snothoofden maar vooral knetterhard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Het eindresultaat van ‘om de hoek‘ komt er ook bijna aan. Oh oh oh spannend! Omdat ik nu niet echt in staat ben om uitgebreide blogposts te tikken heb ik mijn vriendje opgeroepen. Dus ik geef het woord aan Thomas! Hij gaat jullie een heuze Photoshop tutorial uitleggen.

Hallo! Eens een blogpost van iemand anders dan Aline. Het liefste vriendinnetje in de wereld vroeg me om ook eens een berichtje te schrijven, dus hier is ‘ie!

f

Zoals jullie je misschien nog wel herinneren, heb ik Aline voor ons twee-jarig jubileum naast een hele hoop andere cadeau’s een lijst gegeven met daarin een wel heel bijzondere foto. Ik had namelijk Franklin’s kop op het lichaam van Koning Edward VII gephotoshopt! Een hilarisch idee natuurlijk en daarom wil ik jullie dolgraag uitleggen hoe je zoiets maakt. Het zal hier en daar wel een beetje technisch worden, maar jullie moeten me dat maar vergeven. Ik zal het allemaal zo helder mogelijk proberen uit te leggen!

prinsespoessss

Dit heb je nodig:

 • Een foto van je huisdier. Het is hierbij best belangrijk dat de kop van je dier, die je zometeen uit de foto gaat knippen, goede randen heeft. Dus dat het allemaal scherp is rondom de kop.
 • Een foto van een adellijk uitziend persoon. Ik zocht hierbij vooral naar oude schilderijen. Van veel adellijke personen zoals koningen en prinsessen zijn goede schilderijen te vinden, die precies realistisch genoeg zijn om een foto in de kunnen verwerken. Omdat ik Emmypoes wel als een prinses voor me kon zien heb ik een schilderij van Prinses Tatiana Alexanrovna Yusupova gebruikt. Nou ja, dit was de mooiste die ik kreeg toen ik zocht op ‘princess painting‘, maar goed..
 • Photoshop. Ik gebruikte Photoshop CC, maar in principe moeten Photoshop CS5 en CS6 ook voldoende zijn.
 • Een beetje Photoshop kennis. Je hebt om het mooiste effect te krijgen wel een beetje handigheid met Photoshop nodig!
 • Geduld. Het hele klusje heeft me ruim een half uur gekost, maar ik ben dan ook wel echt een perfectionist die het super 100% goed wil hebben. :)

Ben je er klaar voor? Goed, hier gaan we.

lijngroot

Deel 1: Koppen Knippen

Het eerste en misschien wel belangrijkste gedeelte is het uitknippen van de kop van je huisdier. Hierbij geldt vooral het devies hoe hoger de kwaliteit hoe beter. Vooral de randjes moeten goed zijn, anders past het straks niet in de compositie.

deel1

Gelukkig heeft Photoshop een aantal handigheidjes die je een aardig eind op weg helpen. (1) Vooral de Quick Selection Tool (W) kan je erg ver op weg helpen. Zet deze aan en sleep om (maar niet over!) de kop van je beestje heen. Hij helpt je als het ware met het vinden van de goede randjes! Met (2) Select > Inverse zorg je er voor dat de selectie omgekeerd wordt, dus dat niet de achtergrond maar juist alleen de kop geselecteerd is, zoals je op (3) kan zien.

deel1-2

Omdat de randjes nog best ruw zijn, gebruiken we de (4) Refine Edge knop bovenin om de hele bedoening een beetje bij te schaven. Je kan hier een beetje rondspelen met de opties en je ziet als het goed is het een en ander veranderen in de achtergrond. Je mag natuurlijk ook (5) mijn instellingen overnemen. Het is in ieder geval van belang dat je de Radius en Shift Edge naar rechts zet. Dit zorgt ervoor dat de randjes iets verder uitlopen en dat je straks niet tekort komt, als het ware. :)

Dat was het eerste gedeelte al! Simpel hè? Je hebt hopelijk nu een redelijk goede uitgeknipte kop van je beestje voor je. Bij mij zag het er in ieder geval zo uit:

deel-3

Hahaha oeioeioei, nu ik het zelf zo terug kijk lijkt het best beangstigend. Maar geef nog niet op! Het mooiste moet nog komen natuurlijk.

lijngroot

Deel 2: De achtergrond-preparatie.

Nu is het zaak om de afbeelding die we als achtergrond hebben gekozen zo te bewerken dat de dierenkop er mooi op past.

deel2

Hiervoor pakte ik de Lasso-tool en maakte een ruwe cirkel om het adellijke hoofd van de prinses. Hierna kan je met een handigheidje in Photoshop dat Content Aware Fill heet heel gemakkelijk een deel laten verdwijnen. In dit geval een hoofd dus. Een beetje luguber, maar in ons geval wel nodig aangezien de kop van Emmypoes een stuk lager is dan die van de prinses. Dus heel gemakkelijk: Een selectie maken en dan via het ‘Edit‘-menu bovenin Fill kiezen. In het popupscherm kies je ‘Content-Aware‘ en klaar ben je!

NIET SCHRIKKEN, maar zo ziet dat er bij mij uit. Nogal luguber, maar we lossen het in het volgende deel op.

deel2-klaar lijngroot

Deel 3: Hier komt alles samen

Tijd om de twee losse delen samen te voegen! Plak de foto van je huisdier dat je in deel 1 hebt uitgeknipt in de compositie en zorg er voor dat het allemaal zo goed mogelijk past.

deel3-1

Ik maakte de kop van Emmypoes (9) een klein stukje groter dan je misschien zou verwachten, maar het staat wel wat beter omdat je bijvoorbeeld geen nek hebt. Hierna voeg je (10) een Layer Mask toe, die zorgt ervoor dat je rustig aan de randjes kan gaan poetsen zonder dat je permanente veranderingen aanbrengt. Je voegt hiermee namelijk een witte laag toe die je onzichtbaar maakt door hem zwart in te kleuren.

deel3-2

Dus wit is zichtbaar, zwart niet. Logisch toch? Als je de Layer Mask (11) selecteert en dan met je zwarte brush  gaat poetsen, zie je delen van die laag verdwijnen. Ik zet meestal (12) de opacity wat lager, zodat niet in een keer alles verdwijnt.

Zie hieronder wat voor verschil het maakt als je de randjes lichtelijk bijwerkt. Een heel verschil!

deel3-3 lijngroot

Deel 4: De details

Zoals met alles is het zo dat de details iets kunnen maken of breken. Als ik bovenstaand resultaat bekijk kan ik tevreden zijn, maar ik wil dat het écht heel erg vet is. Dus we gaan nog een stukje verder.

deel4-1

Zo is de overgang van kattenkop naar mensen nek nogal gek en vond ik de tiara in het originele schilderij erg vet. Dus ik heb een deel van de (13) originele Emmypoes foto gekopieerd (een stuk van haar lijf) en dat  (14) netjes op de plek van de nek geplakt. Daarna met dezelfde techniek als hierboven met een layer mask en een brush alles netjes laten (15) overlopen.

stap4-2

Ook de tiara mocht natuurlijk niet ontbreken. Die heb ik heel eenvoudig met de (16) Quick Selection Tool geselecteerd uit de originele afbeelding, gekopieerd en in dit document geplakt. Daarna heb ik em heel simpel  op z’n plek gezet met de (17) Transformation Tool (CMD/Control + T). De paste eigenlijk gelijk heel erg mooi, hoefde dankzij de Quick Selection Tool niet eens de randjes bij te werken!

lijngroot

Tadaaaa! En dit is em nou geworden. Is het niet een plaatje? Natuurlijk gaan we deze snel bestellen, zodat Emmypoes eindelijk de adellijke Franklin kan vergezellen aan onze lijstjesmuur.

EINDRESULTAAT

Ik hoop dat ik het allemaal een beetje helder heb uitgelegd, maar mocht je er nou echt niet uitkomen laat dan vooral een comment achter en dan leg ik het graag uit.

Reacties

 1. Nadia schreef:

  Geweldig gemaakt haha, het ziet er zo lekker kitcherig uit, maar ook ontzettend grappig!

 2. Suzanne schreef:

  Hahahahaha! Geniaal!

 3. Anne schreef:

  Gaaf! Als ik huisdieren had zou ik dit voor ze allemaal doen. Zou je zoiets eigenlijk ook in GIMP kunnen doen? Dat gebruik ik namelijk vaak bij gebrek aan photoshop :)

 4. Lauriëtte schreef:

  Hahaha, grappig! Goede uitleg!

 5. Kirsten schreef:

  Super grappig! Ga het ook proberen :D Leuke post

 6. Iris schreef:

  Hahaha geweldig. Helaas heb ik geen kat om het mee uit te proberen.

 7. Karlijn schreef:

  Okee, dit is echt geniaal! Super leuk Thomas, dat jij eens een stukje schrijft. Anders wordt het zo eentonig he?! ;) Ik ga je uitleg opslaan en binnenkort proberen. Super leuk!

 8. Nikki schreef:

  Wat superleuk! Doe je dit ook op bestelling? ^^

 9. Nena schreef:

  Haha zo leuk! Helaas heb ik geen photoshop meer op mijn MacBook maar anders zou ik het zeker proberen!

 10. Maura - YLT schreef:

  OOOH JEE wat een werk, maar echt geniaal. Super handig. Vroeg me altijd al af hoe zoiets moet (van je kat een koning maken ;))

 11. Lisa schreef:

  Hahaha prachtig dit! Heel handig ook – ik weet nu eindelijk wat ik moet doen met al m’n huisdierfoto’s ;)

 12. Kimberly schreef:

  Dit moet ik serieus echt een keer proberen, ik vind het zooo geniaal! Nu mis ik mn laptop met photoshop nog wel meer haha

 13. Julie Joanne schreef:

  Hahaha te grappig dit!
  xx Julie

 14. Anneloes schreef:

  Ohhhh. Geschiedenis/cavia/kattenfan hier! Alleen mijn photoshopskills zijn van het niveau paint :(

 15. Ines schreef:

  haha geweldig!

 16. Liddie schreef:

  Wat een geniaal idee zeg! Wat je allemaal wel niet kan met Photoshop. :)

 17. Remii schreef:

  hahahaha, kreeg gelijk een grijns op mn gezicht toen ik je site opende, dit is gewoon pure Aline ;)

 18. Janneke schreef:

  Tip, probeer de kop met de pentool te knippen. Gaat veel sneller, en geeft nette, gladde lijnen. Je moet wat er wat handigheid krijgen, maar het scheelt enorm in tijd en gepriegel. :)

 19. Stephanie schreef:

  Ik hoop ooit een vriendje te vinden die dit ook doet. Hilarisch inderdaad! :)

 20. SanneWierda schreef:

  Briljant! Ik heb zo’n portret van mijn hond laten maken via pimppet.com!

 21. Lieke schreef:

  Haha ik ga dit ook maken, thanks!

 22. Nanda schreef:

  Haha super leuk!! En goede uitleg :) Het is dat ik een vis als huisdier heb (dat wordt een heel lastig verhaal) dus helaas, maar anders..!

 23. Thuisfrontmrs schreef:

  Ik ben geen Photoshop wonder, helaas. Ik vind deze tutorial én het resultaat namelijk echt geweldig!

 24. Anne-Fleur schreef:

  Haha! Wat fantastisch!!

 25. Rianne schreef:

  Geweldig! Ik wil dit ook proberen met een foto van mijn kat, heb alleen 0 photoshop skills… Maar thanks voor de uitleg!

  • Aline schreef:

   Mocht je er niet uitkomen wil Thomas altijd helpen!

   • Rianne schreef:

    Thanks! Ik loop een beetje vast bij stap 11/12, ik heb nu de kop op het lichaam geplakt, maar ik snap niet hoe ik de harde randen kan vervagen zodat het mooi mixt met de achtergrond? Want nu is het gewoon kop geplakt op lichaam met heel duidelijk de randen van de kattenkop. Haha misschien beetje onduidelijk uitgelegd, maar vind het erg lastig ;p

    • Thomas schreef:

     Oei! Je bent gelukkig al best ver gekomen, maar hier nog wat tips om die randen wat mooier te maken:

     Je kan de randjes handmatig proberen weg te poetsen met de gum (die activeer je met de E-knop). Als je hiervan de opacity (staat helemaal bovenin) lager zet kan je heel subtiel de randjes bijwerken.

     Als het goed is heb je de laag met de kop van je kat erop ook een layer mask gegeven. Als je hier op klikt met je rechtermuisknop kan je voor ‘refine edge’ kiezen. Daarmee kan je het ook nog een beetje mooier maken.

     Hoop dat het hiermee lukt! Mocht het echt niet willen, laat me het even weten. Dan fix ik het handmatig voor je! :)

 26. Sabrina schreef:

  Dit is een van de beste tutorials die ik ooit gezien heb!

 27. Mariette schreef:

  Hele duidelijke en goede tutorial. Super goed uitgelegd.

  Liefs, Mariette

 28. Jessica schreef:

  hahaha geniaal!

 29. Brigit schreef:

  Hahaah toffe tutorial!

 30. Janna schreef:

  Wat een fantastisch cadeau en een heerlijk artikel. Jullie schrijven allebei echt hilarische stukjes (:

  Liefs, Janna

 31. Stephanie schreef:

  Omg, dit is geweldig!

 32. Anouk schreef:

  Wat leuk! De post geliked zodat ik hem later eens terug kan vinden ^^

 33. Tamarah schreef:

  Wat een geweldig idee! Super leuk en orgineel gedaan!

 34. Liliane schreef:

  Ik heb geen huisdier :(
  Misschien dat ik nog een goede foto van onze leenkat van het vorige adres kan opscharrelen (y)
  Vanaf nu ga ik ook vaker gebruiken maken van de content aware knop! Thanks for the tip, zoveel knopjes dat ik ze onmogelijk allemaal kan onthouden.

 35. Nienke schreef:

  Hahaha! Geweldig! Ben het meteen zelf gaan proberen. De link naar het resultaat heb ik in het websitevakje gezet ;)

 36. Mikki schreef:

  Hahaha hilarisch

 37. […] en natuurlijk een dank aan Thomas van Aline van Paperboats. Without you zou ik hier niet […]

 38. Milse schreef:

  Help! Als ik mijn foto in photoshop (CS5 op macbook) probeer te zetten, krijg ik : ” Could not compete your request because the file appears to be from a camera model which is not supported by the installed version of Camera Raw. Please visit the Camera Raw help documentation for additional information. ”

  Geen idee hoe ik dit kan oplossen :/ Iemand???

 39. crimsonchilla schreef:

  Sugar Glider’s are extremely social and bond naturally with their human owners.
  Having the ability to regenerate their tails, legs, eyes, hearts if they are damaged is unique to species such as geckos and newts.
  Don’t make any sudden movements as you don’t want your boa constrictor
  to bite you as boas are sensitive to humans and can easily feel threatened.

 40. Beatriz schreef:

  We’rea group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive jobb and our entire community will be
  thankful to you.

  Here is my bllog post – seo Milton Keynes (Beatriz)

 41. Micheline schreef:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance”
  between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve
  done a great job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Chrome.
  Superb Blog!

Laat een reactie achter